Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό ο Α. Τσοχατζόπουλος


ΣΤΟ κελί στην έκτη πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού όπου κρατούνταν μέχρι πρόσφατα ο ηγούμενος Εφραίμ μεταφέρθηκε χθες ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος.


Ο πρώην υπουργός βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων, μέσω εξωχώριων εταιριών (off shore) των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης και κρίθηκε από τους δικαστές ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων.

Μετά την 8ωρη απολογία του κατά την οποία παρέδωσε υπόμνημα όπου αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και τονίζει ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται έχουν πλέον παραγραφεί ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να αρνήθηκε ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν επίσης κατόπιν της απολογίας τους η λογίστρια του π. υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος απέδωσε σε σύμπτωση την εμπλοκή των δύο στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για τη μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών.

Για την ίδια υπόθεση είχε απολογηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη και κρίθηκε προφυλακιστέος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ανήγειρε κτίριο στην Κυψέλη και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία ακινήτου στο Κολωνάκι.

Ο Ν. Ζήγρας, που θεωρείται άνθρωπος-κλειδί στην «επιχείρηση» που κατά τους εισαγγελείς είχε στήσει ο πρώην υπουργός για να νομιμοποιεί παράνομες αμοιβές του, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή για την ουσία της υπόθεσης.

Ήταν δικαιούχος εξωχώριων εταιριών που έχουν εμπλακεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων, μεταξύ αυτών και του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα ο κατηγορούμενος, «ενεργώντας από κοινού με τον πρώην υπουργό, από τον Μάιο του 1998 έως την 7-6-2001, απέκρυψε περιουσία 16.202.000 ελβετικών φράγκων που αποτελούσε αμοιβή του κ. Τσοχατζόπουλου για τις συμβάσεις TOR M-1, ποσό το οποίο ελήφθη μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγή της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρίας BLUE BELL SA, δικαιούχος της οποίας ήταν ο ίδιος και πραγματικός ιδιοκτήτης ο Α.Α. Τσοχατζόπουλος».

Επίσης στις 2/12/2002 «ενεργώντας από κοινού με τον Α.A. Τσοχατζόπουλο απέκρυψε περιουσία συνολικού ποσού 2.960.225 ελβετικών φράγκων που αποτελούσε αμοιβή του πρώην υπουργού σχετικά με τις συμβάσεις Αρχιμήδης και Ποσειδών».

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα μέσω της προαναφερόμενης εταιρίας, μετέφερε μέσω σειράς συναλλαγών επίμαχα χρηματικά ποσά στη χώρα και στη συνέχεια προέβη σε σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων με σκοπό να μεταφερθεί και να αποκρυβεί η πραγματική προέλευση των χρημάτων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: