Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΒΟΜΒΑ: Αυτό είναι το σχέδιο των Δανειστών για την Ελλάδα

thesmoi
Τέλος σε όλες τις περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θέλουν να εφαρμόσουν οι δανειστές και απαιτούν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όχι μόνο έξι μήνες ανά έτος, όπως είναι η ελληνική πρόταση, αλλά έως 18 μήνες, σε ετήσια βάση, προκειμένου να λάβει η χώρα μας νέα δανειακή βοήθεια.


Σε αυτή την περίπτωση η προσαρμογή για να χορηγούνται συντάξεις όχι νωρίτερα από το 62ο έτος ηλικίας με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή στο 67ο έτος ηλικίας δεν θα γίνει το 2022, αλλά πάρα πολύ νωρίτερα, πιθανότατα και το 2019.

Σημαντικές αύξησεις θα προκύψουν στα ορίωα ηλικίας, σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι μητέρες με ανήλικο, που θα κυμανθεί η αύξηση σε 12 με 17 έτη.
Ηρύθμιση αυτή αφορά και θα επηρεάσει 150.000 εργαζομένους. 
Η ρύθμιση αυτή επηρεάζει τόσο τους άνεργους άνω των 50 ετών αλλά και τις μητέρες ανήλικων τέκνων.

Οι συνταξιούχοι επίσης θα υποστούν νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους, εξαιτίας της αύξησης της εισφοράς υγείας για κύριες συντάξεις από το 4% στο 6%, ενώ επιβλήθηκε αντίστοιχη εισφορά 6%, που έως τώρα δεν υπήρχε, και στις επικουρικές συντάξεις.

Για τις τράπεζες η πιθανότερη λύση είναι η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί εντός του 2015, δεν υπάρχει κίνδυνος bail in, δηλαδή «κουρέματος» μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών. Το μειονέκτημα είναι ότι τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα επιβαρύνουν το χρέος, αφού την ανακεφαλαιοποίηση αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Το επόμενο σενάριο είναι ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξειε «κούρεμα» 8% σε μετοχές, ομόλογα ή καταθέσεις, ενώ οι διοικήσεις των τραπεζών μάλλον θα πρέπει να περάσουν στα χέρια του ESM.

Το σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων είναι η έσχατη επιλογή που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί και αφορά όσους εξακολουθούν να διατηρούν λογαριασμούς με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα υπάρχει και σενάριο δημιουργίας bad bank, δηλαδή τράπεζας-φορέα η οποία θα αγοράσει τα πιο προβληματικά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στη συνέχεια είτε θα προσπαθήσει να τα πουλήσει σε επενδυτικά funds είτε θα επιδιώξει κάποιο ποσοστό τους να εξοφληθεί από τους δανειολήπτες.


Επίσης ζητουν να είναι τριάντα χρόνια η διάρκεια του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως θποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, αλλά υποστήριξε ότι δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των δύο προηγούμενων Μνημονίων.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη και τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι υπεραρκετά και έτσι δεν θα υπάρξει κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις ακόμα και άνω των 100.000 ευρώ.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε επίσης ότι οι επιπτώσεις των capital controls έχουν αμβλυνθεί, καθώς «πολλές συναλλαγές τώρα γίνονται κανονικά» και «οι εισαγωγές έχουν σχεδόν ομαλοποιηθεί».

Πιέζουν και όσον αφορά την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων για τις ιδιωτικοποιήσεις ζητούν επίμονα και με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρίας τροχαίο υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο.

Μάχη, όμως, δίνεται τόσο για το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας (π.χ. θα προχωρήσει η πώληση ΑΔΜΗΕ ή θα πωληθεί ποσοστό της ΔΕΗ;) όσο και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου ταμείου εγγυοδοσίας, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, ξεκαθάρισμα των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι, αλλά είτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πλειοδότη είτε έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή συμβάσεων ή οδηγούν σε επανάληψη της διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια και παρακολουθούν στενά την υπόθεση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, για τον οποίο το επενδυτικό σχήμα είχε αρχικώς δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στους όρους, μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά μόνο με μείωση του τιμήματος.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οδηγούμαστε προς νέο διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό σχήμα (από το οποίο λέγεται ότι αποχώρησαν οι Τούρκοι της Dogus και έμειναν δύο κρατικά funds από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ.

Τώρα θεωρεί ότι το τίμημα είναι πολύ υψηλό με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε θέλουν να ακούσουν για υπογραφή σύμβαση με χαμηλότερο τίμημα, γι' αυτό και οδεύουμε προς νέο διαγωνισμό.

Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού και του ΔΕΣΦΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της από την αζερική Socar, με την Κομισιόν να μην έχει εκδώσει σχετική απόφαση και την ελληνική πλευρά να ζητά αλλαγή όρων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: