Η επιλογή του κινεζικού αντιαεροπορικού συστήματος HQ-9 για το πρόγραμμα της τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) T-LORAMIDS αποτελεί μια εξέλιξη η οποία εκ των πραγμάτων θέτει νέα δεδομένα στο Αιγαίο.
Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκτά ένα αντιαεροπορικό σύστημα, η ακτίνα δράσης των βλημάτων των οποίου θα φτάνει σχεδόν μέχρι τα αεροδρόμια απογείωσης των μαχητικών της ΠΑ, όπως διακρίνεται και στον χάρτη που δημοσιεύουμε.
Αυτή είναι η απειλή που θα κληθεί αντιμετωπίσει η ΠΑ και μοιραία οι σχεδιασμοί της θα μεταβληθούν με την είσοδο ενός τόσο προηγμένου συστήματος στον επιχειρησιακό χάρτη της αντιπαράθεσης στο Αιγαίο.
Επιχειρησιακά η τοποθέτηση του συστήματος σε καίριες θέσεις στο Αιγαίο και στη Ν.Α. Μεσόγειο μπορεί να αποκόψει ουσιαστικά την ΠΑ τόσο από τα νησιά του Α. Αιγαίου όσο και από κάθε προσπάθεια αποστολής δυνάμεων στην Κύπρο ή να κάνει τέτοιες αποστολές "υψηλού κόστους" και ανθρώπινο υλικό και μέσα.
Μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι χειριστές της ΠΑ θα πραγματοποιούν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο το HQ-9 να τους διατηρεί εγκλωβισμένους είναι ένα στοιχείο αρκετό για δημιουργήσει πολλαπλές αναταράξεις στο σχεδιασμό της ΠΑ.
Έτσι μπροστά στην απειλή της νέας τουρκικής αεράμυνας που θα απελευθερώσει πολύτιμα για την ΤΗΚ μαχητικά πρέπει να αντιδράσουμε εγκαίρως.
Το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση της αεράμυνας που θέλουν αν δημιουργήσουν οι Τούρκοι είναι η ανάπτυξη τεχνικών SEAD/DEAD Suppression of Enemy Air Defenses/ Destruction of Enemy Air Defenses με ένα συνδυασμό της Π.Α και των ειδικών δυνάμεων.
Το σύστημα HQ-9 απαρτίζεται από τους 4πλούς εκτοξευτές TAS5380 TEL ,τους μονού σταδίου πυραύλους, το ραντάρ καθοδήγησης HT-233 και τα ραντάρ έρευνας Type 305B 3D, το ραντάρ χαμηλά ιπταμένων στόχων Type 120 (ή LLQ-120) και το σύστημα παθητικής αναγνώρισης DWL002.
Όλα τα στοιχεία διασυνδέονται στο κέντρο ανάθεσης πυρός (FDC) TWS-312, ενώ την μονάδα κρούσης συμπληρώνουν οι μεταφορείς εφεδρικών πυραύλων τα οχήματα ανεφοδιασμού των εκτοξευτών και βοηθητικά οχήματα όπως όχημα συντήρησης, παροχής ενέργειας των 200 kW κ.α.
Ο πύραυλος που χρησιμοποιεί το HQ-9 είναι μονού σταδίου χρησιμοποιώντας τη διάταξη των ρωσικών βλημάτων των S-300 του οποίου είναι και εξελιγμένη έκδοση.
Έχει μήκος 6,5μ. βάρος εκτόξευσης 2τ. διάμετρο βάσης 0,7μ. και αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 4,2 ΜΑCH ενώ είναι τύπου «ψυχρής» εκτόξευσης.
Έτσι ο πύραυλος του συστήματος μπορεί να αναχαιτίσει στόχους εμβέλειας από 7 μέχρι 200 χλμ. και σε ύψος 50μ-30χλμ., έναντι 150 χλμ. των ελληνικών S-300PMU1.
Η βάρους 180 κιλών θραυσματογόνα κεφαλή που ενεργοποιείται για πρόσκρουση 5χλμ. πριν την επαφή με τον στόχο και έχει εμβέλεια θραυσμάτων στα 35μ.
Η καρδιά του συστήματος είναι το κέντρο ανάθεσης πυρός FCR HT-233 το ραντάρ εμπλοκής τεχνολογίας PESA (passive electronically scanned array) που φέρεται επί οχήματος 10 x 10 Taian TAS5501.
Διαθέτει 3000 στοιχεία λήψης (το ρωσικό 30N6 έχει 1000 στοιχεία) που λαμβάνουν το σήμα από την εκπομπή ραδιοκύματος ισχύος μεταξύ 5,2GHz-5,9GHz δηλαδή στην ζώνη εκπομπής G-bad που θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι και η ζώνη εκπομπής του αμερικανικού συστήματος PATRIOT(άλλη μια ομοιότητα που απλά επιβεβαιώνει ότι οι Κινέζοι κάποια στιγμή έβαλαν στο χέρι στοιχεία των Patriot) και όχι του ρωσικού 30N6 που εκπέμπει στις I/J-Bands (8-20 GHz).
Εκτελεί μηχανική σάρωση σε αζιμούθιο και ηλεκτρονική σε ύψος. Βλέπει πλευρικά σε ένα εύρος +/- 65ο με δυνατότητα παρακολούθησης 50 στόχων ταυτόχρονα.
Επιπλέον έχει ενσωματωμένο IFF. Στη μέγιστη ισχύ του(1MW) μπορεί να φτάσει εμβέλεια ανίχνευσης στα 300χλμ. και σε ύψος 50 χλμ. αλλά στην ισχύ εμπλοκής τότε μιλάμε για μια ακτίνα δράσης 130χλμ. και ύψος 30χλμ. για 360ο με την χρήση της περιστρεφόμενης κεραίας του και 90ο σε καθ’ ύψος ανίχνευσης, ενώ για εμπλοκή στόχων τα 90χλμ. και στις νεώτερες εκδόσεις τα 100χλμ.
Ταυτόχρονα μπορεί αν εμπλέκει 6 στόχους με 12 βλήματα στον αέρα. Αποκάλυψη στόχων μεγάλης εμβέλειας είναι παρέχεται από το 3D ραντάρ Type 305B/YLC-2V.
Στο Αιγαίο όλα αλλάζουν πλέον σε ότι αφορά το ισοζύγιο ισχύος των δύο πλευρώ.
Σε 30 μήνες από σήμερα (τότε βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Τουρκίας-Κίνας) όταν θα καταστούν επιχειρησιακά τα συστήματα) η ΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει καν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει.
Έγκαιρα η ΣΤΡΤΑΤΗΓΙΚΗ στο τ.227 παρουσίαζε τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης της ΠΑ.
***(διαβάστε σχετικά εδώ),
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου