Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τουρκία: «ξερνάει» συνεχώς αρχαιολογικά ευρήματα η πανάρχαια γη της Μικράς Ασίας

turkey1
Συνεχώς  έρχονται στην επιφάνεια  και νέα ευρήματα σε ολόκληρη την περιοχή της Μικράς Ασίας.



Είτε πρόκειται για αρχαία ελληνικά ευρήματα είτε για χριστιανικά μνημεία και ναούς .


Αμερικανοί  αρχαιολόγοι  ανακοίνωσαν χθες την ανακάλυψη ενός  τύμβου  στην αρχαία πόλη Γόρδιο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος «έλυσε» άπαξ δια παντός το ποιος θα ήταν ο κυρίαρχος της Ασίας.


Ο  τύμβος χαρακτηρίστηκε  ως σημαντικό αρχαίο ταφικό μνημείο που ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη Γόρδιον, αναφέρει η τουρκική ***τηλεόραση TRT.

minor asia

Ο τύμβος αποκαλύφθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο Πολάτλι μια περιοχή κοντά στην  Άγκυρα  όπου βρίσκεται η αρχαία πόλη Γόρδιον που ήταν πρωτεύουσα της Φρυγίας. 

Το νέο ξύλινο ταφικό μνημείο που ανήκει σε έναν βασιλιά της Φρυγίας, και όπως εκτιμάται, θα ρίξει φως σε εκείνη την περίοδο.


Ο ανθρωπολόγος Τσαρλς Μπράιαν Ροζ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια της Αμερικής και επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη Γόρδιον  δήλωσε τα εξής :
 «Σύμφωνα με τις έρευνες, εντοπίστηκε ένας φρυγικός τύμβος που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π. Χ.


Ο τύμβος  έχει ύψος 17 μέτρων, είναι πολύ σημαντικός και εντυπωσιακός .


Πιστεύω πως στις ανασκαφές θα αποκαλυφθούν πολύ σημαντικά στοιχεία και ότι θα εντοπίσουμε τον τάφο ενός σημαντικού βασιλιά ».

Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τονίζεται ότι «ξερνάει συνεχώς από  τα σπλάχνα της ελληνικό πολιτισμό  η Μικρά Ασία» .

Υπενθυμίζουμε ότι πριν κάποιους μήνες ανακαλύφθηκε  αρχαίο  βουλευτήριο (το κτίριο που στέγασε το συμβούλιο των πολιτών) στην αρχαία πόλη της Άσσου που ιδρύθηκε πριν από 2.400 χρόνια  στην Μικρά Ασία.

Αλλά και ο τόπος για τη δεύτερη Ακαδημία του Πλάτωνα, επίσης η  Άσσος φιλοξένησε έναν άλλο επιφανή Έλληνα φιλοσόφο τον Αριστοτέλη, τον 4ο αιώνα π.Χ. .

Επίσης  έκπληκτοι Τοῦρκοι ἐρευνητές καί οἱ κάτοικοι τῆς ἱστορικῆς βυζαντινῆς πόλης τῆς Νίκαιας, ἀντίκρυσαν ἕνα πρωί νά ἐμφανίζεται στήν λίμνη τῆς περιοχῆς καί κάτω ἀπό τήν ἐπιφάνεια τοῦ νεροῦ, ὁ σκελετός μίας μεγαλοπρεποῦς βυζαντινῆς ἑλληνορθόδοξης ἐκκλησίας.

pontos

Κύριες περιοχές όπου διασώζονται βυζαντινά μνημεία στη Μικρά Ασία είναι οι απόμακρες και μυθικές χώρες του Πόντου και της Καππαδοκίας.


Στον ευρύ χώρο του Πόντου διασώζονται εκατοντάδες μνημεία που τα  συναντά κανείς στις ορεινές περιοχές.


Στην Τραπεζούντα σωζόταν πριν από ένα αιώνα πάνω από 80 βυζαντινές εκκλησίες, ενώ σήμερα αυτές μετρούνται  στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Όλα αυτά τα «θαυμαστά» γεγονότα ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια υπενθυμίζουν  έντονα στους Τούρκους «ένοικους» της ιερής πανάρχαιας ελληνικής  γης της Μικράς Ασίας ότι,  είναι «προσωρινοί νοικάρηδες» οι οποίοι πολύ γρήγορα θα αποτελέσουν παρελθόν.


Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και για αυτό «φοβούνται» όλους του ελληνικούς θρύλους και τις παραδόσεις μας  που μιλούν για την επανάκτηση της περιοχής από τους Έλληνες. 

«Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα “ναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: