ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Μέσα σε μία πενταετία αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, άλλαξε ο συσχετισμός ένοπλης ισχύος στην Ευρώπη, αλλά και στην περιφέρεια της Ευρασίας με ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επανεξοπλισμού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκτελεστεί σε ποσοστό μόλις 20%, αλλά και με την απόκτηση από την Ρωσία, την βασική διάδοχο χώρα της πάλαι ποτέ σοβιετικής αυτοκρατορίας, βάσεων, γεωστρατηγικών ερεισμάτων και κυρίως την ανακατάληψη της Κριμαίας, της χερσονήσου-κλειδί, όχι μόνο για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και της προβολής ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δύο εναέριες πλατφόρμες, προϊόντα του μείζονος προγράμματος επανεξοπλισμού της Ρωσίας που σχεδιάστηκε προσωπικά από τον Β.Πούτιν μεταξύ 2000 και 2010, ξεκίνησαν να παράγονται από την ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία και ήδη εντάσσονται μαζικά (ιδίως η μία από αυτές τις πλατφόρμες, το μαχητικό υποστρατηγικής κρούσης Su-34) στην ρωσική Αεροπορία, άλλαξαν τις ισορροπίες.
Το δεύτερο αεροσκάφος το Su-35, ήδη "δείχνει τα δόντια του" στο αμερικανικό F-22, από τις ρωσικές βάσεις της Απω Ανατολής που βρίσκονται απέναντι από την Αλάσκα, έδρα των Μοιρών των F-22, λίγο πριν ξεκινήσουν οι παραδόσεις στις Μοίρες της ευρωπαϊκής Ρωσίας.
Και τα δύο αεροσκάφη, αλλάζουν πολλά στην εναέρια μάχη και εναέρια κρούσης, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα και ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής φτάνει μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ηδη υποψήφιο μαχητικό για την Πολεμική Αεροπορία, έστω με δυτικοποιημένα ηλεκτρονικά, το Su-35 αποτελεί την μοναδική οικονομικά εφικτή λύση για αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκατό τουρκικών μαχητικών F-35 που σε 36 μήνες από σήμερα θα αρχίσουν να εντάσσονται μαζικά στις τουρκικές πολεμικές Μοίρες.
Αλλά και το Su-34 μεταφέροντας όπλα που μπορούν και από την Μαύρη Θάλασσα να εξουδετερώσουν στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ήδη "επισκέπτης" - έστω "κρυφός" - πολεμικών αεροδρομίων της Αιγύπτου και της βάσης "Ανδρεας Παπανδρέου" στην Πάφο της Κύπρου, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, δίνοντας στην έννοια "υποστρατηγική κρούση" γεωστρατηγική διάσταση.
Ολα τα παραπάνω αναλύονται, απαριθμούνται και αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα στο τεύχος Σεπτεμβρίου που είναι αφιερωμένο στην Αεροπορία.
Πιο συγκεκριμένα:
Su-34 & Su-35: Τα δύο ρωσικά υπερμαχητικά «απλώνονται» σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο
ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ:
Όπλα Αέρος-Εδάφους τη ΠΑ: Το νυν οπλοστάσιο και οι δυνητικές νέες προμήθειες
Σε μια εποχή που η εθνική άμυνα και οι επενδύσεις στην ασφάλεια της χώρας θεωρούνται "σπατάλη" από τους δανειστές και ζητείται η συνεχής περικοπή τους, η Πολεμική Αεροπορία, παλεύει να σταθεί απέναντι στην συνεχώς διογκούμενη τουρκική αεροπορική παρουσία στο Αιγαίο.
Με μια αμυντική βιομηχανία η οποία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, αλλά και με μια αμυντική βιομηχανία η οποία την εποχή των "παχέων αγελάδων" έχασε την ευκαιρία να αναπτύξει και να παράγει ακόμα και τα πιο απλά οπλικά συστήματα, (ενέργειες που απαιτούσαν κλάσμα των εξοπλισμών που διατίθονταν για αγορές οπλικών συστημάτων και πιο ειδικότερα όπλων), τώρα όλα αναλογίζονται τα ολέθρια λάθη τους, αλλά είναι πλέον αργά.
Η τουρκική βαλλιστική απειλή & τα ελληνικά πυραυλικά «αντίδοτα»
Ο J-600T Yildirim (Κεραυνός) είναι απόρροια του τουρκικού προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικής τεχνολογίας, που διεξάγεται υπό το Ινστιτούτο Βαλλιστικών Ερευνών (BRI). Κύριος ανάδοχος του τουρκικού βαλλιστικού προγράμματος είναι η αμυντική βιομηχανία «Roketsan».
Ο βαλλιστικός πύραυλος J-600T Yildirim εκτός του ότι είναι το προϊόν αυτής της μακροχρόνιας έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στην παραγωγή των βαλλιστικών πυραύλων, είναι επίσης το προϊόν της συνεργασίας των τουρκικών εταιρειών με κράτη που ήδη έχουν αναπτύξει τη σχετική τεχνολογία, δηλαδή με το Πακιστάν και την Κίνα.
F-4 Vs MiG-21: Επιχείρηση Bolo – Σύγκρουση δύο θρύλων
Η άφιξη του F-4C στην ΝΑ Ασία και πιο ειδικά στο θέατρο των συγκρούσεων του Βιετνάμ το Δεκέμβριο του 1964 σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για τον αμερικανικό θρύλο: την εμπλοκή του σε αερομαχίες με τα σοβιετικής κατασκευής MiG-17 και MiG-21 στα χέρια των βορειοβιετναμέζων πιλότων.
Το σκηνικό της σύγκρουσης του κορυφαίου αμερικανικού μαχητικού με το αντίστοιχο κορυφαίο για εκείνη την εποχή σοβιετικού μαχητικού MiG-21 θα κορυφωνόταν στις 2 Ιανουαρίου του 1967 με την επιχείρηση Bolo που κατέστρωσε η USAF.
Η νέα γενιά των ρωσικών κατευθυνόμενων αεροπορικών όπλων κρούσης εδάφους: Καθοδήγηση από το διάστημα
Τα όπλα με δορυφορική καθοδήγηση αποτελούν την πλέον πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας οπλικών συστημάτων είτε των μεταφερόμενων από αεροσκάφη είτε των βλημάτων cruise που εκτοξεύονται από μια σειρά φορέων.
Η δορυφορική καθοδήγηση εξασφαλίζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης. Αυτά είναι οι μηδενικές εκπομπές στο Η/Μ φάσμα, αφού είναι παθητικά συστήματα λήψης, και το ότι μπορούν να δρουν ανεξάρτητα από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες περιβάλλοντος (καπνός ή σκόνη) προσφέροντας υψηλή ακρίβεια.
Παρ’ όλα αυτά τα συγκεκριμένα όπλα όταν πρόκειται για χώρες που δεν έχουν δικό τους δίκτυο δορυφόρων εναπόκεινται σε μεθόδους ηλεκτρονικής παραπλάνησης.
Βλήματα βυθού-αέρος: Όταν το θήραμα γίνεται κυνηγός!
Μέχρι και σήμερα τα υποβρύχια δεν είχαν καμία δυνατότητα ενεργούς άμυνας εναντίον των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων και αεροσκαφών.
Μοναδικά τους όπλα ήταν οι τορπίλες και οι υποβρυχίως εκτοξευόμενοι πύραυλοι βάθους-επιφανείας.
Τα τελευταία χρόνια όμως μια νέα τάση έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται στο οπλοστάσιό τους και αυτή είναι ο εξοπλισμός τους με αντιαεροπορικά βλήματα, τα οποία θα μπορούν να εκτοξεύονται τόσο σε βάθος περισκοπίου όσο και όταν το υποβρύχιο θα βρίσκεται σε κατάδυση.
Ινδικά Su-30MKI Vs Βρετανικών Eurofighter Typhoon: Πως οι Ινδοί έφτασαν στο 12-0!
Η ανάπτυξη τεσσάρων μαχητικών Su-30MKI Flankers της ινδικής Αεροπορίας στη Βρετανία και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Coningsby, για την πραγματοποίηση της άσκησης Indradhanush 2015 διάρκειας 2 εβδομάδων μαζί με βρετανικά Typhoon FGR4s άφησε πίσω της πολλά ερωτήματα αναφορικά με την απόδοση των βρετανικών μαχητικών στον εναέριο αγώνα, αλλά και αντίστοιχα επιβεβαιώνει το «μύθο» που συνοδεύει τα Su-30.
Νέα επαναστατική φόρμα πτήσης και κράνος για τους πιλότους του Τ-50
Μια νέα φόρμα πτήσης για τους πιλότους του νέου ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς T-50 ανέπτυξαν πρόσφατα Ρώσοι μηχανικοί και επιστήμονες.
Η νέα φόρμα περιγράφεται ως «τεχνολογικά επαναστατική» στο πεδίο, επιτρέποντας στον πιλότο να αισθάνεται ιδιαίτερα καλά κατά τη διάρκεια πολύ υψηλών g όπως και κατά τη διάρκεια υπερηχητικών πτήσεων.
V1: Ο πρώτος πύραυλος cruise - Το «όπλο της εκδίκησης» του Γ΄ Ράιχ
Η εξέλιξη της ιπτάμενης βόμβας V-1 ή Vergeltungswaffen
(όπλο της εκδίκησης) προήλθε ουσιαστικά μέσα από την εξέλιξη ενός χαμηλού κόστους κινητήρα αυλωθητή, ο οποίος επέτρεψε την εγκατάστασή του σε ένα αεροδυναμικό σώμα το οποίο έφερε πολεμική κεφαλή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ "ΓΕΩ"
Ερμίας Τζερμάι: Ο Αιθίοπας «εγκέφαλος» πίσω από τη μεταναστευτική κρίση
Από το έτος 2000, περίπου 22.000 άνθρωποι από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο.
Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες μεταξύ της Αφρικής και της Λαμπεντούζα, το μικρό νησί νότια της Σικελίας το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι το κοντινότερο σημείο της Ευρώπης με τη Λιβύη.
Στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη –και πεθαίνουν προσπαθώντας– έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2014, περισσότεροι από 250.000 μετανάστες προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, από τους οποίους 3.702 έχασαν τη ζωή τους.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι οι διελεύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν στις 500.000 ή ακόμα και το ένα εκατομμύριο. Με βάση αυτό, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προβλέπει περίπου 10.000 θανάτους.
Η αλληλεπίδραση του Ευρασιατικού Rimland-Heartland & η αέναη σύγκρουση Δύσης-Ανατολής
Όλοι οι θεωρητικοί της γεωπολιτικής επιστήμης συμφωνούν ότι η υπερ-ήπειρος της Ευρασίας είναι το κέντρο του κόσμου μας.
Ο έλεγχος της Ευρασίας προσφέρει τον έλεγχο του κόσμου, αφού πέρα από τον κεντρικό της ρόλο στην παγκόσμια γεωγραφία, στην υπερ-ήπειρο που κατοικούμε, βρίσκονται οι περισσότεροι πόροι –υλικοί και ανθρώπινοι– της υδρογείου.
Αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”: Το πλοίο-σύμβολο του Βασιλικού Ναυτικού στον Β΄ ΠΠ
Στις 26 Σεπτεμβρίου κλείνουν 72 χρόνια από τη βύθιση του θρυλικού αντιτορπιλικού “Βασίλισσα Όλγα”, ενός από τα ενδοξότερα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με πλούσια δράση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το “Βασίλισσα Όλγα” παρασημοφορήθηκε δύο φορές από το βρετανικό Ναυτικό.
Επίσης μπορείτε να βρείτε δεκάδες άλλα αποκαλυπτικά θέματα και αναλύσεις στο μεγαλύτερο σε κυκλοφορία μηνιαίο αμυντικό περιοδικό της Ευρώπης σήμερα...
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου