Ανησυχία προκάλεσε στους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης η διακοπή της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), που ανακοινώθηκε προχθές από την ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο κινεζικός όμιλος Cosco ήταν υποψήφιος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.
Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλιστούν τα έννομα συμφέροντά τους.
Ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν δίστασαν να παρομοιάσουν τον Αλέξη Τσίπρα με τον Φαέθωνα, ο οποίος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είχε τα ηνία του Ηλιου αλλά έχασε τον έλεγχο και κατέστρεψε τη γη.
Προστασία
«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά.
«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ανακοίνωσε στις 28 Ιανουαρίου ότι διακόπτει την ιδιωτικοποίηση του λιμένος του Πειραιά.
Αυτό μας ανησυχεί πολύ» δήλωσε ο ο Σεν Ντανιάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε ότι «σκοπεύουμε να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των κινεζικών εταιριών στη Ελλάδα, ανάμεσά τους και της Cosco».
Προηγουμένως, είχε αντιδράσει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όταν ο νέος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας δήλωσε ότι θα ζητήσει τροποποίηση της σύμβασης με την Cosco, δήλωση την οποία αναγκάστηκε κάπως να ανασκευάσει, λέγοντας ότι δεν αμφισβητείται η σύμβαση.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε: «Το 2008 ο όμιλος Cosco εξασφάλισε μία σύμβαση παραχώρησης για την ανάπτυξη των δύο κύριων σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Πειραιώς.
Αυτό το πρόγραμμα είναι υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και θεωρούμε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα παραμείνουν προσηλωμένες στη συνέχιση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αφού προσκομίζει ωφέλειες και για τους δύο λαούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου