Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Τρόμος στην Ιαπωνία


Στην Ιαπωνία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς ο πυρηνικός «εφιάλτης» δεν έχει τέλος. 

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στα ανατολικά του Τόκιο με τα κτίρια να σείονται για αρκετή ώρα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν θύματα ή ζημιές.

Παράλληλα, η αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε προσωρινά τους 50 εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους . 

Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

Ένα ελικόπτερο του ιαπωνικού στρατού απογειώθηκε σήμερα για να ρίξει νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στο πλαίσιο των προσπαθειών ψύξης του, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%. 

Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε: 

"Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45' GMT ... Στις 21:15' της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή". 

Φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στον ίδιο αντιδραστήρα διήρκεσε δύο ώρες πριν επιβεβαιωθεί η κατάσβεσή της, επισημαίνει η ΙΑΕΑ.

Επίσης η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα, ενώ όπως έγινε γνωστό ήδη πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από ελικόπτερο πάνω από τον αντιδραστήρα 3.

Εν τω μεταξύ η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν από τα 1.000 μικροσίβερτ στα 600 -800, τα οποία επίσης θεωρούνται ότι είναι σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό.

Την "βαθιά του ανησυχία" εξέφρασε σήμερα σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνισή ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο σχετικά με τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και κάλεσε το λαό να μη χάσει την ελπίδα του.

Επιπλέον σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.

Επίσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

"Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο "ετοιμάζεται" να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Ιαπωνία από το σεισμό των 9 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.771 ανθρώπους ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000.

Σημειώνεται ότι αγνοείται η τύχη περίπου 8.000 κατοίκων της πόλης Οτσούτσι στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σήμερα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να παρασχεθούν είδη πρώτης ανάγκης στους χιλιάδες κατοίκους της Φουκουγιάμα που έχουν καταφύγει στην κωμόπολη που βρίσκεται μόλις 50χλμ δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.



πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: