Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΕΣ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΕΣ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

Όλα (ηγεσία και προβλήματα) τα ίδια μένουνε…

Μπορεί η ηγεσία της αστυνομίας να πέρασε αλώβητη από την κρίση που προκάλεσε η στυγερή δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τα προβλήματα όμως, που ορισμένα από αυτά έπαιξαν το δικό τους σημαντικό ρόλο στην τραγική εξέλιξη της καταδίωξης στου Ρέντη, παραμένουν και μάλιστα διογκώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», δεν προχώρησε στην αντικατάσταση του αρχηγού ούτε έκανε δεκτή την παραίτηση του υπαρχηγού, σε μια προσπάθεια, όπως λέγεται, να βρει άλλοθι σε μια ενδεχόμενη νέα δύσκολη κατάσταση που, όπως διαμορφώνεται η επικαιρότητα, θα μπορούσε να προκύψει πλέον ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικράτησε η άποψη της μη αποπομπής, καθώς το δίδυμο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είχε επιλεγεί από τον προηγούμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βασικό διεκδικητή σε μια ενδεχόμενη κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. 

Σε μια νέα ενδεχόμενη κρίση δεν θα υπήρχε κανείς να κατηγορήσει το σημερινό υπουργό ότι βρήκε την ευκαιρία, με τη συμπλοκή στου Ρέντη, να καρατομήσει δύο ικανούς αξιωματικούς.

Ταυτόχρονα διαφυλάσσονται από τη φθορά οι επόμενοι στην επετηρίδα, καθώς θα ήταν άδικο να χρεωθούν πιθανότατα με την έναρξη της θητεία τους την αδιέξοδη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας.

Όλα αυτά και κάποια άλλα που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας οδήγησαν στην απόφαση παραμονής των δύο στρατηγών, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες των μάχιμων αστυνομικών προς το πρόσωπό τους, την ημέρα της κηδείας των δύο αδικοχαμένων συναδέλφων τους. 

Ο μόνος που είχε την ευθιξία να υποβάλει την παραίτησή του ήταν ο υπαρχηγός Γιάννης Ραχοβίτσας, ο άνθρωπος που υλοποίησε και έβγαλε στο δρόμο την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. 

Τελικά όμως πείστηκε να παραμείνει γιατί η γενικότερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι οριακή και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ολιγωρίας και πολύ περισσότερο πειραματισμών.
Ο ΔΙΑΣυρμός συνεχίζεται

Την ίδια ακριβώς στιγμή, πολύ πέρα από τα όποια παιχνίδια εξουσίας, απλοί αστυνομικοί που δίνουν καθημερινά το δικό τους σκληρό αγώνα κατά της εγκληματικότητας, διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα την απαξίωση και εγκατάλειψη. 

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., παρά τις όποιες εξαγγελίες σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας παραμένει γυμνή, χωρίς τον απαραίτητο ατομικό εξοπλισμό, τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα, την εκπαίδευση, τη δυνατότητα εξάσκησης ακόμη και στη σκοποβολή.

Η μία μετά την άλλη οι μηχανές συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να ακινητοποιούνται, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα για τα απαραίτητα σέρβις. 

Δεν υπάρχουν κονδύλια για αλλαγή λαδιών ούτε βέβαια για αλλαγή ελαστικών που έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το κρίσιμο όριο φθοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των αστυνομικών που μετακινούνται με τις μοτοσικλέτες.

Σε πολλές περιοχές της Αθήνας και κυρίως στην περιφέρεια Αττικής, η απουσία των γνώριμων ζευγαριών αστυνόμευσης είναι πλέον περισσότερο από εμφανής. 

Στην καλύτερη περίπτωση οι μηχανές, όταν κάνουν την εμφάνισή τους, σταθμεύουν σε κάποιο κεντρικό σημείο καθώς αδυνατούν να εκτελούν συνεχείς περιπολίες λόγω των προβλημάτων που αναφέραμε.

Γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασική αρχή και το σκεπτικό με το οποίο συστάθηκε αυτή η υπηρεσία αιχμής και που δεν είναι άλλο από τη συνεχή κίνηση για την αποτροπή και πρόληψη εγκληματικών δράσεων. 

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στην περιοχή της Αθήνας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι δεκάδες μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακινητοποιούνται για τρεις και τέσσερις ώρες στο χώρο έξω από το νέο κτίριο Εγκληματολογικών Ερευνών, περιμένοντας μόνο κάποιο σημαντικό σήμα από το κέντρο τους για να σπεύσουν σε βοήθεια πολιτών που κινδυνεύουν.

Σκέψεις για πεζές περιπολίες
Δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί που εκφράζουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους αλλά και την πικρία τους για την κατάσταση που επικρατεί και σίγουρα δεν τιμάει την αστυνομία.

Ένας από τους νεαρούς αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. μιλώντας στον «Ε» είπε ότι αισθάνθηκε ντροπή όταν δέχθηκε ένα επείγον σήμα από το κέντρο του αλλά η μηχανή του δεν έλεγε να πάρει μπρος. Την είχε σβήσει για εξοικονόμηση βενζίνης, αλλά την κρίσιμη στιγμή τον πρόδωσε η μπαταρία. 

Ακόμη και τώρα θυμάται την ντροπή που ένιωσε όταν τον έβλεπαν οι πολίτες πρώτα να πασχίζει να βάλει μπροστά τον κινητήρα και στη συνέχεια να τον σπρώχνει από πίσω η άλλη μηχανή για να πάρει μπρος. 

Μια εικόνα κωμικοτραγική, όπως λέει χαρακτηριστικά, και απόλυτα εξευτελιστική για την αστυνομία και φυσικά για τον ίδιο.

Το απίστευτο πάντως είναι ότι όχι μόνο δεν γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για να βγει επιτέλους άμεσα από το βάλτο η αστυνομία, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για τοποθέτηση αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακόμη και στις πεζές περιπολίες, έως ότου εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και επιστρέψουν στην κυκλοφορία οι μηχανές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: