Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Tέλος τα Μ2 Bradley - Έρχονται τα Μ1Α1 Abrams;


Tέλος στην υπόθεση απόκτησης των ΤΟΜΑ M2 Bradley έδωσε το ΓΕΣ με σχετικό αίτημα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού που έστειλε προς τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα ζητά να πληροφορηθεί την διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1Α1 Αbrams. 

Tα Bradley που τα τελευταία δύο χρόνια αποτελούσαν το «αντίπαλο δέος» των BMP-3HEL σε περίπτωση που για οικονομικούς λόγους θα μπορούσε να αναβληθεί η προμήθεια των ρωσικών ΤΟΜΑ, απουσιάζουν εντελώς από τον κατάλογο του αιτηθέντος μεταχειρισμένου υλικού από τις ΗΠΑ.
 Αντίθετα στον κατάλογο περιλαμβάνονται 400 άρματα μάχης M1A1 Abrams προς αντικατάσταση των M48A5, 225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2 κυρίως για ναν δημιουργηθεί stock ανταλλακτικών του συγκεκριμένου τύπου (περίπου 2.500 υπηρετούν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) και 106 τεθωρακισμένα οχήματα-αντιαρματικοί καταστροφείς Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV), τόσο για ανταλλακτικά όσο και για πρόσθετα οχήματα.

Βέβαια το ότι έχει ζητηθεί η διαθεσιμότητα των Μ1, δεν σημαίνει ότι θα παραληφθούν τελικά τα οχήματα, αφού το αίτημα είναι περισσότερο διερευνητικό. Πάντως είναι μία καλή περίπτωση για αντικατάσταση των Μ48Α5 αν δεν υπάρξουν διαθέσιμα LEO2A4.

Σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να μείνουμε αιωνίως με το διαμέτρημα των 105 χλστ. στα δύο τρίτα των αρμάτων του Ε.Σ.. Και υπάρχει και η προοπτική αντικατάστασης των LEO1A5 μέσα στην δεκαετία.

Ήδη οι αμερικανικές αρχές έχουν γνωστοποιήσει στις αρμόδιες ελληνικές τη διαθεσιμότητα 1000 αρμάτων του τύπου εκ των οποίων οι αρμόδιες επιτροπές του ΓΕΣ μετά από επιτόπου επιθεώρηση θα επιλέξουν τα 400 που βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης. 225 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2.

Οπωσδήποτε είναι παράδοξο ότι ζητείται να αποκτηθεί δεύτερος κύριος τύπος με πυροβόλο των 120 χλστ., αφού το κόστος δημιουργία υποδομής κάθε άλλοα παρά αμελητέο θα είναι, αλλά υποθέτουμε ότι το ΓΕΣ  έχει κάνει τους λογαριασμούς του.

Eπίσης θα υπάρξει και αίτημα για οχήματα διοίκησης Μ577.

Η μη αίτηση για τα Bradley, αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο, πέρα από τα βέβαιη υλοποίηση του νέων BMP-3HEL να υπάρξουν και άλλα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ αφού οι ανάγκες για ΤΟΜΑ είναι τεράστιες…
Tμήμα ειδήσεων defrencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: