Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Κυπριακό: Ερμηνείες - διαφωνίες - διευκρινήσεις

βενιζέλος_νταβούτογλου1
Στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για χωριστές συναντήσεις του Ε/κ και Τ/κ διαπραγματευτή με την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση, αντίστοιχα, πολλές είναι οι ερμηνείες, οι διαφωνίες και οι διευκρινίσεις.



Δεν έγινε καμία αναφορά σε τετραμερή διάσκεψη ή άλλη εμπλοκή της Ελλάδας στη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί συνάντηση, σε επίπεδο που θα καθοριστεί, με τον διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνάντηση του διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας με την τουρκική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο αυτό ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σημαντική εξέλιξη είπε ο τ/κ διαπραγματευτής
Στο μεταξύ, ο τ/κ διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, από τη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντάς την σημαντική εξέλιξη. Δήλωσε στην εφημερίδα “Κίπρις” ότι η εξέλιξη ήταν επιθυμία της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Στη συνεχή πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνάντηση με την Τουρκία, αντιπροτείναμε, είπε, τη συνάντηση με την Ελλάδα, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό. Επιμέναμε στο θέμα της ισότητας στις συναντήσεις και πάνω σε αυτό έγινε η διευθέτηση, διευκρίνισε.

Παράλληλα, πρότεινε όπως “οι συνομιλίες αρχίσουν σε επίπεδο ηγετών, τώρα, στη Νέα Υόρκη”.

Κάλεσμα Έρογλου για συνάντηση με Αναστασιάδη
Την ευαρέσκειά του για την συμφωνία εξέφρασε ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι η τουρκική πλευρά πιστεύει, πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε τετραμερή διάσκεψη και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ν’ αρχίσει διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγετών το συντομότερο δυνατό.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να αποδείξει με τη συμπεριφορά του τις ειλικρινείς προθέσεις του σχετικά με την ανάγκη λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Επιφυλακτική η Λευκωσία - Προβληματισμοί στην Ελλάδα
Στη Λευκωσία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν με επιφύλαξη την ανακοίνωση συμφωνίας για χωριστές συναντήσεις Ελλάδας και Τουρκίας με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών και εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο μετεξέλιξής της σε τετραμερή διάσκεψη.

Διάχυτος είναι, εξάλλου, ο προβληματισμός και για άλλα αρνητικά ενδεχόμενα, όπως ότι εξισώνεται η Ελλάδα, από πλευράς ευθυνών, με την κατοχική Τουρκία και υποβαθμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και ο ρόλος της και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.

Παράλληλα, τονίζεται ότι έχει σημασία να ξεκαθαρίσει ποιος θα δέχεται τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, αν και φέρεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου να έχει αναφέρει στον κ. Βενιζέλο ότι θα τον δει και ο ίδιος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες στην Αθήνα ο Οσμάν Ερτούγ θα συναντάται με τον πρέσβη Δημήτρη Καραταίδη, ο οποίος έχει αναλάβει σύμβουλος στο ΥΠΕΞ για θέματα κυπριακού.

ΠτΔ: Στο διάλογο εμπλέκεται και η Τουρκία
Η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, ιδιαίτερα υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού δεν εμπλέκονται πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κατοχικός ηγέτης, αλλά οι συνομιλητές των δύο κοινοτήτων.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από τη Νέα Υόρκη δήλωσε πως θα υπήρχε υπονόμευση  αν παρέμενε ως συνομιλητής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, απέρριψε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων, ότι οι συναντήσεις αποτελούν προμήνυμα τετραμερούς ή άλλης πολυμερούς διάσκεψης. Τόνισε, μάλιστα, ότι με τη νέα διαδικασία, εμπλέκεται στον διάλογο και η Τουρκία, στόχο τον οποίο είχε θέσει ο ίδιος.

Ο συνομιλητής της Ε/κ κοινότητας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε “καλή εξέλιξη” τη συμφωνία. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι “υπάρχει μία ουσιαστική και πολιτική δυσκολία, γιατί δεν μπορούμε να εξισώνουμε την Ελλάδα με την Τουρκία, που είναι η κατοχική δύναμη και είναι άδικο η Ελλάδα να μπαίνει στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”.

Έτοιμες να στηρίξουν τις αποφάσεις οι Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες, έτοιμη να στηρίξει τις αποφάσεις των εμπλεκομένων μερών εμφανίζεται η Ε.Ε., ειδικότερα σε ζητήματα, που αφορούν στο κοινοτικό κεκτημένο και στην εφαρμογή του.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: