Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ρωσία και Βουλγαρία «αναβιώνουν» τον αγωγό «South Stream» και «θάβουν» τον «Turk Stream»

gas--600X300
Αλλάζει  ξαφνικά τα σχέδια του ο Β.Πούτιν και προσεγγίζει την  Βουλγαρία με σκοπό να ξαναδώσει πνοή στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου  «South Stream», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο *** ειδήσεων DW.


Αυτό θα σημάνει  αυτόματα, σύμφωνα με  την ιστοσελίδα μας  pentapostagma.gr, την ακύρωση του αγωγού «Turk Stream», φέρνοντας κακά μαντάτα  πρωτίστως για την Ελλάδα και δευτερευόντως για την Τουρκία η οποία συμμετέχει και σε άλλους αγωγούς ( ΤΑΡ).


Αυτή η γεωπολιτική στροφή της Ρωσίας έχει ως βάση την αρνητική  στάση της Άγκυρας,  τα επεκτατικά σχέδια της, την ανατολίτικη αναξιοπιστία της και προφανώς την αμερικανική άρνηση .


Η Βουλγαρία,  « πιστό σκυλί» της πάλαι  ποτέ ΕΣΣΔ, είναι μια χώρα όμορη και πιο κοντά με την Ρωσία , και πιθανόν σύμφωνα με το Κρεμλίνο εξυπηρετεί καλύτερα  τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια.


Υπενθυμίζουμε ότι σε μία αιφνιδιαστική κίνηση στις 08 Ιουλίου 2015  η ρωσική εταιρεία Gazprom ζήτησε από τους προμηθευτές της να αναστείλουν τις παραδόσεις των σωλήνων που πρόκειται να τοποθετηθούν για την επέκταση του ρωσικού δικτύου αερίου ως το σημείο εκκίνησης του αγωγού Turkish Stream.


Αφορμή για όλα αυτά  ήταν οι πρόσφατες  δηλώσεις του  Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος  «ξαφνικά» άρχισε να μιλά για τη Βουλγαρία με «συμφιλιωτικό τόνο».


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στην  Κριμαία ότι, «η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ  είναι ένα γεγονός που δεν ξέρω,  εάν είναι ευτυχές  για την ίδια , αλλά η απόφαση  αυτή ελήφθη, τέλος .


Η κυρίαρχη επιλογή του βουλγαρικού λαού μας αναγκάζει  να την αντιμετωπίσουμε με σεβασμό και εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την  Βουλγαρία  παρ “όλες τις δυσκολίες στην υλοποίηση των έργων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, και του αγωγού  «South Stream».


Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά. 


Ορισμένοι αναλυτές  στη Βουλγαρία εντοπίζουν στις δηλώσεις αυτές ως «ένα σαφές μήνυμα  συμφιλίωσης από ρωσικής πλευράς » και « έναν εντελώς νέο τόνο στις διμερείς σχέσεις».


Σε επίσημη ομιλία του που αφορούσε τον εορτασμό της  προσάρτησης της  χερσονήσου της Κριμαίας, ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει  τις διμερείς σχέσεις «προς όλες τις κατευθύνσεις».


Αυτό σημαίνει αυτόματα αλλαγής πλεύσης όσο αφορά την αναβίωση του αγωγού «South Stream»  και την τερματισμό των σχεδίων για τον αγωγό «Turk Stream».


 Προφανώς η έως τώρα στάση του Ρώσου Προέδρου προς την Βουλγαρία να είχε σχέση με τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης  και την γεωστρατηγική κατάσταση της Βουλγαρίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πιθανόν όμως τώρα  να  έχουμε  μία αλλαγή κατεύθυνσης  λόγω γεωπολιτικής αδυναμίας  στην κατασκευή του αγωγού  «Turk Stream» σε σχέση  με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου«South Stream» .


 Οι αγωγοί για την Μόσχα εκτός από την οικονομική τους αξία είναι ταυτόχρονα  και ένα εργαλείο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.


Η ανακοίνωση  των σχεδίων κατασκευής  του αγωγού «Turk Stream» Μόσχας  και  Άγκυρας, με δηλώσεις και φιέστες ,  φαίνεται να  οδεύουν προς το τέλος.  

Με  δεδομένο ότι η Μόσχα έχει  τονίσει  κατηγορηματικά  προς όλους τους τόνους  ότι,  από το 2019 το ρωσικό φυσικό αέριο δεν πρόκειται να διακινείται  στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας,  από κάπου όμως πρέπει να διέρχεται προς την Ευρώπη .


Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, το σχέδιο του αγωγού  «South Stream» εμφανίζεται  και πάλι ως μια καλή ευκαιρία από ρωσικής πλευράς .


Δεδομένου ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη λήξη της συνεργασίας  για τον αγωγό «South Stream» από την  Βουλγαρία, «το έργο μπορεί ακόμα να σωθεί». 


Οι έντονες φήμες για την αναβίωση του «South Stream» προφανώς προέρχονται από πηγές στη Μόσχα, επειδή η Ρωσία χρειάζεται τον αγωγό ως μέσο πολιτικής πίεσης. 


Η  Βουλγαρία θα μπορούσε να διαδραματίσει αποφασιστικά τον ρόλο  αυτό.


Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο επιθυμεί  να υπονομεύσει μέσω της Βουλγαρίας την ενότητα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και να διαχωρίσει τους  δύο οργανισμούς  τόσο όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και από την άποψη της πολιτικής ασφάλειας. 


Από την άποψη αυτή, η Βουλγαρία είναι επίσης μια καλή πλατφόρμα για «κρυφές ενέργειες».


Στη Μόσχα εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί «σύμμαχοι» για αυτό το σχέδιο  όπως και στην  Σόφια, ιδιαίτερα στις τάξεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. 


Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές ήταν πολύ χαρούμενοι με τα  τελευταία σχόλια του Πούτιν.


Οι  περισσότεροι Βούλγαροι  πολιτικοί συνειδητοποιούν ότι μια μικρή χώρα όπως η Βουλγαρία δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει «ρυθμιστής» στην διεθνή σκηνή. 


Αυτή την  ευθύνη την  αναγνωρίζει και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.


Από τις δηλώσεις του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass για την εντύπωση ότι δήθεν η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει «θερμά» τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήλωσε επί λέξη , «Προσεύχομαι στο Θεό ότι τα μεγάλα αφεντικά (αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον) θα καταλάβουν γρήγορα το ένα το άλλο  . 


Ελπίζω ότι οι κυρώσεις θα αρθούν πολύ  σύντομα».

Ως αποτέλεσμα, των πρόσφατων δηλώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν η Βουλγαρία παραμένει διχασμένη στην  πολιτική της απέναντι στη Ρωσία. 


Η ουσία όμως είναι ότι «αλλάζουν» τα ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια  και οι χώρες που εμπλέκονται το  μαθαίνουν τελευταίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: