Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ

f_vvv_186176816631
cebdceafcebacebfcf8o1
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, (από το 1999), είχε να δει ο τουρισμός στην Τουρκία τέτοια κατακόρυφη πτώση, εξέλιξη που τινάζει στον αέρα όλες σχεδόν τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου.


Σύμφωνα με τα τουρκικά στοιχεία, από την αρχή του έτους παρατηρείται πτώση κατά 46,23 %, ενώ μόνο τον περασμένο Απρίλιο είχαν πτώση του τουριστικού ρεύματος από την Ρωσία κατά 79,28%.


Όπως αναφέρεται, η μεγάλη αυτή πτώση του τουριστικού ρεύματος έπληξε σημαντικά τις πόλεις που συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, δηλαδή Κωνσταντινούπολη, Αττάλεια, Αδριανούπολη και Αρτβίν στην ανατολική Τουρκία.

 
Συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη η πτώση αγγίζει το 40,86%, το γνωστό τουριστικό θέρετρο, η Αττάλεια, κατά 21,22%, η Αδριανούπολη κατά 12,33%, το Αρτβίν κατά 10,69% και το επίσης τουριστικό θέρετρο απέναντι από τα Δωδεκάνησα, η Μούγλα κατά 30,755.


Την κατάσταση επιδεινώνουν και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ τα γεγονότα στο τουρκικό Κουρδιστάν με αλλεπάλληλες μάχες με πολλούς νεκρούς, οι σκηνές των οποίων κάνουν το γύρο του κόσμου, αποτελούν άλλο ένα αποτρεπτικό παράγοντα για τη προσέλκυση τουριστών.

 
Να σημειωθεί ότι η τουρκική οικονομία έχει ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, με το κτίσιμο τεραστίων ξενοδοχειακών μονάδων που τώρα αντιμετωπίζουν έντονο το φάσμα να κλείσουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ήδη προβληματική τουρκική οικονομία.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: