Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Έφεδροι: Διαχωρίζοντας την ήρα από το σιτάρι

dsc04084
Oι πραγματικοί Έφεδροι εκπαιδεύονται συνεχώς σε ασκήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι υπόλοιποι φαντασιώνονται μέσω facebook «επαναστατική γυμναστική» στην πλατεία Συντάγματος.
Ήταν αναμενόμενο ότι οι περίεργες δραστηριότητες ορισμένων θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον και πιθανότατα την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. 


Όπως έγινε γνωστό, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στην οποία συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Εμ. Ρασιδάκης, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου, ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Σακελλάκος και εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Κ. Τζαβέλλας. 

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε μια ανάρτηση-διακήρυξη στο ιστολόγιο της αποκαλούμενης «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.)», με την οποία ζητείται η άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ παράλληλα καλούνται τα «μέλη» της σε «συγκέντρωση αντεπίθεσης, όχι διαμαρτυρία», αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για «διάφορες πιθανές αντιπαραθέσεις» με τους «πραιτωριανούς» (σ.σ. στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας). 

Είναι προφανές ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το πραγματικό Εφεδρικό Κίνημα, όπως σωστά επισημαίνει σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΟΕΕΦΕΔ) που έσπευσε για πολλοστή φορά να διαχωρίσει τη θέση και τον ρόλο της από τα νοσηρά φαινόμενα του χώρου:
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται, για μία ακόμη φορά, στη δυσάρεστη θέση, να διαχωρίσει τη θέση και τον ρόλο της, καθώς και των Σωματείων που την απαρτίζουν, από ενέργειες «Εφέδρων» που δεν συνάδουν ούτε με τον ηθικό κώδικα των Εθελοντών Εφέδρων, ούτε με τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος και των οικείων νόμων περί Εφεδρείας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνταγματική υποχρέωση όλων των Ελλήνων Εφέδρων, δηλαδή όσων έχουν υπηρετήσει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι να διατηρούν εαυτούς αξιόμαχους, ώστε, εφόσον η πατρίδα το απαιτήσει, να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμυνά της και τη διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας και της εθνικής της ανεξαρτησίας.


Καταστατικός σκοπός των σωματείων των Εθελοντών ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΠΛΙΤΩΝ της Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ. είναι η, με ιδία πρωτοβουλία και την κατά το δυνατόν συνεργασία με την Πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκπλήρωση αυτής ακριβώς της συνταγματικής επιταγής. Τίποτε άλλο.

Ως εκ τούτου, ενέργειες «εφέδρων» που επιδίδονται συστηματικά σε πολιτικές δραστηριότητες, εξυπηρετώντας – άγνωστο ποιους – μύχιους σκοπούς και επιδιώξεις, υπονοώντας σαφώς και αποδεχόμενοι το ενδεχόμενο διασάλευσης της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής και κοινωνικής ενότητος, δεν έχουν καμία σχέση με τις επιδιώξεις και το πνεύμα των Εθελοντών Εφέδρων.
Π.Ο.Ε.ΕΦ.Ε.Δ.
Η τελευταία πρόταση στην ανακοίνωση της ΠΟΕΕΦΕΔ αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Πράγματι, η αποκαλούμενη «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» έχει να επιδείξει πλούσια πολιτική αλλά ανύπαρκτη εκπαιδευτική ή εθελοντική δραστηριότητα, η δε νομική της υπόσταση είναι ανύπαρκτη: 

Δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές καταστατικό, τα «μέλη» της καλούνται να ενταχθούν σε αυτήν μέσω …facebook, η δε «ηγεσία» της δεν προέκυψε από αρχαιρεσίες οργάνων. Εαν κάποιοι θεωρούν ψιλά γράμματα τα παραπάνω, ας διαβάσουν καλύτερα τι προβλέπουν τα Άρθρα 134 και 135 του Ποινικού Κώδικα.

Όσοι καταγγέλλουν «καταπάτηση του Συντάγματος» και θέλουν να κινητοποιήσουν τους συμπολίτες τους, θα όφειλαν τουλάχιστον να έχουν πράξει τα νόμιμα (ή “προβλεπόμενα”, στη στρατιωτική αργκό). 

Η αναγγελία συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα στον απόηχο των θλιβερών γεγονότων των τελευταίων ημερών μόνο ως επικίνδυνα ηλίθια μπορεί να χαρακτηριστεί, το δε θέαμα των παραποιημένων στολών και διακριτικών σε συνδυασμό με το αίτημα για «άμεση αναστολή απολύσεων στο Δημόσιο» φαντάζει αφόρητα γελοίο.

YΓ. Καλή επιτυχία στην Ελληνική αποστολή των Εθελοντών Εφέδρων που θα συμμετάσχει τον επόμενο μήνα στην πολυεθνική άσκηση CAMBRIAN PATROL-2013 που τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Στρατού.

strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: