Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Οι στόχοι Ερντογάν με τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων

111 bbb
Καθώς τα τουρκικά μαχητικά σφυροκοπούν τις θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε Τουρκία και βόρειο Ιράκ και τα τουρκικά στρατεύματα συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία για τη δημιουργία στην Τζαραμπλούς μιας ζώνης ασφαλείας με τη βοήθεια των Αμερικανών εναντίον υποτίθεται του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), δεν είναι λίγοι αυτοί που θέτουν το ερώτημα γιατί η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να κάνει αυτές τις κινήσεις τώρα.


Η πίεση που δεχόταν η τουρκική ηγεσία να μπει στη μάχη κατά του ISIS ήταν ασφυκτική, όμως οι κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) (Ερντογάν - Νταβούτογλου) δεν άναβαν το πράσινο φως για μια τουρκική ανάμειξη στην υπόθεση αυτή τηρώντας τουλάχιστον στάση ουδετερότητας.

Παράλληλα εδώ και τρία περίπου χρόνια είχαν ξεκινήσει οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους και είχε κηρυχθεί μονομερής εκεχειρία από την πλευρά του PKK και οι μαχητές του είχαν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από τα τουρκικά εδάφη.

Το κουρδικό στοιχείο εντός της Τουρκίας άρχισε να βρίσκει πιο κεντρική πολιτική έκφραση μέσω του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) του Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, το οποίο με τα διάφορα ανοίγματα προς τα αριστερά και προς άλλες κοινωνικές ομάδες κατάφερε να γίνει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.
Και μετά ήρθαν οι εκλογές του Ιουνίου.

Από αυτές ο Ερντογάν περίμενε πολλά.
Περίμενε ότι το AKP θα λάμβανε ενισχυμένη πλειοψηφία και θα μπορούσε έτσι να αντισταθμίσει την αυξανόμενη πολιτική επιρροή των Κούρδων και άλλων δυνάμεων, παραχωρώντας μεγαλύτερες εξουσίες στον πρόεδρο μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης.
Οι ελπίδες του διαψεύστηκαν.

Το HDP μπήκε στη Βουλή με 13% και το AKP έχασε μέχρι και την απλή πλειοψηφία.
Η πόλωση δεν ωφέλησε το AKP όπως υπολόγιζε ο Ερντογάν, αλλά το εθνικιστικό MHP των Γκρίζων Λύκων και το HDP του Ντεμιρτάς. Καθώς λοιπόν η καταληκτική ημερομηνία (23 Αυγούστου) για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλησιάζει, η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου αποφάσισε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

Η διμέτωπη επίθεση κατά του ISIS και του PKK με το παράλληλο άνοιγμα της βάσης του Ιντζιρλίκ για τα αμερικανικά μαχητικά, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες συλλήψεις εντός Τουρκίας από την αντιτρομοκρατική και την εισαγγελική έρευνα κατά του ίδιου του Ντεμιρτάς (και μία κατά της συνιδρυτού του HDP Φιρκάν Γιουξεκντάγκ) ενισχύει πολύπλευρα τη θέση του AKP εν όψει του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών.

Τι επιδιώκει

Το AKP αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα παίρνει πίσω τους εθνικιστές ψηφοφόρους από το MHP (ανοίγοντας και παράθυρο συνεργασίας για να αποφύγει τις πρόωρες εκλογες) και διαλύει την εκλογική βάση και την ηγεσία του HDP.

Κρατάει παράλληλα υπό έλεγχο την κατάσταση στη Βόρεια Συρία, καθώς η δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας γύρω από την Τζαραμπλούς είναι στην ουσία μια ζώνη γύρω από τη μοναδική περιοχή των συνόρων που δεν ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG/YPJ του ένοπλου σκέλους του κουρδικού κόμματος PYD.

Ο έλεγχος στην περιοχή αυτή και οι βομβαρδισμοί εναντίον του PKK στο βόρειο Ιράκ τοποθετούν την τουρκική κυβέρνηση και πάλι σε θέση ρυθμιστή του κουρδικού ζητήματος.

Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Διέψευσε τα δημοσιεύματα περί τουρκικής στήριξης στο ISIS

«Μαύρη προπαγάνδα» από «σκοτεινές δυνάμεις» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρουν ότι η Τουρκία στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Οπως ανέφερε πιο συγκεκριμένα: «Αυτές οι σκοτεινές δυνάμεις ή κύκλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα, που αποτελεί μαύρη προπαγάνδα, ότι η Τουρκία στην ουσία βοηθάει αυτού του είδους την τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία ποτέ δεν ενεπλάκη σε ένα τέτοιο σενάριο και ποτέ δεν θα εμπλακεί».
Τα σχόλια αυτά προφανώς απευθύνονται προς τα μέσα ενημέρωσης που αναπαράγουν πρόσφατο δημοσίευμα της Guardian σύμφωνα με το οποίο από τα έγγραφα και τα αρχεία που βρέθηκαν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις κατά την έφοδο στο κρησφύγετο του Αμπού Σαγιάφ τον Μάιο, αποδεικνύεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι αγόραζαν παράνομα πετρέλαιο από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους.

Το ISIS είναι γνωστό ότι είχε σημαντικά έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και ένα μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ ήταν να στερήσουν αυτό ακριβώς το έσοδο της οργάνωσης. Οι πρώτοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί ήταν εναντίον κινητών μονάδων εξόρυξης και επεξεργασίας πετρελαίου.

Από την Ινδονησία

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο Ερντογάν από την Ινδονησία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης λέγοντας ότι «απομένει να δούμε εάν θα γίνει τελικά κυβέρνηση συνεργασίας.
Εάν όχι, τότε θα πρέπει να στραφούμε και πάλι στη λαϊκή βούληση αμέσως, έτσι ώστε ο λαός να αποφασίσει και πάλι και έτσι θα βγούμε από την παρούσα κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: