Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καντάφι:"Ο λαός μου...πεθαίνει για μένα"! Δεν λέει όμως ποιος τον σκοτώνει.



Απέλπιδα προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία κάνει ο Μουαμάρ Καντάφι. «Οι οπαδοί μου είχαν εντολή να μην πυροβολούν» είπε στο BBC. Την ίδια ώρα, όμως, μαίνεται ο εμφύλιος στη χώρα!


«Ο λαός μου θα πέθαινε για να με προστατέψει» δήλωσε ο Λίβυος ηγέτης, που επανέλαβε ότι εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησή τους ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει ότι πραγματοποιούνται αντι-καθεστωτικές διαδηλώσεις στην Τρίπολη. Απέρριψε τις κατηγορίες πως διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών και σημείωσε πως ποτέ δε θα χρησιμοποιούσε χημικά όχι μόνο κατά του λαού του αλλά ούτε κατά των εχθρών του.




Δήλωσε προδομένος από τα κράτη της Δύσης, με τα οποία, όπως είπε, είχε «χτίσει» μια σχέση εμπιστοσύνης τα τελευταία χρόνια, κατηγορώντας τις δυτικές κυβερνήσεις πως προσπαθούν να εποικήσουν τη Λιβύη.


Όμως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη  άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, ανέφερε η εφημερίδα Κουρίνα στην ιστοσελίδα της.

  

Περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν στη συνοικία Τατζούρα, υποστήριξε η εφημερίδα επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Τρίπολη.

  

"Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο Σουκ Τζούμα (σ.σ. μια αγορά στην Τρίπολη), τους ακολούθησαν ένοπλοι άνδρες από το τάγμα του Καντάφι, ντυμένοι με πολιτικά, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων νέων (...) Πολλοί νέοι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν", σύμφωνα με το δημοσίευμα.

   


"Οι ένοπλοι κατόπιν πήραν τις σορούς των νεκρών, τους τραυματίες, ακόμη και όσους έστεκαν κοντά στους τραυματισμένους", αναφέρει η εφημερίδα.

 

   Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.


Καντάφι:Δεν φεύγω από τη χώρα μου

Όταν ο Καντάφι ρωτήθηκε από το BBC αν προτίθεται να εγκαταλείψει τη Λιβύη, γέλασε και απάντησε: «ποιος εγκαταλείπει την πατρίδα του;» και πρόσθεσε πως η πολιτική δομή της Λιβύης σημαίνει πως δεν είναι ο ηγέτης και άρα δεν μπορεί να παραιτηθεί.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο ο Καντάφι κάλεσε να αποδείξει τα όσα υποστηρίζει αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία του.

Η συνέντευξη στον απεσταλμένο του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, δόθησε σε παραλιακό εστιατόριο της Τρίπολης. 


Ο Καντάφι έφτασε και έφυγε συνοδευόμενος από κονβόι αυτοκινήτων, ενώ έδειχνε ήρεμος και χαλαρός.

Βομβαρδισμοί και νέες αναταραχές στην Τρίπολη


Καθώς το καθεστώς Καντάφι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην εξουσία, ο εμφύλιος στη χώρα μαίνεται. 


Στην Τρίπολη υπάρχουν αναφορές πως νέες ταραχές σημειώθηκαν, με τον Καντάφι να δίνει μάχη να κρατήσει τον έλεγχο στην πρωτεύουσα αλλά και τη Σύρτη.



Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν αποθήκες πυρομαχικών στην πόλη Ράχμα, δυτικά της πόλης αλλά και αποθήκες στην Αντζαμπίγια.

Την ίδια ώρα, το κίνημα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στη Μιζουράτα.




Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι.



Σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ο Μουάμαρ Καντάφι ανέθεσε στον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας, Μπουζάιντ Ντόρνταχ να έχει διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ανατολικής περιοχής της Λιβύης, η οποία δεν τελεί πλέον υπό τον έλεγχό του.


Μαζί με τον... απεσταλμένο του, ο Καντάφι στέλνει και ένα φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, εκπρόσωπος του πρόσφατα σχηματισθέντος Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης που εδρεύει στη Βεγγάζη, δε βλέπει περιθώρια διαπραγματεύσεων με τον Καντάφι.

Φόβοι για πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα


Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς Καντάφι δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.




Οι εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου και αερίου δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν είναι και τεράστιες. Το λιβυκό αέριο αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς και το πετρέλαιο λιγότερο από το 10%.



Φόβοι δεν υπάρχουν όμως μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου αλλά και για τις ελλείψεις φάρμακα και τρόφιμα.

Και οι εκτιμήσει μόνο θετικές δεν είναι, αφού το ανατολικό τμήμα της χώρας θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Δεν είναι σαφές πόσες δίοδοι για τη διέλευση των προμηθειών και πόσες βιομηχανικές μονάδες έχουν πληγεί από τις ταραχές. Πάντως, το λιμάνι της Βεγγάζης είναι ανοιχτό, καθώς και τα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο.




Τα καταστήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά έχουν προμηθευτεί ποσότητες τροφίμων, κονσερβών και άλλων αναλώσιμων που δεν χαλάνε, αλλά εκεί που παρατηρείται έλλειψη είναι στα φρέσκα τρόφιμα.



Και ενώ εντείνονται τα διεθνή αιτήματα για παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι, ο αμερικανικός στρατός κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη.



«Οι σχεδιαστές (στρατηγικής) εργάζονται και έχουμε διάφορα ενδεχόμενα σχέδια... πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο να πω ότι στο πλαίσιο αυτού επαναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την ευελιξία μόλις ληφθούν αποφάσεις (...) να μπορούν να προσφέρουν επιλογές και ευελιξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.

 

Στο πλαίσιο των διεθνών «ζυμώσεων», ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους εταίρους της για την προοπτική επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη προκειμένου να προστατευθεί ο λαός από τις επιθέσεις. 



Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Κάμερον προέτρεψε τον Καντάφι να αποχωρήσει και δήλωσε ότι θα μελετηθούν όλα τα μέτρα ώστε να αυξηθεί η πίεση που ασκείται στον Λίβυο ηγέτη προκειμένου να παραιτηθεί.

«Δεν αποκλείουμε με κανέναν τρόπο τη χρήση στρατιωτικών μέσων», επεσήμανε ο Κάμερον.




Προκαταρκτική εξέταση από το ΔΠΔ 
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τον Μουαμάρ Καντάφι.



«Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Μουάμαρ Καντάφι επιτέθηκαν στους πολίτες στη Λιβύη. Αυτό μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να σταματήσει. 

Το Δικαστήριο θα ενεργήσει άμεσα και αμερόληπτα. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για ηγέτες που εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων», δήλωσε. 



Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: