Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Κοσμήτορας ΑΠΘ: Να είναι καλά η Ρωσική Εκκλησία για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος!

kosmhtoras
Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής της Ιστορίας και του Συγχρόνου Βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κ. Μιχαήλ Τρίτος, μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr» για την απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου μετά από τη σωτήρια επέμβαση της ρωσικής εκκλησίας, η οποία κατάφερε να δώσει επιτέλους ένα τέρμα στα όσα δεινά παρανόμως υφίστανται επί 3,5 ολόκληρα χρόνια αυτός ο μαρτυρικός ιεράρχης, καθώς και για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα ώστε να κλείσει οριστικά αυτή η ανοικτή πληγή των Βαλκανίων.


- Κύριε Τρίτε, πως φτάσαμε στο αίσιο γεγονός της απελευθέρωσης του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος;

Όντως, είχαμε ένα πολύ ευχάριστο γεγονός πριν 15-20 μέρες, απελευθερώθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, ύστερα από μια περιπέτεια 3, 5 ετών, κατά την οποία είχε καταδικαστεί στις φρικτές φυλακές Σκοπίων με την κατηγορία της διασποράς θρησκευτικού και εθνικού μίσους.
Οι συνθήκες ταλαιπωρίας του ήταν πραγματικά πολύ μεγάλες.

Να είναι καλά η ρωσική εκκλησία, καθώς, μόλις επισκέφτηκε ο πατριάρχης Μόσχας το Βελιγράδι, ο πατριάρχης της Σερβίας τον παρακάλεσε να μεσολαβήσει και εκείνος το έκανε.

Έστειλε τον επί των Εξωτερικών Υποθέσεων υπεύθυν0, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος επισκέφτηκε την πολιτική, πολιτειακή και την εκκλησιαστική ηγεσία των Σκοπίων και πέτυχε με πολύ προσεγμένες και διπλωματικού τύπου ενέργειες να απελευθερωθεί επιτέλους ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.

- Ποιες ήταν οι πρώτες ενέργειες του μαρτυρικού ιεράρχη αμέσως μετά την απελευθέρωση του;

Λειτούργησε 2-3 φορές στο μοναστήρι του στη Ριζόπολη και ακολούθως τον κάλεσε ο πατριάρχης της Μόσχας σε ένα μοναστήρι της Αναστάσεως κοντά στην Πετρούπολη για να ξεκουραστεί και να δει την και υγεία του, γιατί ήταν πολύ ταλαιπωρημένος, έχει και σάκχαρο…
Δόξα το Θεό πάει καλά, γιόρτασε μάλιστα χθες και τα γενέθλια του, μπήκε στο 50ο έτος της ηλικίας του.

Μετά από 2 μήνες θα επιστρέψει και πάλι στα Σκόπια, όπου θα γίνει μια συνάντηση της σερβικής εκκλησίας με τη σχισματική εκκλησία για να συζητήσουν το θέμα της άρσεως της σχισματικής κατάστασης και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αυτό μπορεί να γίνει.

- Πως μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να αρθεί αυτό το σχίσμα που ταλανίζει τόσο καιρό τα Βαλκάνια;

Εγώ έχω προτείνει, ως αρμόδιος καθηγητής, η σχισματική εκκλησία των Σκοπίων να ζητήσει καταρχήν συγνώμη από τη μητέρα εκκλησία για τον πραξικοπηματικό τρόπο που απεσκίρτησε και να της δοθεί η ονομασία αρχιεπισκοπή Αχρίδος και όχι Μακεδονίας, γιατί διαφορετικά θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα με τις ελληνόφωνες εκκλησίες όσον αφορά την αναγνώριση της.

Τέλος, να της δοθεί πρώτα αυτονομία, όπως δηλαδή είναι σήμερα η εκκλησία της Φιλανδίας και της Εσθονίας και αργότερα γιατί όχι και αυτοκεφαλία.

Λέγοντας αυτοκεφαλία, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, εννοούμε τη δυνατότητα που έχει μια τοπική εκκλησία να εκλέγει από μόνη της τη διοικητική της κεφαλή, ενώ αυτόνομη χαρακτηρίζεται όταν την εκλέγει η μητέρα εκκλησία που εν προκειμένω είναι η εκκλησία της Σερβίας από την οποία προήλθε.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύω ότι θα κυλήσουν ομαλά τα πράγματα και ότι θα κλείσει επιτέλους αυτή η ανοικτή πληγή στα Βαλκάνια, που έχει προκαλέσει τόσα δεινά.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: