Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης «απαιτούν» να μεταφερθούν οι τάφοι των τριών «ψευδο-πατριαρχών»

turkey7---600X312
Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, επιδιώκει να μεταφερθούν εκτός  του ιστορικού νεκροταφείου της Κων/πολης  οι  τρεις  τάφοι  του  αυτοαποκαλούμενου τουρκικού  «ψευδο-ορθόδοξου  Πατριαρχείου» και των διαδόχων του, αναφέρει η εφημερίδα *** hurriyetdailynews.com  .


«Αυτό  είναι  Ελληνικό  Ορθόδοξο νεκροταφείο.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν  καν Ορθόδοξοι, πόσο μάλλον Έλληνες .
Είχαν αφοριστεί από τον νόμιμο Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης» , δήλωσε στην Cumhuriyet ο  Μιχαήλ Βασιλειάδης, εκπρόσωπος της εφημερίδα εφημερίδας Απογευματινή.

Η παλιά διαμάχη που πήρε νέα τροπή  περιστρέφεται  γύρω από τους τάφους του Παπα-Ευθύμ, ο οποίος ανακήρυξε τον εαυτό του ψευδο-Πατριάρχη της ορθόδοξης  εκκλησίας και  ο οποίος  ίδρυσε ΠΑΡΑΝΟΜΑ το  1921 την «εκκλησία αυτή», αλλά και των υιών  και   διαδόχων του , Τουργκούτ Ερενέρολ και Σελτσούκ Ενερόλ , στην γειτονιά Şişli της Κωνσταντινούπολης, τονίζει το δημοσίευμα.

Το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, έχει κατ “εκτίμηση «ποίμνιο»   300 εκατομμύρια Ορθόδοξους πιστούς σε όλο τον κόσμο, είχε αφορίσει τους   Παπά-Ευθύμ Ι, ΙΙ και Ευθύμ Ευθύμ ΙΙΙ μετά την παράνομη ανακήρυξη της εκκλησίας τους , η οποία υποστηρίχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1924 βάση βρώμικου  τουρκικού σχεδίου .

Ωστόσο, ο Παπά Ευθύμ  θάφτηκε  στο ιστορικό ελληνικό νεκροταφείο με  πρωτοβουλία της  τουρκικής κυβέρνησης, παρά την αντίθεση των τοπικών Ελλήνων παραγόντων  το 1968, με τους  διαδόχους του να ακολουθούν το παράδειγμά του μετά τον θάνατο τους.

Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, αλλά και το βιβλίο  του Τούρκου συγγραφέα Elçin Macar με τίτλο «Κωνσταντινούπολη-ελληνικό Πατριαρχείο,- τουρκικό Πατριαρχείο», πρόκειται για  μια κατάσταση που χρηματοδοτήθηκε από την Άγκυρα  με στόχο να τερματιστεί η επίδραση του ελληνικού Πατριαρχείου στους χριστιανούς της Ανατολίας .

Στη δεκαετία του 1920, ο Παύλος Καραχισαρίδης  άλλαξε το όνομά του σε Ζεκί  Ερενέρολ και έγινε ο πρώτος ηγέτης της παράνομης ψευδο-εκκλησίας  του αφού ανακήρυξε τον εαυτό του «Παπά-Ευθύμ Ι».  

Του χορηγήθηκε  μάλιστα και άδεια από την  τουρκική κυβέρνηση για να εγκατασταθεί στον Ι.Ναό  της Παναγίας στη γειτονιά του Γαλατά.


Το 1965, οι γιοι του πήραν επίσης τον έλεγχο άλλων  δύο άλλων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, αν και το «ελληνο-ορθόδοξο Πατριαρχείο» τους χαρακτηρίστηκε ως «εκκλησία χωρίς πιστούς».

Ο «Παπά-Ευθύμ Ι»  κατηγορήθηκε για την υποστήριξη του στα γεγονότα του πογκρόμ των  Ελλήνων τον Σεπτέμβριο του 1955 , που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον  διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την πόλη.

Ο Sevgi Erenerol, εγγονός του « Παπά-Ευθύμ» ο οποίος συνεχίζει το άνομο έργο των προκατόχων του   με τον τίτλο του  εκπροσώπου  δημοσίων σχέσεων της ψευδο-εκκλησίας τους, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης υπόθεσης Εργκένεκον για  απόπειρα πραξικοπήματος.(!!)

Ο Τούρκος  εισαγγελέας  είχε περιγράψει  τον Ερενέρολ ως υπερεθνικιστή ο οποίος ίδρυσε μια παράνομη οργάνωση με σκοπό να προκαλέσει  αναταραχή,  προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, με την συνδρομή της ψευδοεκκλησία τους, η οποία  χρησίμευσε ως  έδρα  και  οικονομικό κέντρο της μυστικής συμμορίας, με το όνομα « Εργκένεκον».

Πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια υπονόμευσης του ελληνικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση,  στην ατέρμονη προσπάθεια της να «ελέγξει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. 

Στο τέλος όμως και αυτό το «σχέδιο»  τους έπεσε στο κενό, διότι «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα’ναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: