Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Τρόμος πάνω από τον πλανήτη

Τρόμος πάνω από τον πλανήτη

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  
 Το… φλερτ της «χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου» με τη ραδιενεργό καταστροφή έσπειρε το φόβο
 Την είδηση για τον ισχυρότατο σεισμό των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που σάρωσε τη Ιαπωνία ξεπέρασαν γοργά και με άκρως επίφοβους συνειρμούς, πρωτίστως για τον πληθυσμό της χώρας και εν συνεχεία για ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι διαδοχικές εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα. 

Ο τετραπλασιασμός των επιπέδων ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή ανέστησε τις τραγικές μνήμες του Τσέρνομπιλ, στο οποίο αποδίδεται η τρέχουσα παγκόσμια αύξηση των διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα τόσα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα, και οδήγησε τις ιαπωνικές αρχές στην απόφαση εκκένωσης συγκεκριμένων εδαφικών τμημάτων της χώρας. 

Καθώς ο τελικός απολογισμός των θυμάτων παραμένει ασαφής, ο οικονομικός αντίκτυπος τελεί υπό ανάλυση και οι πυρηνικοί φόβοι για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ιαπωνία ίσως και τα γύρω κράτη είναι πιο έντονοι από ποτέ, η μεγάλη συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας έχει πάρει φωτιά σε κάθε γωνιά της γης.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνία που κάποτε θεωρούνταν ένα οικονομικό θαύμα φλερτάρει με την πυρηνική καταστροφή δεν εφησυχάζει τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη και όσους επιχειρηματολογούν ότι βρίσκεται σε σεισμική ζώνη καθώς επικρατεί η άποψη ότι αν αυτό το κακό μπορεί να συμβεί σε μια από τις ηγέτιδες βιομηχανικές χώρες με τους άρτια εκπαιδευμένους επιστήμονες και μηχανικούς μέχρι τους ψύχραιμους πολίτες, ποιες θα είναι οι συνέπειες τυχόν επανάληψής της σε ένα από τα πολλά μη προνομιούχα κράτη του κόσμου με πυρηνική δραστηριότητα;

Όπως αποδείχτηκε, άλλωστε, το μόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί μια φυσική καταστροφή σε πυρηνική τραγωδία είναι η αλληλουχία κάποιων ατυχών γεγονότων.

Aναταραχή
Στη Γερμανία η συζήτηση γύρω από το τι πρέπει να κάνει η χώρα με τους 17 πυρηνικούς σταθμούς που διαθέτει είναι έντονη εδώ και καιρό. Τον περασμένο Οκτώβριο η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας τους για 12 επιπλέον χρόνια με στόχο το κλείσιμο του τελευταίου εξ αυτών το 2035. 

Αυτή την εβδομάδα λόγω των τραγικών εξελίξεων στη Ιαπωνία εξήγγειλε τρίμηνο πάγωμα στα σχετικά σχέδια της κυβέρνησής της τονίζοντας ότι τα πρόσφατα συμβάντα «μας διδάσκουν ότι οι απειλές που είχαμε μέχρι πρότινος αποκλείσει δεν μπορούν να θεωρηθούν πλέον εντελώς αδύνατες». Κι ενώ στη Βρετανία το υπουργείο Ενέργειας ζήτησε από ειδικούς να καταρτίσουν έκθεση για τις επιπτώσεις του ιαπωνικού δυστυχήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η τεχνολογία είναι διαφορετική και ότι η Βρετανία δεν πάσχει από σεισμούς», στη Γαλλία η όλη δημόσια συζήτηση έλαβε μεγάλες διαστάσεις καθώς η χώρα του Νικολά Σαρκοζί λαμβάνει το 75% της ενέργειας που χρειάζεται από την πυρηνική ενέργεια εξάγοντας το υπόλοιπο ποσοστό. 

Κι ενώ οι αντιδράσεις για την εκτεταμένη εξάρτηση της Γαλλίας από την πυρηνική ενέργεια κλιμακώνονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσοβήσει το πρόβλημα προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία διαθέτει 58 αντιδραστήρες σε 19 εργοστάσια ακολουθώντας στη δεύτερη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες που κρατούν τα ηνία στην εκτεταμένη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. 

Στη χώρα του Μπαράκ Ομπάμα η κυβέρνηση των Δημοκρατικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φιλοπυρηνική συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υπέρμαχος της άποψης ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μια σχετικά φτηνή μορφή ενέργειας που δεν παράγει αέρια που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

Το παράδοξο είναι ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν στα οφέλη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ασία: «Δίψα» για… ενέργεια
Την ίδια ώρα στις ταχύτητα αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ινδίας αλλά και τη Ρωσία, η δίψα για την πυρηνική ενέργεια εντείνεται συνεχώς λόγω των τεράστιων αναγκών που υπάρχουν για φτηνή ενέργεια, που επιπλέον δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές και την πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων ανά τον κόσμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς σε ετήσια βάση. 

Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον για την πυρηνική τεχνολογία είναι μεγάλο, όπως αποδεικνύουν οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για επιπλέον 10-25 κράτη που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη λειτουργία του πρώτου τους πυρηνικού εργοστάσιου μέχρι το 2030 και με φόντο τις άκρως δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία αυτές τις ημέρες, γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι αυτή η μεγάλη δημόσια συζήτηση δεν πρόκειται να λήξει στο άμεσο μέλλον.
  Τα σημαντικότερα πυρηνικά ατυχήματα
  • Βρετανία: Τον Οκτώβριο του 1957 ένας από τους δύο αντιδραστήρες του Γουιντσκέιλ, που χρησιμοποιούσαν φυσικό ουράνιο, πήρε φωτιά. Στην περιοχή καταμετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών ισοτόπων κυρίως ιωδίου και απαγορεύτηκε η χρήση γάλακτος σε απόσταση 50 χλμ. από το σταθμό.

  • Ρωσία: Το Σεπτέμβριο του 1957 στο εργοστάσιο διαχωρισμού πλουτωνίου Μαγιάκ της περιοχής Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια σημειώθηκε χημική έκρηξη, λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος ψύξης, ένα πυρηνικό ατύχημα επιπέδου 6, λίγο πιο κάτω από το μέγιστο επίπεδο 7, όπως ήταν το κατοπινό στο Τσέρνομπιλ. 
  •  
  • Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε ήταν μεγάλη και το στρόντιο (Sr-90) προκάλεσε μεγάλη ρύπανση, εισχώρησε στην τροφική αλυσίδα και υπήρξε για μεγάλο διάστημα η κύρια συνιστώσα έκθεσης του γύρω πληθυσμού. 
  •  
  • Λόγω της μυστικότητας που χαρακτήριζε τις δραστηριότητες στο Μαγιάκ δεν υπήρξε άμεση μετακίνηση του πληθυσμού από τις πληττόμενες περιοχές με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 200 θανάτους από καρκίνο, άμεσα συνδεδεμένους με την έκθεση στη ραδιενέργεια.

  •  Βραζιλία: Χαρακτηριστικό της έλλειψης μέτρων ασφαλείας αλλά και ενημέρωσης είναι η περίπτωση στην περιοχή Γκοϊάνιας στη Βραζιλία στις 13 Σεπτεμβρίου του 1987. 
  •  
  • Κατά τη διάλυση συσκευής ραδιοθεραπείας με καίσιο, δύο ρακοσυλλέκτες, ο Ρομπέρτο ντος Σάντος Άλβες και ο Βάγκνερ Μότα Περέιρα, βρήκαν ένα αντικείμενο που έλαμπε έντονα, την πηγή του καισίου, τπροσπάθησαν αρχικά να σπάσουν για να το πουλήσουν αλλά στη συνέχεια ο πρώτος εξ αυτών το πήγε στο σπίτι του για το δείξει στην οικογένειά του και στους φίλους του. 
  •  
  • Οι δόσεις ραδιενέργειας που έλαβαν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του ήταν εξαιρετικά υψηλές, γι’ αυτό και τους προκάλεσαν συμπτώματα ραδιοπληξίας, όπως ναυτία, εμετούς και εγκαύματα. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος τεσσάρων ατόμων και η μόλυνση 245 επιπλέον.

  •  
  • Ηνωμένες Πολιτείες: Το χειρότερο ατύχημα εμπορικού αντιδραστήρα συνέβη στο νησί των Τριών Μιλίων στην Πενσιλβάνια στις 28 Μάρτιου του 1979 όταν μια σειρά λαθών προκάλεσε παύση του συστήματος ψύξης του αντιδραστήρα.
  •  
  • Περίπου 140.000 κάτοικοι των περιχώρων υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν προσωρινά, ενώ επιχειρήθηκε συγκάλυψη του συμβάντος μέσω της διαρροής αντιφατικών πληροφοριών. 
  •  
  • Τον πραγματικό αντίκτυπο όμως του ατυχήματος γνώρισαν οι κάτοικοι του νησιού και των γύρω περιοχών που υπέστησαν μεταξύ άλλων κάψιμο και δυνατούς πόνους στα μάτια, ναυτία, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, λοιμώξεις του θυρεοειδούς, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα καρκίνου και πολλαπλασιάστηκε η βρεφική θνησιμότητα.

  •  
  • Ουκρανία: Το χειρότερο περιβαλλοντικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία είναι δίχως αμφιβολία η τραγωδία του Τσέρνομπιλ. Στις 26 Απριλίου του 1986 ένας αντιδραστήρας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας εξερράγη με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ένα ραδιενεργό νέφος το οποίο επεκτάθηκε πάνω από τη δυτική Σοβιετική Ένωση, την Ευρώπη, τη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Βορειοανατολική Αμερική. 
  •  
  • Έκτοτε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, ενώ πολλές αναφορές επισημαίνουν ότι επιπλέον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, εκ των 72.000 εργατών που καταπιάστηκαν με την εκκαθάριση του θαμμένου πλέον αντιδραστήρα, έχασαν τη ζωή τους.

  •   

  • Ιαπωνία: Στο χειρότερο πυρηνικό συμβάν της Ιαπωνίας στις 10 Σεπτεμβρίου του 1999 τρεις εργαζόμενοι της JCO Co., Ltd. κατάφεραν να δημιουργήσουν μία αλυσιδωτή αντίδραση διαρκείας όταν χρησιμοποίησαν ανοξείδωτους κουβάδες για να ανακατέψουν σχεδόν οχτώ φορές παραπάνω από την απαιτούμενη ποσότητα συμπυκνωμένου ουρανίου σε μία δεξαμενή ανάδευσης. 
  •  
  • Η αλυσιδωτή αντίδραση διήρκεσε 20 ώρες, ώσπου οι υπεύθυνοι κατάφεραν να τη σταματήσουν. 
  •  
  • Οι τρεις υπάλληλοι που είχαν άμεση σχέση με το περιστατικό, πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες από ραδιενεργή δηλητηρίαση. 
  •  
  • Σε πείσμα των αρχικών αναφορών που υποστήριζαν ότι εκτέθηκαν 40-50 άτομα, το 2000 η υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας ανέβασε τον αριθμό αυτό στα 667.
  •  
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια: