Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Άνθρακες ο ''θησαυρός'' της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ;

incirlik-air-base-turkey-map-620x432.jpg['
Πενιχρά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών ενάντιων του Ισλαμικού κράτους από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.


Στις 22 Ιουλίου, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η Τουρκία τελικά συμφώνησε να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της, με σημαντικότερη αυτή στο Ιντσιρλίκ, για την εκτέλεση αεροπορικών προσβολών εναντίων του ISIS από επανδρωμένα και μη αεροσκάφη.


Αμερικανικά οπλισμένα UAVs επιχειρούν από την Τουρκική βάση από τις 5 Αυγούστου ενώ από τις 9 του ίδιου μήνα, από τη βάση επιχειρούν και επιπλέον επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς έξι F-16 και τριακόσια άτομα προσωπικό υποστήριξης αναπτύχθηκαν από την Αμερικανική βάση στο Αβιάνο της Ιταλίας στην Τουρκική βάση.


Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι μετά την άδεια της Τουρκίας για επιχειρήσεις προσβολών εναντίων των Ισλαμιστών από το έδαφος της θα κατάφερναν να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού και να κάμψουν τις δυνάμεις του ISIS, καθώς τα αεροσκάφη της συμμαχίας θα μπορούσαν να ίπτανται για περισσότερη ώρα στον εναέριο χώρο της Συρίας και να προσβάλουν τις θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού κράτους σε συνεργασία με ειδικά εκπαιδευμένους αντικαθεστωτικούς της Συρίας και τις Κουρδικές πολιτοφυλακές, πράγμα που δεν μπορούσαν να κάνουν επιχειρώντας από άλλες βάσεις της Μέσης Ανατολής.



Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όμως δε φαίνεται να τους δικαιώνουν καθώς έχουν σημειωθεί ελάχιστες προσβολές στόχων, μέσα στο διάστημα που μεσολαβεί από την εκκίνηση των επιχειρήσεων από την Τουρκία, βάση των μέχρι σήμερα στοιχείων, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί και κάποια σημαντική κάμψη στη μαχητική ικανότητα των Ισλαμιστών.


Αντιθέτως σύμφωνα και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι τζιχαντιστές κατέλαβαν πέντε νέα χωριά, δύο από τα οποία είναι κοντά στα Τουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Χαλεπιού ενώ τα άλλα τρία βρίσκονται κοντά στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μαρέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: