Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Κουνιέται» όλη η Ελλάδα: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ και στην Πελοπόννησο! - Κι αυτός σε επιφανειακό εστιακό βάθος

σεισμος_29
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΧΟΡΟ» ΤΩΝ ΡΙΧΤΕΡ 
της Μαρίνας Νικολάκη
Στο χορό των Ρίχτερ μπήκε η Ελλάδα από το πρωί της Τετάρτης (25/05).
Η αρχή έγινε ***στη Κρήτη και τώρα στη Πελοπόννησο, όπου σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3.7 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο. 

 
Συγκεκριμένα ο σεισμός σημειώθηκε στις 13.00, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον Άραξο, με το εστιακό του βάθος να υπολογίζεται στα δύο χιλιόμετρα.
 
Να σημειωθεί ότι, σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 7 το πρωί, με το σεισμό να γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική και να έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.

 
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 146 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας και 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

 
Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εντοπίστηκε στα 80 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους.
 
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κρήτη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

 
Τέσσερα λεπτά μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.
 
Οι σεισμολόγοι πάντως είναι καθησυχαστικοί, με το Γεράσιμο Παπαδόπουλο να σημειώνει ότι πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους. "Τέτοιοι σεισμοί", αναφέρει, "δε μας δημιουργούν κάποια προβληματα".

 
Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι δεν περιορίστηκε το φαινόμενο αποκλειστικά στον χώρο της Κρήτης ενώ ουδείς είναι σίγουρος για το εάν ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος ή αναμένεται κάποιος ακόμα ισχυρότερος.

 
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε προηγουμένως νότια της Κρήτης και αναστάτωσε το νησί.

   
 
Ο κ. Λέκκας παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για επιφανειακό σεισμό και ότι η επόμενη μισή ώρα θα μελετηθεί η μετασεισμική ακολουθία.

 
Ο σεισμός στην Πελοπόννησο είναι «ξεχωριστός» από αυτόν της Κρήτης ή πρόκειται για ένα έιδος «αλυσίδας»;
 
 ***στη Κρήτη 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: