Δεκατρία χρόνια μετά την εμφάνιση Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό πολιτικό κατεστημένο, ο στρατός της χώρας ο οποίος βρισκόταν υπό πίεση, φαίνεται να ανακτά τις θέσεις του στο προσκήνιο λόγω του Τούρκου προέδρου, όπως αναφέρεται σε αμερικανικά δημοσιεύματα.
Ο τουρκικός στρατός αποτελεί δαμόκλειο σπάθη, πάνω από το κεφάλι του Ερντογάν, έτοιμη να τον καρατομήσει ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με την The Wall Street Journal, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που έχουν εκτοπίσει συνολικά τέσσερις αστικές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1960 αποτελούν πλέον μια μεγάλη πολιτική δύναμη.
Ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται να έχει αλλάξει τις απόψεις του για το στρατό ως απειλή, μόνο και μόνο για το λόγο ότι φοβάται να μην έχει την τύχη των προκατόχων του, με συνέπεια να τους έχει καταστήσει ενεργά μέλη της διακυβέρνησής του.
Οι Τούρκοι στρατηγοί κατάφεραν να εξισορροπήσουν πολλές αμφιλεγόμενες πολιτικές ενέργειες του Ερντογάν.
Τον απέτρεψαν από το να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία και τον απώθησαν από μια αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων ανταρτών.
Οι στρατιωτικοί προστατεύουν επίσης τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με τις δυτικές κυβερνήσεις που βαθμιαία αποστρέφονται την Άγκυρα.
«Ο τουρκικός στρατός είναι ο μόνος παράγοντας που θέλει να βάλει φρένο και να δημιουργήσει έλεγχο-και- διαφορετικές ισορροπίες κατά του Ερντογάν», δήλωσε ο Μετίν Γκουρτσάν, ένας πρώην Τούρκος αξιωματικός του στρατού ο οποίος τώρα εργάζεται ως αναλυτής ασφαλείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η αποκατάσταση της επιρροής του στρατού στην Τουρκία είναι μια άμεση απειλή για την εξουσία του Προέδρου Ερντογάν.
Οι φήμες που έκαναν λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, κορυφώθηκαν στα τέλη Μαρτίου, όταν διάφορα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η προεδρική διοίκηση των ΗΠΑ εκκολάπτει σχέδια για να ανατρέψει τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Αλλά ο τουρκικός στρατός έδωσε τέλος σε αυτές τις «αβάσιμες» (όπως τις χαρακτήρισαν) κατηγορίες και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια που είναι έξω από τη δομή της διοίκησης, ή που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα.»
Επιπλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την παραίτησή του ως πρωθυπουργός, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι ο εγγυητής της δημοκρατίας στην Τουρκία, «παρόλο που πολλές περιφέρειες [σε όλη τη χώρα], είναι σε κρίση.»
«Είτε πρόκειται για το θέμα της τρομοκρατίας εντός των συνόρων ή τις αστάθειες που αναδύονται από τη Συρία και το Ιράκ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αντιπροσωπεύουν την ισχύ και τη δύναμη της χώρας μας.» Νωρίτερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αθώωσε 236 ύποπτους για σχεδιασμό πραξικοπήματος στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγών υψηλού προφίλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου