Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

181 MK/B ΗΑWK ...Η Αντιαεροπορική Ασπίδα της Μακεδονίας ! (video)

Greek Military airdefence HAWK
«Homing All the Way Killer».
 Στην καρδιά της Μακεδονίας, στη Σαλονική μας στο βουνό που δεσπόζει  της πόλης, εδρεύει η 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων που ειναι εξοπλισμένη με το Οπλικό Σύστημα (Ο/Σ) MIM 23-B Improved Hawk.


Το σύστημα  μετά την αναβάθμισή του σε    Phase III προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της αεράμυνας, ειδικά μετά και την τελευταία αναβάθμισή του, ενώ πλέον η πλήρης διαλειτουργικότητά του τόσο με τα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής όσο και με τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα της ΠΑ και του ΕΣ το καθιστούν εξ ολοκλήρου επιχειρησιακό και ένα σημαντικό κομμάτι της αντιαεροπορικής ομπρέλας της χώρας.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς τύπου HAWK βρίσκονται σε υπηρεσία στην Ελλάδα απο 1965 !
 
 
Στην Ελλάδα τα πρώτα συστήματα HAWK παρελήφθησαν  το 1965 και συγκρότησαν την 180 ΜΚ/Β, που αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Αν και η ονομασία του συστήματος φαίνεται ότι προέρχεται από το γεράκι (ΗΑWK), στην πραγματικότητα προκύπτει από τα αρχικά «Homing All the Way Killer».

Παρέχει προστασία μεσαίας εμβέλειας και χαμηλού με μέσου ύψους έναντι αεροσκαφών και ελικοπτέρων, UAVs και πυραύλων cruise.

Εχει δεχθεί μία σειρά από αναβαθμίσεις με την πλέον πρόσφατη Phase III να αποσκοπεί στην παροχή ανεπτυγμένης ισχύος πυρός, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και συντήρησης, όπως επίσης στη δημιουργία ολοκληρωμένης γκάμας δυνατοτήτων αεράμυνας μέσω της χρήσης υπολογιστών.

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει 42 συστήματα τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες – η 180 στην Αττική με πόρους του ΝΑΤΟ  και τη 181, στην Β.Ελλάδα   απο Εθνικούς Πόρους και ειναι σημαντικότατο αυτό !

 Η αποστολή των συστημάτων είναι η προστασία των στρατηγικών στόχων της ευρύτερης περιοχής των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.





www.veteranos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: