Τα Βαλκάνια αποτελούν την νέα «παιδική χαρά» του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πριν από λίγο καιρό, δηλώνοντας ότι πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά το θέμα, ανέφερε το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι Sitel, επικαλούμενο την βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Η οικονομική κρίση από το 2008, ηρέμησε αρχικά με επιτυχία τα πολιτικά πάθη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Οι εκκλήσεις αλληλεγγύης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Γαλλία όμως, δεν θα έχουν τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις, ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις .
Ο ρώσος Πρόεδρος Β.Πούτιν είναι αρκετά θυμωμένος, η Ευρώπη είναι πολύ ανήσυχη, και οι μνήμες της βραχύβιας ειρήνης δεν είναι ιδιαίτερα καλές.
Οι αμερικανικοί έπαινοι για μια επανεκκίνηση των σχέσεων με την Ρωσία ολοκληρώθηκαν με την προσάρτηση της Κριμαίας, επισήμανε η βρετανική εφημερίδα , την οποία επικαλείται η σκοπιανή εφημερίδα Sitel.
Αν η Ρωσία θέλει να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη, θα πρέπει να το κάνει αυτό έξω από τα σύνορα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Τα Βαλκάνια προσφέρονται σαν ένας βασικός παράγοντας σε αυτό το σενάριο.
Η βαλκανική χερσόνησος δεν έχει μόνο ενδιαφέρον για την ΕΕ, αλλά είναι επίσης η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τραπεζικό σύστημα στα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά ασθενές, και αν οι μεγάλες ρωσικές εταιρείες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, η περιοχή μπορεί να αποσταθεροποιηθεί πάρα πολύ εύκολα.
Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr, τα βαλκάνια αποτελούσαν κάποτε « ζωτικό χώρο» της ρωσικής αυτοκρατορίας, η οποία με την πάροδο των ετών αποσύρθηκε από αυτόν.
Σήμερα το Κρεμλίνο έχει έντονη παρουσία στην Σερβία, στην Βοσνία( σερβικό τμήμα), στο βόρειο Κόσσοβο, σε Μαυροβούνιο και Ελλάδα.
Η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ με κάποια αφορμή σε σχέση με τα βαλκάνια είναι ένα πιθανό σενάριο. Π.Χ. η ένταξη της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ, ενέχει κινδύνους για την συμμαχία, από την στάση της Ρωσίας για το σερβικό τμήμα της χώρας, το οποίο δεν συμφωνεί με μία τέτοιο κίνηση.
Οι κινήσεις των δύο υπερδυνάμεων στην γεωπολιτική σκακιέρα, συμπεριλαμβάνουν και τα βαλκάνια, μια περιοχή που αποκαλείται και η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, και όχι τυχαία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου