Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ενας προκλητικός, ψεύτης και ύπουλος Νταβούτογλου: Γεράκι με στολή περιστεριού…

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί από κανένα ως όπλο, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι όσο καθυστερεί η ειρήνη στην Κύπρο το κόστος αυξάνεται.


Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ, Αννα Ανδρέου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση αμέσως, σημειώνοντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν, τότε Ε/κ και Τ/κ να ιδρύσουν μια κοινή επιτροπή για τη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Στη ομιλία του στη Σύνοδο του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως “στην Κύπρο, εάν όλοι μείνουν σύμφωνοι ότι οι φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο ανήκουν σε ολόκληρο το νησί και χρησιμοποιήσουν αυτή την ενέργεια με ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, τότε όλοι θα κερδίσουν”.


“Κάνω έκκληση προς την Ε/κ διοίκηση. 

Εάν μονοπωλώντας τις φυσικές πηγές, κάνοντας διαγωνισμούς μονομερώς σαν να ανήκουν μόνο σε εκείνους αυτές οι πηγές, θέλουν να διαθέτουν στις διεθνείς αγορές αυτές τις πηγές στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ, τότε κι εμείς κάνουμε στο ίδιο μέρος έρευνες μαζί με τους Τ/κ και χρησιμοποιούμε το ίδιο δικαίωμα”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.


Πρόσθεσε πως αν οι πλευρές “καθίσουν μαζί και συζητήσουν και υπάρξει βούληση για την ένωση του νησιού το συντομότερο με διαπραγματεύσεις, η Κύπρος θα γίνει μια χώρα η οποία ανεβαίνει – όπως το Ιράκ – και γι` αυτό η πιο ευτυχισμένη χώρα θα είναι η Τουρκία”.


“Πρέπει το συντομότερο να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ένα λεπτό να καθυστερήσει η ειρήνη, το κόστος είναι μεγάλο. 

Ειρήνη αμέσως,” είπε, προσθέτοντας ότι εάν οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο, αυτή τη φορά το ψευδοκράτος και η “ε/κ διοίκηση” – όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία – να ιδρύσουν μια κοινή επιτροπή, να ξεκινήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για την ειρήνη, είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν γίνεται (οι Ε/κ) να λένε – κατά τον ισχυρισμό του – ότι `η Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα πεδίο κλειστό για τους Τούρκους και τους Τ/κ και εμείς θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε`. 

Ανέφερε πως ούτε στην πολιτική γίνεται αυτό, ούτε και σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς ενέργειας.


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι “η Τουρκία είναι ο πιο εύκολος προορισμός για το φυσικό αέριο που θα βγει από τις περιοχές γύρω από την Κύπρο.


Η Τουρκία είναι και η διεθνής αγορά που θα ανοίξει πιο άνετα”.
Επομένως, συνέχισε, “ας μην χρησιμοποιήσει κανείς την ενέργεια ως όπλο. 

Εάν πουν ας αποκτήσω εγώ τα αέρια και να επιβάλω την ειρήνη που θέλω στην απέναντι πλευρά, τότε αυτό θα είναι το πιο μεγάλο χτύπημα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. 


Ας χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια ως μέσο ειρήνης”.

Αναφερόμενος στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στην Κύπρο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε “την ημέρα που εξαγγείλαμε το πρόγραμμα αυτό, ο τότε Πρωθυπουργός μας είπε αυτό το νερό θα το μοιραστούμε με τους Ε/κ. Κι εμείς λέμε το νερό είναι ιερό και μοιράζεται με αυτούς που το έχουν ανάγκη”.


“Ενώ εμείς σκεφτόμασταν να μοιραστούμε το δικό μας νερό με όλο το νησί, δεν γίνεται η μια πλευρά να λέει για τις φυσικές πηγές που ανήκουν σε όλο το νησί ότι της ανήκει μονομερώς”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

 Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι τις επόμενες μέρες θα πάει στην Αθήνα και θα μοιραστεί με την ελληνική κυβέρνηση όλες αυτές τις προοπτικές.

Για τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι επιδιώκουν να γίνουν ένας ενεργειακός κόμβος ωστόσο δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ώστε να ζητήσουν πολιτικά οφέλη από άλλες χώρες.


 “Αντίθετα όσο περισσότεροι αγωγοί περάσουν από τη χώρα μας θα είμαστε γέφυρα ειρήνης μεταξύ των χωρών από τις οποίες ξεκινούν αυτοί οι αγωγοί και εκείνων που καταλήγουν”.
ne-do08h+1

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έδωσε ως παράδειγμα το ΤΑΝΑΡ, λέγοντας ότι την περίοδο 1990 ο Καύκασος και τα Βαλκάνια ήταν γνωστά ως περιοχές κρίσης. 


“Με το ΤΑΝΑΡ εμείς δεν μεταφέρουμε απλώς ενέργεια από το Μπακού στα Βαλκάνια, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσουμε γέφυρα ειρήνης δύο περιοχών οι οποίες είναι γνωστές ως περιοχές κρίσης”. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως το πρόγραμμα ΤΑΝΑΡ είναι περισσότερο ένα πρόγραμμα ειρήνης παρά πρόγραμμα ενέργειας.

Για τις επαφές του στο Ιράκ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αυτό που εύχεται περισσότερο η Τουρκία είναι όπως η κεντρική διοίκηση του Ιράκ καταλήξει σε συμφωνία ενέργειας με την περιφερειακή διοίκηση του Ιράκ.


 “Καμιά χώρα δεν θα είναι περισσότερο ικανοποιημένη από μια τέτοια συμφωνία όσο η Τουρκία”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως η Τουρκία έχει ανάγκη από ενεργειακή προσφορά.

“Κι ενώ γύρω μας υπάρχει τόση ενέργεια εμείς δεν θα καθίσουμε και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις”, είπε, προσθέτοντας ότι η μεταφορά του ιρακινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι και προς το συμφέρον της κεντρικής διοίκησης του Ιράκ και της περιφερειακής διοίκησης.


Ανέφερε πως αν στο Ιράκ υπάρξει σταθερότητα, τότε εντός πέντε ετών θα βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον αναπτυγμένες χώρες. 

“Ελάτε, πλέον το Ιράκ να μην το θυμόμαστε σαν μια χώρα της τρομοκρατίας αλλά να το θυμόμαστε σαν μια χώρα για τα πλούτη της”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι επιθυμούν να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Τουρκία η οποία αποτελεί γεωγραφικό κέντρο ενέργειας. 


“Ελπίζουμε να εφαρμοστεί μια ενεργειακή πολιτική από την οποία όλοι να επωφεληθούν αντί να υπάρξει πόλεμος για τις τιμές του πετρελαίου”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι αν η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαμάχης, κανείς δεν θα είναι κερδισμένος.

Κανείς δεν πίστευε στο πρόγραμμα Μπακού-Τιφλίς-Τσεϊχάν αλλά πραγματοποιήθηκε, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν ευημερεί, ενώ επωφελήθηκαν και η Γεωργία και η Τουρκία. 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι και η Ουκρανία πρέπει να σταματήσει να είναι πεδίο γεωπολιτικης διαμάχης.


666506

Δεν υπάρχουν σχόλια: