Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Προκεχωρημένη βάση του ΝΑΤΟ η Σούδα σε περίπτωση εισβολής στην Λιβύη


Το ζήτημα της χρήσης της βάσης της Σούδας στην περίπτωση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην κρίση της Λιβύης τέθηκε από την αντιπολίτευση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, στο περιθώριο κύρωσης διεθνών συμβάσεων.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ρώτησε αν και κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και αν θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος που διέπει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβερνήσεως, καθώς και εάν θα υπάρχει, τουλάχιστον κατά την κρίσιμη περίοδο, Έλληνας αξιωματικός μέσα στη βάση.

«Θα ήθελα να ξέρω τι είστε προετοιμασμένοι και μέχρι που θα δώσετε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για επιχειρήσεις στη Βόρειο Αφρική», ρώτησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, και «επειδή η Σούδα πάρα πολλές φορές έχει γίνει μοχλός ανατροπής -συμπλήρωσε- θα ήθελα να είμαστε προσεκτικοί γιατί μέσα σ’ αυτή την τεράστια οικονομική κρίση, όπου αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ελέγχονται οι δυνατότητες του οποιουδήποτε συμβάλλει στην παραγωγή πολιτικής, φοβούμαι μήπως έχουμε μοχλούς πίεσης».

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους χειρισμούς που κάνουν όλες οι χώρες της περιοχής, δεδομένου ότι η όλη κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα επίπεδα σταθεροποίησης είναι διαφορετικά για την Τυνησία, ή την Αίγυπτο, ή το Μπαχρέιν ή τη Λιβύη», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύνη, ο υπουργός εκτίμησε πως το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτές οι εσωτερικές αλλαγές θα οδηγήσουν και σε αλλαγή του περιφερειακού ή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων.

Όσο για το ενδεχόμενο διεθνούς επέμβασης, παρατήρησε ότι υπάρχουν οι προηγούμενες εμπειρίες του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπου όλα ξεκινούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ υπογράμμισε ότι τυχόν σχέδιο για την περιβόητη no fly zone (ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού) θέλει χρόνο τουλάχιστον 14 ημερών.

«Δεν είναι εύκολο», εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος, «να εμφανιστεί χειραφετημένη και ευδιάκριτη ευρωπαϊκή φωνή», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ήδη στο πλαίσιο κίνησης στο κεντρικό ρεύμα του ΝΑΤΟ υπάρχει υπό εθνική σημαία στα διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη ελληνική φρεγάτα, που εναλλάσσεται με μία άλλη η οποία βρίσκεται στην Κρήτη.

Ειδικά για τη Σούδα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι τελεί πάντα υπό τη διαρκή και απόλυτη διοίκηση Έλληνα αξιωματικού, που επίσης ελέγχει όλη τη διακίνηση αεροσκαφών, πλοίων και προσωπικού.


Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ξεκινήσει κάποια επιχείρηση από τη Σούδα, δεδομένου ότι υπάρχουν τα αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

«Μας είπατε μία αλήθεια αλλά όχι όλη την αλήθεια», επανήλθε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.. 
«Ο Αμερικανός είδε και αποείδε ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει το Ιράν, δεν είχε την δύναμη, και προσπάθησε να βρει έναν άλλο τρόπο μεγάλης ανατροπής. 

Ενισχύει, λοιπόν, τους Σουνίτες, θα τους δώσει εξουσία, αν θέλετε μία “light” ισλαμική δημοκρατία. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο να ενταχθούν κάτω από την σκέπη του Ερντογάν, ο οποίος αναδεικνύεται για το 2010 κάτι σαν το Νάσερ του 1960. 

Πράγμα που δημιουργεί τον έντονο προβληματισμό και ανησυχία του Ισραήλ αλλά δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορους και εμάς», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: 

«Ο τελικός στόχος είναι δια των Σουνιτών να μπορέσει ο Αμερικάνος να ανατρέψει τους Σιίτες.

Είναι μία επιχείρηση, την οποία εγώ δεν βλέπω ότι θα ευδοκιμήσει, όπως δεν έβλεπα και την προσπάθεια του ισλαμικού "σπέρματος" στη Σοβιετία, το 1979 με εκείνη την επιχείρηση ανατροπής του Σάχη».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εξωτερικών πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού απονευρώνεται και δεν αντιδρά με τα αντανακλαστικά που θα απαιτούνταν», ενώ αναφέρθηκε σε εκκρεμότητες για τις οποίες η ελληνική πολιτεία πρέπει να επιληφθεί, όπως το ενδεχόμενο κύμα νέων λαθρομεταναστών, η τύχη των Πατριαρχείων, ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας με Αίγυπτο και Λιβύη, αλλά και η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή.

Στη δική του παρέμβαση, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι του προκαλεί εντύπωση ότι «είμαστε ακόμη σε φάση χαϊδέματος του καθεστώτος Καντάφι, κι ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη καταδίκη της συμπεριφοράς του».

«Το να μείνουμε στην ευρωπαϊκή άποψη μη συμμετοχής, δεν ξέρω, κατά πόσο ευνοεί τα δικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τη γενικευμένη ρευστότητα που υπάρχει ως προς τις εξελίξεις, παραδέχθηκε ο Θεόδωρος Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα δώσει τη λύση το ΝΑΤΟ και ο έκτος στόλος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: