Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

«Εγκλωβισμένοι» οι συμβασιούχοι πυροσβέστες

«Εγκλωβισμένοι» οι συμβασιούχοι πυροσβέστες

 Μέρες αγωνίας περνούν οι οικογένειες περίπου πεντέμισι χιλιάδων συμβασιούχων πυροσβεστών καθώς από το Αρχηγείο του Σώματος δεν έχει προκηρυχτεί ακόμη ο αριθμός των θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν από αυτούς και από τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

 Συνήθως η ανακοίνωση των προβλεπόμενων θέσεων γινόταν στις αρχές Μαρτίου και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες που προσλαμβάνονταν ξεκινούσαν την εργασία τους από την 1η Απριλίου, ώστε να έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά κάθε 1η Μαΐου.

Καθώς όμως το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», όπου προβλέπεται η δημιουργία του θεσμού του πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, κανείς από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει πόσοι από αυτούς θα προσληφθούν ως εποχικοί. 

Εάν δηλαδή προσληφθούν φέτος 1.000 άτομα ως πενταετούς υποχρέωσης και με δεδομένο ότι υπάρχουν περίπου 5.000 κενές θέσεις θα προσληφθούν 4.000 συμβασιούχοι.

Καθορίζεται από την πληρωμή
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες και με την ηγεσία του Σώματος να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πόσοι τελικά θα προσληφθούν, οι συμβασιούχοι νιώθουν εγκλωβισμένοι, καθώς οι περισσότεροι έχουν εργαστεί για χρόνια ως πυροσβέστες και είναι η μοναδική τους δουλειά. 

Όμως, ο αριθμός των προσλήψεων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν θα καθοριστεί από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, αλλά θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα πληρωμής των προσληφθέντων από τον… κρατικό κορβανά, δηλαδή από τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. 

Φήμες μάλιστα θέλουν τον τελευταίο λόγω των κακών οικονομικών της χώρας να προτείνει για φέτος την πρόσληψη μόνο χιλίων ατόμων. Κάτι που εφόσον επαληθευτεί, αναμένεται να ξεσπάσει την αγανάκτηση των συμβασιούχων.

Η αγωνία των συμβασιούχων αναδείχθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης – Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ) στην οποία απευθυνόμενοι οι συνδικαλιστές προς τον αρχηγό της Πυροσβεστικής ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Όλη αυτή η κωλυσιεργία από μέρους σας μας βάζει σε σκέψεις και μας ανησυχεί ιδιαίτερα».

Στην ίδια δε ανακοίνωση θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πότε θα υπογράψει την πράξη με την οποία θα πιστοποιούνται οι «ειδικές υπηρεσιακές ανάγκες» όπως αυτές προβλέπονται στο Π.Δ. 121/2007 ώστε να προσληφθούν οι 5.385 συμβασιούχοι πυροσβέστες για την αντιπυρική περίοδο του 2011;

Για πόσους μήνες θα ζητήσετε να εργαστούν τη νέα αντιπυρική περίοδο;
Συνδέεται, και αν ναι, με ποιον τρόπο η κωλυσιεργία της μη υπογραφής σας με την επεξεργασία των στοιχείων των συναδέλφων μας από το αρχηγείο;

Παρακαλούν μάλιστα να τους ενημερώσει το συντομότερο δυνατό καθώς «η καθυστέρηση αυτή μας ανησυχεί όλους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω κατάθεσης σχεδίου νόμου στη Βουλή από τον ΥπΠροΠο, με το οποίο όπως φαίνεται μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων θα αποκλεισθεί από μια επικείμενη προκήρυξη».

Οι συνδικαλιστές των συμβασιούχων, εξάλλου, θεωρούν πως είναι απαραίτητοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφού, με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις τον τελευταίο χρόνο, θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, κενό που μπορεί να καλυφθεί από τους έμπειρους -λόγω της προσφοράς χρόνων- συμβασιούχους. 

Ζητούν ακόμα να μονιμοποιηθούν σχεδόν όλοι και βέβαια να μην ισχύσουν διατάξεις και κριτήρια που θα είναι σε βάρος των ήδη συμβασιούχων και θα δίνουν πλεονέκτημα σε νέους σε ηλικία πολίτες να προσληφθούν. 

Πρέπει, υποστηρίζουν, να υπάρξει διαχωρισμός στο διαγωνισμό και να μπουν άλλα κριτήρια για τους ήδη συμβασιούχους που είναι πεπειραμένοι και δεν χρειάζονται εκπαίδευση και διαφορετικά για τους πολίτες που θα υποβάλουν νέες αιτήσεις για να προσληφθούν ως πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: