Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Αμετακίνητος ο Ντογού Περιντσέκ: «Δεν υπήρξε Γενοκτονία των Αρμενίων»

AAA_european_court_perincek
  • Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Χωρίς ντροπή και ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, ο Τούρκος δικηγόρος και πολιτικός Ντογού Περιντσέκ επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί «διεθνούς ψέματος» γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Τουρκίας έχοντας τον ίδιο στόμφο, όπως και τότε το 2005 όταν σε συνέδρια επί ελβετικού εδάφους μιλούσε για το «διεθνές ψέμα» της αρμένικης Γενοκτονίας με συνέπεια την αυτεπάγγελτη δίωξη του από το ελβετικό κράτος, δήλωσε ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι «ναι, μεν οι σφαγές και οι απελάσεις σε βάρος των Αρμενίων έγιναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά μετά το 1915 και σίγουρα δεν ήταν Γενοκτονία αλλά συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων».

 Ντογού-Περιντσέκ
  • Ο Ντογού Περιντσέκ
 
Ωστόσο η δυναμική εκπροσώπηση που είχε αυτή τη φορά η Ελβετία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης «Περιντσέκ κατά Ελβετίας» δεν αποκλείεται να δώσει άλλη τροπή στην υπόθεση.
 
 
  • Αμετακίνητος ο Ντογού Περιντσέκ: «Δεν υπήρξε Γενοκτονία των Αρμενίων»
    Χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση από τον Ντογού Περιντσέκ

 
 
Η Ελβετία πήγε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ προσλαμβάνοντας στη νομική της ομάδα την Αμάλ Αλαμουντίν και τον Τζέφρι Ρόμπερτσον που έχουν αναλάβει και την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα για λογαριασμό της Ελλάδας.
 
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η Αμάλ Αλαμουντίν υπογράμμισε την υποκρισία της Τουρκίας που ζητά από τη δικαιοσύνη να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Χραντ Ντινκ εκτελέστηκε στην Πόλη ενώ 100 χρόνια μετά, το αντιαρμενικό αίσθημα παραμένει ζωντανό.
 
Η απόφαση του ΕΔΑΔ αναμένεται μετά από 6-8 μήνες.

Ο Περιντσέκ καταδικάστηκε το 2007 από τις ελβετικές αρχές επειδή αρνήθηκε δημοσίως την ύπαρξη Γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων και έτσι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ παραπονούμενος για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.
 
 
  • Αμετακίνητος ο Ντογού Περιντσέκ: «Δεν υπήρξε Γενοκτονία των Αρμενίων»
    Η Αμάλ Αλαμουντίν στο ΕΔΑΔ
 
 
Τον Δεκέμβριο του 2013, το δικαστήριο του Στρασβούργου τον δικαίωσε με το σκεπτικό ότι οι αποδείξεις εις βάρος του ήταν ανεπαρκείς και πως Γενοκτονία θεωρείται μόνο εκείνη κατά των Εβραίων.

 Όμως η Ελβετία ενοχλημένη από τις αιχμές των δικαστών στην απόφαση του 2013 για κακή άσκηση δικαιοσύνης, επέστρεψε στο ΕΔΑΔ για να την ακυρώσει.

Οι αρμενικές οργανώσεις εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το περιεχόμενο της επικείμενης δικαστικής απόφασης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: