Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ποινικοί με στρατιωτική εκπαίδευση οι δολοφόνοι

Ποινικοί με στρατιωτική εκπαίδευση οι δολοφόνοι

Άνδρες εκπαιδευμένοι στη χρήση των όπλων ΑΚ 47, το γνωστό σε όλους Καλάσνικοφ, είναι σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας οι αδίστακτοι δολοφόνοι των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., του 22χρονου Γιώργου Σκυλογιάννη από τα Τρίκαλα και του 23χρονου Ιωάννη Ευαγγελινέλη από το Περιστέρι.

 Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι πρόκειται είτε για Αλβανούς κακοποιούς είτε για ποινικούς που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. 

Άτομα που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στη χώρα από όπου προέρχονται και είχαν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε αυτά τα δύσκολα -κατά κοινή ομολογία- στη χρήση όπλα. 

Όπως αναφέρουν στον «Ε» πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι δολοφόνοι επέδειξαν εκπληκτική ικανότητα στη χρήση του συγκεκριμένου πολεμικού όπλου αλλά και πρωτοφανή ψυχραιμία για τυχαίους ληστές περιπτέρων. 

Στα αστυνομικά χρονικά ανάλογες περιπτώσεις δολοφονικής ενέδρας κατά τη διάρκεια καταδίωξης είναι απειροελάχιστες. 

Κάποιοι θυμούνται μόνο αυτή που έγινε πριν από περίπου δύο δεκαετίες στα Σεπόλια, όταν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης ακινητοποίησαν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά δέχθηκαν πυρά από πυροβόλο όπλο και χειροβομβίδες από συνεργό των δραστών που ήταν κρυμμένος σε κοντινή απόσταση.

Αυτή η στρατιωτικού τύπου συμπεριφορά των συγκεκριμένων κακοποιών προβληματίζει ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., καθώς δείχνει πως πρόκειται για άτομα αποφασισμένα να ανοίξουν πυρ και να σπείρουν το θάνατο αν υποπτευθούν ότι υπάρχει και ο παραμικρός κίνδυνος να συλληφθούν.

Προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι δεν εγκατέλειψαν μέσα στο κλεμμένο αυτοκίνητο όλα τα όπλα που χρησιμοποίησαν στη δολοφονική ενέδρα, αλλά πήραν μαζί τους το ένα από τα δύο Καλάσνικοφ.

Αυτό το όπλο ενδεχομένως να αποτελεί και το συνδετικό κρίκο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις έρευνες της αστυνομίας σε άλλες ληστρικές ή δολοφονικές επιθέσεις ή κι ακόμη πιο πέρα, όπως πιστεύουν κάποιοι όχι από χειροπιαστά στοιχεία αλλά καθαρά από ένστικτο.

Κλειδί για τη συνέχιση των ερευνών αποτελεί το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να ληστέψουν τον περιπτερά στο Μενίδι και τον πωλητή καρτών ο οποίος μετέφερε δέκα χιλιάδες ευρώ και προφανώς σε αυτόν είχαν στήσει καρτέρι. Το αυτοκίνητο έχει μπει στο μικροσκόπιο του τμήματος εγκληματολογικών ερευνών και δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού.

Παράλληλα γίνονται εκτεταμένες έρευνες για να εντοπιστεί η σπείρα που έκλεψε τα αυτοκίνητα από τη μάντρα που βρίσκεται στο 18ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας στη Νέα Ερυθραία. 

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η μαζική κλοπή των πολυτελών αυτοκινήτων έγινε από σπείρα που ειδικεύεται στις κλοπές και προμηθεύει αυτοκίνητα και πινακίδες σε μέλη συμμοριών αλλά και στο οργανωμένο έγκλημα. 

Δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τη δολοφονική ενέδρα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι γνωρίζουν την ταυτότητα των αδίστακτων δολοφόνων

«Ήθελαν να μας σκοτώσουν όλους!»
Σοκ για την ωμότητα των δολοφόνων προκαλούν οι μαρτυρίες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που έπεσαν στην ενέδρα της σπείρας και κάποιοι από αυτούς σώθηκαν κυριολεκτικά από θαύμα, με τρύπες στα αλεξίσφαιρα γιλέκα και στα κράνη από τις διατρητικές σφαίρες του Καλάσνικοφ. 

Ηχεί ακόμη στα αυτιά τους ο ανατριχιαστικός μεταλλικός κρότος από τις σφαίρες που σφύριζαν γύρω τους σκορπώντας πόνο και θάνατο. 

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός νεαρού αστυνομικού που είδε μόλις δέκα μέτρα μπροστά του τον οπλοφόρο με το Καλάσνικοφ. «Κρατούσε το όπλο όπως οι κυνηγοί σημαδεύουν το θήραμα. 

Σημάδευε και πυροβολούσε στο ψαχνό, στην αρχή στα κεφάλια των πρώτων αστυνομικών που βρίσκονταν ακόμη πάνω στις δύο πρώτες μηχανές. 

Στη συνέχεια σημάδευε κάτω γιατί εμείς όταν αντιληφθήκαμε την ενέδρα ρίξαμε τις μηχανές στο έδαφος και προσπαθήσαμε να καλυφθούμε. 

Ήθελε να σκοτώσει και το γνώριζε ότι φορούσαμε αλεξίσφαιρα γιλέκα, γι’ αυτό σημάδευε στα κράνη.

Πυροβολούσε και ταυτόχρονα ούρλιαζε και έβριζε χυδαία τους αστυνομικούς. 
Το μίσος του ήταν απίστευτο. 

Δεν έδειχνε πανικό, ήταν αποφασισμένος να μας σκοτώσει όλους».
Ένας από τους αστυνομικούς στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός. 

Μια από τις σφαίρες τον χτύπησε στο θώρακα και τον τίναξε δύο μέτρα πίσω. Ευτυχώς όμως γι’ αυτόν η βολίδα καρφώθηκε στο κινητό του τηλέφωνο που είχε στο αλεξίσφαιρο γιλέκο. 

Η συσκευή έγινε κομμάτια, αλλά η ζωή του σώθηκε από πραγματικό θαύμα.

Έρευνα για τις ευθύνες των συντονιστών της επιχείρησης
Κάτω από άκρα μυστικότητα διεξάγεται μια δεύτερη άτυπη έρευνα που προσπαθεί να ρίξει φως στις συνθήκες, τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν τους άτυχους αστυνομικούς να πέσουν στη δολοφονική ενέδρα. 

Οι ευθύνες βέβαια δεν αναζητούνται στους μάχιμους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα πυρά τον δολοφόνων, αλλά στις εγκληματικές ευθύνες αξιωματικών που κατεύθυναν την όλη επιχείρηση η οποία κράτησε περισσότερα από δεκατρία λεπτά. 

Χρόνος ικανός για να διασφαλιστεί ο εγκλωβισμός ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση παρακολούθηση από τουλάχιστον σαράντα αστυνομικούς.

Τεράστιες ευθύνες υπάρχουν όμως και για το γεγονός ότι, μετά την ενέδρα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος που είχε ως συνέπεια τη διαφυγή των αδίστακτων δραστών οι οποίοι θα έπρεπε σήμερα να βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και όχι να αναζητούνται.
paraskevi13

Δεν υπάρχουν σχόλια: