Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Πενία (πυρομαχικών) τέχνας κατεργάζεται 
«Έφτιαξε» με… πατέντα τα πυροβόλα των αρμάτων 

 Κόντρα στη ρήση: Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι (Υπάρχει λοιπόν ανάγκη χρημάτων, και χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτε), το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) βρήκε λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η γνωστή έλλειψη πυρομαχικών για τα υπερσύγχρονα άρματα Leopard που αγοράστηκαν… «άσφαιρα» και η έλλειψη εκπαιδευτικών βλημάτων 120 χλστ. 

Σε πρώτη φάση η «πολυμήχανη» λύση του Ελληνικού Στρατού αφορά τα Leopard 2Α4, ενώ σειρά θα πάρει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μικρός αριθμός Leo 2 Hell.

Έτσι λοιπόν με μία «ντρίμπλα» που αφορά τη μετατροπή του πυροβόλου των 120 χλστ. σε 105 χλστ., το ΓΕΣ αντιμετώπισε την εδώ και πολύ καιρό στασιμότητα στο πρόγραμμα προμήθειας των πυρομαχικών των 120 χιλ. αξιοποιώντας ταυτόχρονα το μεγάλο απόθεμα σε βλήματα των 105 χλστ.

Η διαδικασία τροποποίησης περιελάμβανε αρχικά την τοποθέτηση μόνο του σωλήνα του πυροβόλου των 105 χλστ. στο πυγαίο του πυροβόλου των 120 χλστ. του άρματος και χρησιμοποίηση όλων των βοηθητικών συστημάτων (σύστημα οπισθοδρόμησης, επανάταξης κ.τ.λ.). Στη συνέχεια με ίδια μέσα το ΓΕΣ προχώρησε στην τροποποίηση του βλητικού υπολογιστή του Leopard 2Α4, ώστε να επεξεργάζεται βλητικά στοιχεία των βλημάτων των 105 χλστ. (πραγματοποιήθηκε λειτουργικός έλεγχος, ρύθμιση της μονάδας σταθεροποίησης, ποιοτικός έλεγχος συστήματος σταθεροποίησης και συγχρονισμός-σύγκλιση), ενώ στο τελικό στάδιο του εγχειρήματος που κρατήθηκε σαν εφτασφράγιστο μυστικό από το ΓΕΣ στην υλοποίησή του τα στελέχη προχώρησαν στην τελική συναρμολόγηση του πυροβόλου, την τοποθέτησή του στον πύργο και εν συνεχεία την τοποθέτηση του πύργου επί του άρματος.

Επιτυχείς βολές
Όμως το υψηλού ρίσκου εγχείρημα, που έχει στόχο η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων τύπου leopard 2Α4 να είναι ρεαλιστική, δεν είχε φτάσει στο τέλος του καθώς απέμενε να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα, πράγμα που έγινε με την πραγματοποίηση βολής την προηγούμενη εβδομάδα, με επιτυχία στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Λιτόχωρο, βολή, με άρμα Leopard 2 A4 στο οποίο έχει τοποθετηθεί πυροβόλο 105 χιλιοστών, αντί του πυροβόλου των 120 χιλιοστών που φέρει από την κατασκευάστρια εταιρεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η όλη μετατροπή (σχεδίαση και υλοποίηση) πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου από το προσωπικό του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως, χωρίς να υπάρχει στο παρελθόν προηγούμενο τέτοιας μορφής τροποποίησης από καμία χώρα η οποία διαθέτει τέτοιου τύπου άρματα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί του ΓΕΣ, «η ολοκλήρωση του εγχειρήματος αποδεικνύει ότι το προσωπικό του εργοστασίου, μετά από συστηματική εκπαίδευση στο εξωτερικό και μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενο, διαθέτει την τεχνογνωσία για υψηλού επιπέδου παροχή τεχνικών».

Από εδώ και πέρα ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή μικρού αριθμού αρμάτων τα οποία θα δοθούν στις Ίλες Πεδίων βολής Αρμάτων στην Ξάνθη και στο Λιτόχωρο για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων, ενώ για όσους ανησυχούν πως «χάνονται» πολύτιμα (και πανάκριβα) πυροβόλα των 120 χλστ., το ΓΕΣ έχει μεριμνήσει ώστε τα τροποποιημένα άρματα, εφόσον απαιτηθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με το ελάχιστο κόστος, μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση με την τοποθέτηση του συγκροτήματος του πυροβόλου 120 χιλιοστών, αρκεί βέβαια να έχει προηγηθεί η προμήθεια των ανάλογων πυρομαχικών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το ΓΕΣ πάντως απέδειξε πως και θέλει και μπορεί να υπερβάλει εαυτόν ακόμα και όταν τα μέσα που διαθέτει είναι ελάχιστα!

paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: