Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ... Αποκλειστική παρουσίαση στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Το βραβευμένο σχέδιο stelth τορπίλης Ελλήνων φοιτητών


Η υπόθεση της προμήθειας τορπιλών νέας τεχνολογίας; για τα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ και η "έξυπνη" τορπίλη μια βραβευμένη προσπάθεια Ελλήνων φοιτητών που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πετυχημένο προϊόν τόσο για το ΠΝ όσο και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τα πραγματικά δραματικά γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ που δεν μετέδωσαν τα ΜΜΕ αλλά και το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος πάνω από την περιοχή είναι μόνο μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται στο τεύχος της «Σ» που κυκλοφορεί.



Ποιο συγκεκριμένα μπορείτε να διαβάσετε:  
ΕΞΥΠΝΗ ΤΟΡΠΙΛΗ: Η ελληνική τορπίλη-χαμαιλέων
Μια ομάδα φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Ρίζο, την Νικολέτα Μιχαηλίδου και τον επιβλέποντα καθηγητή Δρα Δημήτρη Πογαρίδη, ανέπτυξε ένα μοντέλο έξυπνου ανθυποβρυχιακού όπλου τύπου τορπίλης με την ονομασία ST14 (Smart Torpedo 2014). 
Η τορπίλη-χαμαιλέων παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής 2014 όπου τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκαν για την αρτιότερη εργασία από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΟΡΠΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ TYPE-214 ΤΟΥ ΠΝ:
Ποιες θα είναι οι 4 υποψήφιεςτορπίλες βαρέως τύπου του διαγωνισμού
Η σταδιακή προσθήκη στο δυναμικό του Στόλου των υποβρυχίων Type 214 και του εκσυγχρονισμένου «Ωκεανού» κλείνει μεν ένα μεγάλο έλλειμμα στην αποτρεπτική δυνατότητα του ΠΝ, δυστυχώς όμως, όπως συνέβη και με τα άρματα μάχης Leopard 2HEL, παραμονεύει και εδώ ο κίνδυνος τα υποβρύχια να είναι πρακτικώς άοπλα. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα προμήθειας νέων σύγχρονων τορπιλών λαμβάνει πλέον κρίσιμη διάσταση.
KYΠΡIAKH AOZ: 
Η Τουρκία βάζει φωτιά με «κανόνες εμπλοκής» & «Barbaros»
Η είσοδος του τουρκικού «ερευνητικού» σκάφους “Barbaros” στην κυπριακή ΑΟΖ αναμφίβολα αποτελεί την δυσμενέστερη εξέλιξη των τελευταίων ετών στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος.

 Το τι επακολούθησε της 20ης Οκτωβρίου όταν το τουρκικό σκάφους εισήλθε παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της Κύπρου αλλά και πώς διαμορφώνονται οι διεθνείς συσχετισμοί στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου εξετάζουμε στο κείμενο που ακολουθεί.

P-3H ORION: 
Ολόκληρο το πρόγραμμα αναβάθμισης που θα αποδώσει το πλέον προηγμένο AΦΝΣ της Μεσογείου
Η απόφαση που υπέγραψε στις 27 Οκτωβρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες έδωσε ένα τέλος στη χρονίζουσα εκκρεμότητα που είχε να κάνει με την παντελή έλλειψη Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ.
Με την υπογραφή ξεκινά η υλοποίηση ενός «ελληνοποιημένου» ολοκληρωμένου προγράμματος ριζικού εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αεροσκαφών P-3B της 353 ΜΝΑΣ, το οποίο θα αποδώσει τα πλέον προηγμένα ΑΦΝΣ στη Μεσόγειo, το Ρ-3Η, χάρη στην σκληρή εργασία του ΠΝ και στο ελληνικής τεχνολογίας Σύστημα Διαχείρισης Αποστολής (ΣΔΑ) της ISI Hellas.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ: Η διάταξη ΠΑ & ΤΗΚ
Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ και η οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα εξαιτίας της τουρκικής επιθετικής στάσης που εμφανίζεται ανυποχώρητη, φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στην περιοχή.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ: Ετεροβαρής ανάπτυξη & έλλειψη ελικοπτέρων εφόδου
Οι πρόσφατες παρουσίες της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) στις ασκήσεις «Παρμενίων» και «Πυρπολητής», καθώς και στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη έδειξαν τις τεράστιες δυνατότητες του προσωπικού που έχει καταφέρει ακόμα και αυτά τα δύσκολα χρόνια να διατηρεί υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας.
ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ: Αξεπέραστο όπλο ακόμα και στην εποχή των ακτίνων laser
Τα πυροβόλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οπλικού συστήματος κάθε μαχητικού αεροσκάφους. Στον Α΄ και Β΄ ΠΠ αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα είχαν τον πρώτο λόγο σε ότι αφορά την εναέρια μάχη.
Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 με την εμφάνιση των βλημάτων αέρος-αέρος το πυροβόλο έδειξε προς στιγμήν ότι θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αεροσκάφος. 

Η πραγματικότητα όμως εξελίχθηκε διαφορετικά και έτσι ακόμη και στα μαχητικά 5ης γενιάς το πυροβόλο εξακολουθεί να δηλώνει «παρών».
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ: 
Ένα θανάσιμο πεδίο σύγκρουσης
Τα άρματα μάχης αποτέλεσαν τα κύρια οπλικά συστήματα στις χερσαίες επιχειρήσεις τόσο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και μετέπειτα. 

Στη διάρκεια του Β΄ ΠΠ κυριάρχησαν κατεξοχήν στις μάχες του Ανατολικού Μετώπου και στην Αφρική. Στη Μέση Ανατολή η «τρέλα» των τεθωρακισμένων «χτύπησε» πολλές χώρες οι οποίες από τα τέλη κιόλας της δεκαετίας του ’50 ξεκίνησαν να συσσωρεύουν τεράστιους αριθμούς αρμάτων μάχης κυρίως σοβιετικής τότε προέλευσης (Ιράκ, Συρία, Αίγυπτος). 

Αργότερα υπήρξαν το κύριο μέσο του ανατολικού μπλοκ για αποτροπή του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης.

LASER-GUIDED BOMBS: Η επανάσταση που έφερε το laser στις αποστολές κρούσης
Οι βόμβες με συλλογή κατεύθυνσης λέιζερ, αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο αξιόπιστα όπλα για προσβολές στόχων εδάφους. 

Η ακρίβεια των πληγμάτων που επιτυγχάνουν έφερε πραγματική επανάσταση στο πεδίο της μάχης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της επιχειρησιακής τους χρησιμοποίησης. 

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στις βόμβες λέιζερ, επιχειρούμε μια συνοπτική εξιστόρηση της ανάπτυξης των βομβών αυτών, και παρουσίαση των δύο πρώτων σειρών της οικογένειας των Paveway.
Διαβάστε ακόμη στη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί:
ΡΩΣΙΑ, ΔΥΣΗ & ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο νέος πόλεμος
Ποιοι είναι οι στόχοι που κρύβονται πίσω από την ουκρανική κρίση; 

Γιατί η φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αφομοιωθεί από αυτή των ΗΠΑ;

 Γιατί ο βρώμικος πόλεμος των δυτικών ΜΜΕ εναντίον της Ρωσίας έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο;

 Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που αναλύονται στο κείμενο που ακολουθεί σε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των γεγονότων της κρίσης στην Ουκρανία.

Η ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ
Το πρόσφατο επεισόδιο στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, όπου εμφανίστηκε σε έναν ακόμη χώρο και ακόμη μία φορά η σημαία και το αίτημα για τη “Μεγάλη Αλβανία” – ή “Φυσική Αλβανία” σύμφωνα με το αλβανικό λεξιλόγιο– και οι προκλήσεις των εθνικιστών στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, επανέφεραν το ζήτημα του αλβανικού εθνικού οράματος.
Ένα όραμα το οποίο παρά τα ευχολόγια περί δημοκρατίας, σταθερότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις διμερείς και διεθνείς πρωτοβουλίες, την ευρωατλαντική προοπτική, την (ελληνική και διεθνή) δωρεάν αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένει ενεργό, ζωντανό και επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: