Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Διάγγελμα του αυτοκράτορα Ακιχίτο προς τους Ιάπωνες: «Ελπίζω ειλικρινά ότι θα καταφέρουμε»

Συνεχής ενημέρωση...
Στη κρατική τηλεόραση ΝΗΚ εμφανίστηκε ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο για πρώτη φορά μετά τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την χώρα την Παρασκευή.

Ο Ακιχίτο είπε πως προσεύχεται για την ασφάλεια του λαού της χώρας και πως είναι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση «χωρίς προηγούμενο», όπως την χαρακτήρισε, που επικρατεί στη χώρα. 

Στα 22 χρόνια της βασιλείας του ο αυτοκράτορας πολύ λίγες φορές έχει εμφανιστεί δημόσια στην τηλεόραση. 

«Από τη στιγμή εκείνη μέχρι τώρα όλο το έθνος συμμετέχει στις επιχειρήσεις διάσωσης», δήλωσε ο αυτοκράτορας σε μια εξαιρετικά σπάνια παρέμβασή του στις υποθέσεις της χώρας. 

«Προσεύχομαι για το έργο των διασωστών, να σημειώσει ταχεία πρόοδο και η ζωή του κόσμου να βελτιωθεί», πρόσθεσε ο Ακιχίτο, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά την εθνική τραγωδία.

Ο αυτοκράτορας είπε ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα» για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καθώς τα προβλήματα στους αντιδραστήρες του ήταν απρόβλεπτα. 

Ο 77χρονος αυτοκράτορας εξέφρασε τη θλίψη του για «τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ο οποίος αυξάνεται μέρα με τη μέρα και δεν είναι γνωστό πόσοι έχουν βρει το θάνατο». 

«Ο πληθυσμός εξαναγκάζεται να εγκαταλείπει τις εστίες του υπό συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες λόγω του κρύου, της έλλειψης νερού, της έλλειψης καυσίμων». 

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε την επιδείνωση της κατάστασης χάρη στις προσπάθειες όλων όσων μετέχουν στις υπηρεσίες διάσωσης», τόνισε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο καλώντας το λαό να βοηθήσει με στωικότητα στις κρίσιμες στιγμές για το έθνος.

Δίνουν μάχη με τους αντιδραστήρες οι εργαζόμενοι
Φωτιά ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στον Αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Ο Ιάπωνας υπουργός είπε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα Νο.4. 

Εν τούτοις η υπουργική δήλωση έγινε πριν η ιαπωνική τηλεόραση αναμεταδώσει εικόνες από το κτίριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο.4. 

Η αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, αλλά επέστρεψαν λίγη ώρα αργότερα για να συνεζίσουν τις προσπάθειες μείωσης της θερμοκρασίας στους αντιδράστήρες. 

Αυτήν την ώρα επιχειρούν ελικόπτερα, τα οποία καταβρέχουν τους αντιδραστήρες από ψιλά. Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

Εντωμεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά του Τόκιο με τα κτίρια να σείονται για αρκετή ώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές ή θύματα. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, χωρίς να εκδόσει προειδοποίηση για τσουνάμι.

Έντονη είναι η ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα Νο.4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη. 

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκέφτονται τη λύση, να καταβρέξουν με ελικόπτερο, τον αντιδραστήρα Νο.4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης, στον προβληματικό αντιδραστήρα Νο.4.

Η εταιρεία επεσήμανε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης «δεν είναι απίθανο».


Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι μπορεί να έχει προκληθεί περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, που αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής. Υπάρχει μια «πιθανότητα βλάβης στον πυρήνα» στη μονάδα 2 του σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ.

«Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι λιγότερη από 5%», σημείωσε. 

Ο Αμάνο προσέθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας είναι «ανησυχητικές», αλλά υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική από αυτήν του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986. 

Ωστόσο, σημείωσε, θέλει περισσότερο έγκαιρες και ενδελεχείς πληροφορίες για τα συμβάντα στην Ιαπωνία.
H IAEA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι έχει τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σταθμό αυτόν, η Tokyo Electric Power Co (Tepco), ανακοίνωσε σήμερα ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης στον αντιδραστήρα Νο.2 του σταθμού ανεβαίνουν ομαλά. 

Οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο.2 είχαν εκτεθεί πλήρως χθες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια υπερθέρμανση και τήξη. 

Οι ψυκτικές λειτουργίες στον σταθμό αυτόν της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα μετά τον σεισμό της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε, αναγκάζοντας την Tepco να τροφοδοτήσει με θαλασσινό νερό τον σταθμό και να απελευθερώσει ραδιενεργό αέρα στην ατμόσφαιρα για να μειωθεί η θέρμανση και η υψηλή πίεση μέσα στους αντιδραστήρες.

Η ΙΑΕΑ ανακοίνωσε εξάλλου ότι η Ιαπωνία την ενημέρωσε πως ο πυρηνικός της σταθμός στη Χαμαόκα συνεχίζει να λειτουργεί με ασφάλεια παρά το νέο σεισμό που σημειώθηκε σήμερα κοντά στην περιοχή αυτή. 

Η ΙΑΕΑ προσέθεσε ότι ο σταθμός αυτός, ο οποίος απέχει 100 χιλιόμετρα από εκεί που εντοπίστηκε το επίκεντρο του σημερινού σεισμού 6,1 βαθμών στο ανατολικό Χονσού, ο οποίος αναφέρθηκε γύρω στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

Το κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της IAEA «επιβεβαίωσε με την Ιαπωνία ότι ο σταθμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ασφάλεια», προστίθεται σε ανακοίνωση της διεθνούς υπηρεσίας, όπου επισημαίνεται ότι «οι μονάδες 1 και 2 (του σταθμού) είναι παροπλισμένες, η μονάδα 3 είναι υπό έλεγχο και δεν είναι επιχειρησιακή και οι μονάδες 4 και 5 παραμένουν σε ασφαλές επιχειρησιακό καθεστώς μετά τον σεισμό».

Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 3.373, των αγνοουμένων σε 6.746 και των τραυματιών σε 1.897, σύμφωνα με νέο επίσημο προσωρινό απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της χώρας. 

Πρόκειται για τον αριθμό των θυμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα ξεπερνάει τους 10.000, αν ληφθούν υπόψη και οι πάρα πολλοί αγνοούμενοι.
Πτώματα εντοπίζονται καθημερινά σε όλη τη ζώνη που επλήγη από το σεισμό, ενώ ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για αυτήν την περιοχή, στην οποία βρίσκεται κυρίως η πόλη Σεντάι.

Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. 

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: