Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Της «Μίζας το Κάγκελο» στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων!

Mizistan
Σφίγγει ο «κλοιός» για τον Λιακουνάκο

  • ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
Τέσσερις γνωστοί επιχειρηματίες, «μεγάλα ονόματα» που δραστηριοποιούνται για χρόνια στο πεδίο των εξοπλισμών, τελούν πλέον σε προχωρημένο στάδιο δικαστικών ερευνών που δρομολογούν ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη «κυκλώσει» τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο και έχουν στα χέρια τους: α) επωνυμίες offshore εταιρειών που διαθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και β) λογαριασμούς του σε Ελβετία και Μονακό.

Οι δικαστικές συνδρομές που ήδη «τρέχουν» αναμένεται να αποφέρουν στις εισαγγελικές αρχές νέα στοιχεία για μίζες εκατομμυρίων στους εξοπλισμούς, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας και για άλλους εμπλεκομένους.

Από τις άτυπες ενημερώσεις που έχουν γίνει στις εισαγγελικές αρχές (τις υποθέσεις των εξοπλιστικών χειρίζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την Ελένη Ράικου και τους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου) κυρίως από τις αρχές του Μονακό αλλά και της Ελβετίας, εκτιμάται ότι τα ευρήματα είναι εξόχως σημαντικά.

Κάπως έτσι, το «άνοιγμα» συγκεκριμένου λογαριασμού εταιρείας στο Μονακό, που φέρεται ότι ανήκει σε μεγαλοεπιχειρηματία με πολυετή δράση στον χώρο των εξοπλισμών, είναι πλέον θέμα χρόνου.

Δικαστικές πηγές, που είναι σε γνώση των επικείμενων εξελίξεων, κάνουν λόγο για στοιχεία άκρως αποκαλυπτικά, τα οποία θα φωτίσουν το δίκτυο των παράνομων πληρωμών σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως τα άρματα Leopard και τα ραντάρ Εricsson.

Για τα Leopard η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τους εισαγγελείς Ελευθεριάνο και Παπανδρέου, ενώ τα ραντάρ έχουν «περάσει» στην ανάκριση με αρμόδια την ειδική ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη.

Και ενώ ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος βρίσκεται στο επίκεντρο των εισαγγελικών ερευνών, οι έρευνες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές (το δίδυμο Ελευθεριάνου- Παπανδρέου) προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς τις έρευνες για τα βλήματα Cornet .

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται ο γνωστός στον χώρο των εξοπλιστικών επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Δαφέρμος.

Οι έρευνες για τα Cornet εστιάζονται στο άνοιγμα λογαριασμών για τους οποίους ήδη έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Παράλληλα, άλλα δύο εξοπλιστικά -πρόκειται για τα Super Puma και τα βλήματα του Ναυτικού Exoset- απασχολούν ήδη τον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή που έχει στα χέρια του τις σχετικές δικογραφίες με ελεγχόμενους τους επιχειρηματίες Αλέξανδρο Τσάτσο και Σταύρο Κομνόπουλο.
Οι έρευνες για τα δύο αυτά προγράμματα έχουν συνενωθεί μετά τις εξελίξεις με τον εντοπισμό 5,5 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν από λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών. Από αυτά, ποσό 1,6 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκε σε εταιρεία συμφερόντων του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Οι δύο επιχειρηματίες καλούνται σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις τόσο για τα 5,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν να σχετίζονται με την προμήθεια των Super Puma όσο και για τα Exoset για τα οποία ο πρώην γεν. γραμματέας αναπληρωτής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας έχει αποκαλύψει ότι πληρώθηκε με 600.000 ευρώ.

Οι έρευνες για τα εξοπλιστικά, που φαίνεται πως επιφυλάσσουν εξελίξεις εξαιρετικά σημαντικές, επεκτείνονται και στα ραντάρ Ericsson, όπου πέραν των άλλων στοιχείων, η ανακρίτρια διαθέτει και κατάθεση στελέχους που έγινε τον Ιούνιο στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη, αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες πληρωμές.

Ο μάρτυρας προσήλθε αυθόρμητα και κατέθεσε έγγραφα για παράνομες πληρωμές ύψους 21 εκατ. ελβετικών φράγκων που διακινήθηκαν από υπεράκτια εταιρεία την οποία εκπροσωπούσαν δικηγόροι.

Η κατάθεσή του σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία της δικογραφίας έχει προσδώσει στην ανάκριση δυναμική, ενώ η ίδια ανακρίτρια ερευνά και την υπόθεση του μεσάζοντα Χρήστου Τούμπα, αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, για την προμήθεια τεσσάρων ραντάρ για την αεροπορία, με υπεργολάβο την Ericsson. Και γι’ αυτό το πρόγραμμα ο Αντώνης Κάντας είχε αποκαλύψει ότι… παρέλαβε μίζα 250.000 ευρώ.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Kathimerini.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: