Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ναυτική επιχείρηση της ΕΕ ενάντια στην λαθρεμπόριο ανθρώπων και στα ελληνικά χωρικά ύδατα

prosfyges-620x330

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από σήμερα την Δευτέρα,  ξεκίνησε μεγάλη ναυτική επιχείρηση εναντίον λαθρομεταναστών και των διακινητών στη Μεσόγειο, με την ονομασία  «EUNAVFOR Med».

Άλλωστε το ζήτημα αυτό ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, αναφέρει ***κινεζικό δημοσίευμα .


Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ, η αποστολή έχει ως στόχο να  εντοπίσει, συλλάβει και κατάσχει  σκάφη που χρησιμοποιούνται,  ή υπάρχει υποψία ότι χρησιμοποιούνται από   δουλεμπόρους ή λαθρεμπόρους για την διακίνηση λαθρομεταναστών.


Η «EUNAVFOR Med»,  διεξάγεται σε διαδοχικές φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά στην επικέντρωση της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της ανθρώπινης διακίνησης και εμπορίας,  των  παράνομων δικτύων στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μεσογείου, σε ελληνικά και ιταλικά χωρικά ύδατα .


Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης αφορά την  έρευνα και την σύλληψη των υπόπτων σκαφών. Η τρίτη φάση αφορά την κατάσχεση των σκαφών , καθώς και την  σύλληψη των διακινητών αλλά και των λαθρομεταναστών.


Το Συμβούλιο θα αξιολογήσει πότε πρέπει να επεκταθεί  η επιχείρηση  πέρα ​​από το πρώτο στάδιο, λαμβάνοντας υπόψη την εντολή του ΟΗΕ, αλλά  και τη συναίνεση των ενδιαφερόμενων παράκτιων κρατών. Το κόστος της επιχείρησης  εκτιμάται σε  € 11.820.000.


Η Ευρωπαία επίτροπος Φ.Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη , για την αποτελεσματικότητα του όλου σχεδίου.


Εφόσον ο ΟΗΕ  το επιτρέπει, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να «επιβιβάζονται, να διεξάγουν έρευνες και να συλλαμβάνουν» τα πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διακίνησης  και επίσης να τα αναγκάζουν να αλλάζουν ρότα στην ανοιχτή θάλασσα αλλά επίσης στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.


Επιθυμούν επιπλέον να «απαλλάσσονται» από τα πλοία και άλλα «περιουσιακά στοιχεία» των διακινητών ή να τα «καθιστούν άχρηστα» σύμφωνα με το κείμενο.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξάλλου ελπίζει ότι θα λάβει την απαραίτητη «συναίνεση» των αρχών της Λιβύης αν και η χώρα αυτή έχει βυθιστεί στο χάος και διαθέτει δύο κοινοβούλια και αντίπαλες κυβερνήσεις.


Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια θετικότατη κίνηση από την πλευρά της ΕΕ. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται εάν η ΕΕ, δεν έρθει σε συνεννόηση  και με χώρες « διακινητές όπως είναι η Τουρκία , η οποία αποκομίζει τεράστια οφέλη, από την είσοδο των λαθρομεταναστών.


Τελικά  οι Τούρκοι κερδίσουν χρήματα και από την συνεργασία με τον ISIS , την διακίνηση   παράνομου πετρελαίου, αλλά και από τους δυστυχισμένους πρόσφυγές. Απίστευτο αλλά πρόκειται για το κράτος « τρομοκράτη».

***κινεζικό δημοσίευμα .

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: