Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η… «ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΣ»

AAAalati-tou-erntogan-eikones
7311β Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Για άλλη μια φορά εμφανίζεται προκλητικός ο νεοοθωμανιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταϊπ Ερντογάν, ο οποίος στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, και ότι θα προχωρήσει να «κόψει τα κομμάτια» που επιθυμεί για το δικό της συμφέρον.



Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε ακόμα περισσότερο και σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα ανακοίνωσε όπως αναφέρεται στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι η Τουρκία παρήγγειλε μια μεγάλη πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου την οποία θα εγκαταστήσει στην ανατολική Μεσόγειο, για την οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, είναι η «κοιλιά» της Τουρκίας και θα πάρει δικαιωματικά αυτό που της ανήκει.

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται σαν στρατηγική κύηση από το Εθνικό Συμβούλιο και όπως αποκαλύπτουν τα τουρκικά δημοσιεύματα, η Τουρκία θα δαπανήσει για τον σκοπό αυτό 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

σάAAAρωση00018

Την πρωτοβουλία για την αγορά και εγκατάσταση αυτής της πλατφόρμας ο Τούρκος πρόεδρος την έχει αναθέσει στην «Τουρκική Κρατική Εταιρία Πετρελαίου», την γνωστή σαν TPAO και η οποία εποπτεύει των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα με προκλητικά παράνομο τρόπο. 


Μάλιστα η TPAO για τον σκοπό αυτό της εγκατάστασης της τουρκικής πλατφόρμας σε αμφισβητούμενες περιοχές, θα συνεργαστεί όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα Sabah, με τις γνωστές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, BP, Shell και Chevron.


Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο έγινε και αναφορά για τις κινήσεις του γνωστού τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Barbaros, που έχει προκαλέσει επανειλημμένα την διεθνή νομιμότητα διεξάγοντας έρευνες μέσα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα.


Όπως τονίστηκε οι έρευνες του Barbaros ήταν οι πρώτες κινήσεις από τουρκικής πλευράς για το τεράστιο αυτό θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.


Στο ίδιο Εθνικό Συμβούλιο έγινε και αναφορά για την διένεξη που υπάρχει με την Ελλάδα στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης ενεργειακών κοιτασμάτων σε περιοχές που αμφισβητούνται, (προφανώς εδώ εννοούν το Καστελόριζο) και επισημάνθηκε ότι αυτές οι διαφορές έχουν εμποδίσει μέχρι σήμερα την Τουρκία να προχωρήσει σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα στις περιοχές αυτές .


Με όλα αυτά γίνεται για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι η Τουρκία φέρεται, τουλάχιστον σε δηλώσεις, αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στο ζήτημα της έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόνιο, αδιαφορώντας αν παραβιάζει την κυπριακή ακόμα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Το ζήτημα είναι το πώς θα αντιμετωπιστεί τώρα αυτή η κατάσταση από την νέα ελληνική κυβέρνηση.


Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς οι προηγούμενοι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είχαν υπηρετήσει.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: