Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ μετά και τις δηλώσεις Β.Πούτιν στην Αθήνα; (vid, φωτό)

Putin-Soigou_0
ΑΠΟ ΜΙΑ «ΚΛΩΣΤΗ ΚΡΕΜΕΤΑΙ» Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ 

του Βασίλη Καπούλα
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια περιφερειακή η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας μετά και τις δηλώσεις Β.Πούτιν στην Αθήνα; Ρώσοι αξιωματούχοι βλέπουν κλιμάκωση των σχέσεων με την Ατλαντική Συμμαχία με τη συνδρομή και της Σαουδικής Αραβίας.


Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ φτάνει στα ρωσικά σύνορα.
Εκτιμούν ότι η επόμενη βάση της αντιπυραυλικής άμυνας μετά τη Ρουμανία-Πολωνία θα είναι στο Κόσοβο ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι χώρες της Α.Ευρώπης βρίσκονται ήδη στο στόχο των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων λόγω της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας ενώ η Μόσχα έθεσε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το «αντι-δορυφορικό όπλο» «Nudol» που μπορεί να καταρρίψει αμερικανικούς δορυφόρους και να«τυφλώσει» όλο το δυτικό ημισφαίριο.

 
Πρόσφατα οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας εντόπισαν συνάντηση πράκτορα της Σαουδικής Αραβίας με τζιχαντιστές του Καυκάσου με σκοπό την έναρξη επιχειρήσεων στη ρωσική επικράτεια!

 
Συγκεκριμένα τρεις κορυφαίοι διοικητές από το «Εμιράτο του Καυκάσου” συμπεριλαμβανομένων του διαβόητων Aslan Byutukayev και Muharram Saidov, συναντήθηκαν  με εκπρόσωπο της Μυστικής Υπηρεσίας της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν τη συνεργασία τους!

 
Σύμφωνα με την αναφορά ο Σαουδάραβας πράκτορας πρόσφερε στην τρομοκρατική οργάνωση οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για να επιτεθούν στη Ρωσία!

 
Επιπλέον, οι κινήσεις του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και το "σπρώξιμο" στην Τουρκία για αμυντική συνθήκη με Ουκρανία-Γεωργία-Αζερμπαϊτζάν δημιουργεί ένα νέο μέτωπο.

 
Η Βρετανία θα αναπτύξει 1.000 στρατιώτες μαζί με άρματα μάχης και πυροβολικό στη Βαλτική ως τμήμα της στρατιωτικής ανάπτυξης των τεσσάρων ταγμάτων του ΝΑΤΟ που αποφασίστηκε.
 
Δύο τάγματα θα στείλουν οι ΗΠΑ και ένα η Γερμανία.
 
Δεύτερον, μόλις πρόσφατα αποκαλύφτηκε πως οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας και απειλούν ευθέως την Κριμαία με την εγκατάσταση «Νavy Seals» στη Βουλγαρία και τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης ανακατάληψης της χερσονήσου! 

 
«Η Ουάσινγκτον θέλει να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ» και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο.. αλλά ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Eric Rubin, είπε ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται ένα νέο στοιχείο, μια βάση για US Navy SEALs. Αυτή είναι μια νέα σημαντική εξέλιξη» τόνισε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Sergei Ishchenko.

 
«Από τις λέξεις του Πρέσβη φαίνεται ότι «τακτικές μονάδες» των Αμερικανών κομάντος έχουν ήδη σχηματιστεί και βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ 13-30 Απριλίου είχαν γίνει στρατιωτικές ασκήσεις Βουλγαρίας-ΗΠΑ στις περιοχές του Burgas και Varna. Και οι  Navy SEALs έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
 
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι USA Navy Seals έχουν έρθει στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2000 δύο σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mk V ικανά να μεταφέρουν το καθένα από 16 υποβρύχιους δολιοφθορείς μπήκαν στην κύρια βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο έδαφος του λιμανιού. Φαίνεται ότι υπήρχαν μυστικές συζητήσεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας»
 
Τρίτον το ΝΑΤΟ συνεχίζει ενταντικές ασκήσεις σε όλα τα Βαλτικά κράτη. Πρόσφατα ανακοίνωσε την αποστολή περίπου 1.500 στρατιωτών οι οποίοι θα συμμετέχουν στην Spring Storm, τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Εσθονίας, μία ανάσα από τα σύνορα με τη Ρωσία.
 
Οι ασκήσεις έγιναν στις περιοχές Tartu, Voru και Polva της νοτιοανατολικής Εσθονίας, ενεπλάκησαν στρατιωτικές δυνάμεις και πολεμικό υλικό από 10 χώρες του ΝΑΤΟ.
 
Η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία  συμμετείχαν με λόχους των 80 με 250 στρατιωτών.

 
Συμετείχαν επίσης ειδικές ομάδες Καναδών και Φιλανδοί αξιωματούχοι επιτελείων.
 
Η άσκηση περιελάμβανε πολωνικά μαχητικά Su-22, αμερικανικά ελικόπτερα CH-47 Chinook και V-22 Osprey.

 
Επιπλέον, δύο βδομάδες πριν από τις ασκήσεις Spring Storm προηγήθηκε η διήμερη αεροπορική άσκηση που φέρει την ονομασία Ramstein Alloy 1.
 
Στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά και πληρώματα από το Βέλγιο την Ισπανία και την Πολωνία καθώς και οι -εκτός ΝΑΤΟ χώρες- Φινλανδία και Σουηδία.

 
Παράλληλα το ΝΑΤΟ προχώρησε στη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Noble Partner» στην οποία συμμετείχαν ο στρατός της Γεωργίας καθώς και αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.
 

Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 1000 στρατιώτες και από τις 3 χώρες.
 
Για την άσκηση αποστάλθηκαν 650 Αμερικανοί και 150 Βρετανοί στρατιώτες.
 
Ο αμερικανικός Στρατός διέθεσε έναν ολόκληρο μηχανοκίνητο λόχο, που περιελάμβανει 8 οχήματα μάχης πεζικού Bradley και πρώτη φορά 8 άρματα μάχης M1A2 Abrams.
 
Η Γεωργία διέθεσε σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα ΒΜP-72.

 
H άσκηση πραγματοποιήθηκε στη στρατιωτική βάση Vaziani, η οποία πριν το 2001 φιλοξενούσε Ρώσους στρατιώτες.
 
Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί νέα κοινή άσκηση Γεωργίας- ΝΑΤΟ με την ονομασία Agile Spirit, σύμφωνα με την Υπουργό Άμυνας της Γεωργίας Tina Khidasheli.

 
Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στη Βουλγαρία με την κωδική ονομασία «Platinum Lion 16-3» 9-15 Μαΐου  με τη συμμετοχή 315 στρατιωτών των νατοϊκών δυνάμεων.
 
Μία από τις πιθανές εστίες σύγκρουσης πάντως αποτελεί η Γεωργία. Προσωρινά οδοφράγματα τοποθέτησε η νότια Οσσετία στα σύνορά της με τη Γεωργία, κλείνοντάς τα όταν έγιναν οι στρατιωτικές ασκήσεις Noble Partner 2016.
 
«Είμαστε σε συνεχή επιφυλακή.
Δεν περιμένουμε καλά νέα από τη Γεωργία.
Υπογράφουμε όλα τα σύμφωνα συνεργασίας και ενσωμάτωσης με τη Ρωσία γιατί η τελευταία αποτελεί τη μοναδική σύμμαχο της Οσσετίας.

Και η συμφωνία που υπάρχει με τη Μόσχα, υπαγορεύει ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στα σύνορά μας και σε όλη τη χώρα μας», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Προέδρου της Νότιας Οσσετίας Yanovskaya Ghana.

 
«Δεν αποκλείουμε το γεγονός ότι οι ‘φίλοι’ της Γεωργιανής ηγεσίας θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα ρεβανσισμού της. Τα τεκταινόμενα στα νότια σύνορα της Οσσετίας δεν αποτελούν έκπληξη. Οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, ενώ οι συνοριοφύλακές μας βρίσκονται σε συνεργασία με τη ρωσική συνοριοφυλακή για την επίβλεψη της κατάστασης στα σύνορα», δήλωσε η Ghana.

 
Μεγάλες χερσαίες και ναυτικές ασκήσεις έγιναν στη Λιθουανία 1-20 Μαϊου με τη συμμετοχή δικών της ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων χωρών του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του Λιθουανού Υπουργού Άμυνας.
 

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 16 πόλεις και περιοχές της Λιθουανίας, μεταξύ των οποίων η Βίλνα, το Κάουνας, η Παλάγκα και η Κλαϊπέντα.

 
Στη Λιθουανία έχουν μεταφερθεί F-22 Raptor, Πορτογαλικά F-16 και βρετανικά Eurofighter Typhoon.

 
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή 185 Αμερικανών στρατιωτών και 2.300 Φινλανδών ξεκινούν  στη δυτική Φινλανδία, εν μέσω μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με την προσκόλληση της χώρας στο ΝΑΤΟ.

 
Ταυτόχρονα στη Φινλανδία μεταστάθμευσαν έξι με οκτώ F-15C Eagle και 100 Αμερικανοί τεχνικοί από την αεροπορική εθνική φρουρά US Oregon Air National Guard.
 
Μεταξύ Φινλανδίας και ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και αεροπορικές ασκήσεις που οργανώνονται από την Αεροπορική Διοίκηση Karelian Air Command στη Rissala, βρίσκεται Α.Φινλανδία μεταξύ των πόλεων Joensuu και Kuopio.

 

Σύμφωνα με το κρατικό φινλανδικό κανάλι Yle 2300 Φινλανδοί και 185 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και χιλιάδες οχήματα, ανάμεσά τους και 20 τεθωρακισμένα Stryker ξεκινούν τις ασκήσεις κοντά στο φινλανδικό χωριό Niinisalo.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της φινλανδικής κυβέρνησης, το 55% διαφωνεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με μόλις το 22% να συμφωνεί.

 
Η Πορτογαλία μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αναλάβει την εναέρια περιπολία στη Βαλτική για 4 μήνες στα πλαίσια της κυκλικής αποστολής Air Policing Mission του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας.

 
Η Πορτογαλία θα διαθέσει επίσης 4 μαχητικά F-16 πολλαπλού ρόλου τα οποία θα αναλάβουν τη σκυτάλη από τα 4 ισπανικά Eurofighter Typhoon της προηγούμενης αποστολής, που επιχειρούσαν εκεί από τον Ιανουάριο.
 
Η RAF θα διαθέσει και αυτή με τη σειρά της 4 Eurofighter Typhoon.
 
Η έδρα των πορτογαλικών μαχητικών θα είναι η αεροπορική βάση της Σιαουλιάι.
 
Στο λιμάνι της Ρίγας κατέπλευσε η ισπανική φρεγάτα Alvaro de Bazan, όπου θα συμμετέχει στην εννιαήμερη νατοϊκή άσκηση Baltic fortress.
 
Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος συνολικά 14 πλοία και 15000 στρατιώτες από 12 χώρες του ΝΑΤΟ.
 


Τα πληρώματα θα εκπαιδευτούν στον συντονισμό δράσης, σε τακτικές ναυμαχίας και σε ναρκοπόλεμο.
 
Πριν λίγες ημέρες το ΝΑΤΟ είχε διεξάγει ακόμη μια άσκηση την SummerShield στην αεροπορική βάση Adazi με την συμμετοχή 1.300 στρατιωτών από έξι χώρες ενώ είχε καταπλεύσει και το USS Donald Cook.

 
Ταυτόχρονα στρατιώτες των ΗΠΑ και της Λετονίας προχώρησαν σε άσκηση πυροβολικού.
 
Εστία έντασης αποτελεί και η Υπερδνειστερία με τον πρόεδρο της Εβγκένι Σέβτσουκνα να εκφράζει την ελπίδα του για ένωση της χώρας του με τη Ρωσία, όπως ίσχυε στα πλαίσια της ΕΣΣΔ.
 
Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την παρέλαση για την 71η επέτειο της «Ημέρας της Νίκης» στην οποία συμμετείχαν και στρατιωτικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
 

«Σήμερα έγινε μία μοναδική παρέλαση.
Οι στρατιωτικοί των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήταν από τις βασικές συμμετοχές.
Ως γνωστόν, κατά την περίοδο του πολέμου, ήμασταν όλοι ενωμένοι ανεξαρτήτως εθνικότητας για την άμυνα της κοινής μας πατρίδας.
Αυτό είναι που μας ενώνει.
Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα-αν συμβεί γρήγορα, ακόμα καλύτερα- θα ζούμε σε μία χώρα», δήλωσε ο Σέβτσουκ.
 
Για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ έχει στείλει Στρατό και στην Μολδαβία ενώ στην περιοχή υπάρχει η ρωσική στρατιωτική δύναμη.
 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ινστιτούτο IRI των ΗΠΑ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, μόλις το 16% του πληθυσμού θα υποστήριζε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.
 
Το ποσοστό των Μολδαβών πολιτών που διαφωνεί με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, αυξήθηκε κατά 9% το φθινόπωρο του 2014, φθάνοντας συνολικά το 40%.

 
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανήλθε σε 20%, ενώ 26% δεν θα ψήφιζε στο δημοψήφισμα.
 
Μία άλλη ερώτηση της έρευνας ήταν σχετικά με τη στάση των Μολδαβών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρασιατικής Ένωσης.
 
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές, με το ποσοστό που βλέπει την ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση σαν καλύτερη προοπτική για την ανάπτυξη της χώρας να φτάνει το 41%, έναντι του ποσοστού που προτιμά την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο αγγίζει το 40%.

 
H έρευνα πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2016 σε δείγμα 1500 ατόμων.
 
Τέλος ακολουθούν οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις "Anakonda16", "HUNTER16" και "Kevadtorm SpringStorm 2016" σε Λιθουανία και Εσθονία.
 
Δείτε εικόνες και βίντεο από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




















 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: