Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

"Υπέρτατος" ηγέτης: "Ποια διαπραγμάτευση; Χάρη στα πυρηνικά όπλα επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Σεούλ"

kimjongun1-600X341
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα και όχι η διαπραγμάτευση επέτρεψαν την επίτευξη «ιστορικής» συμφωνίας με την Σεούλ για τον τερματισμό της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δυο χωρών, ωστόσο, τόνισε ότι η συμφωνία συνιστά «καθοριστική ιστορική ευκαιρία» που μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.


Ο νεαρός ηγέτης που προήδρευσε ενός συμβουλίου της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής εξήγησε ότι στον βορρά οφείλεται η επίτευξη της συμφωνίας αυτής, η οποία και επανέφερε τα δύο αντίπαλα κράτη στο δρόμο της συμφιλίωσης και της εμπιστοσύνης», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Η Σεούλ σταμάτησε τη λειτουργία των μεγαφώνων που μετέδιδαν μηνύματα προπαγάνδας στα σύνορα, η Πιονγκγιάνγκ εξέφρασε τη λύπη της για την έκρηξη των ναρκών κατά προσωπικού που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό δύο νοτιοκορεατών στρατιωτών στις αρχές Αυγούστου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγμάτευση στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, όπου είχε υπογραφεί η συμφωνία εκεχειρίας του πολέμου της Κορέας (1950-1953), επέτρεψε την αποκλιμάκωση ενώ οι δύο χώρες έδειχναν να βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου και δεσμεύει Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ να αρχίσουν διάλογο.

Ωστόσο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα συζητά τρόπους για τον τερματισμό του εξοπλιστικού πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο είναι +οπωσδήποτε βασικός παράγοντας ειρήνης, όπως τόνισε.

Η συμφωνία στο Πανμουντζόμ «σε καμιά περίπτωση δεν επιτεύχθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά χάρη στην τεράστια στρατιωτική μας δύναμη και την πυρηνική αμυντική μας δύναμη αποτροπής.

Πρώτη μας προτεραιότητα» είναι η συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: