Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, σπέρνει τον πανικό στη Γερμανία.
Η ανησυχία και το άγχος συνεχώς αυξάνονται σε όλες τις κορυφαίες εταιρείες στη Γερμανία, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα πλησιάζει.
Το μέλλον των γερμανικών εταιρειών θα τεθεί σε αμφισβήτηση, σε περίπτωση που η Βρετανία «απελευθερωθεί από τα δεσμά των Βρυξελλών», αφού σχεδόν 2.500 επιχειρήσεις έχουν υποκαταστήματα σε όλη τη βρετανική επικράτεια.
Όσο τα αντίπαλα στρατόπεδα ολοκληρώνουν για τις εκστρατείες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η DZ Bank αναφέρει ότι το Brexit θα κόστιζε στη γερμανική οικονομία 34,8 δις λίρες ΜΟΝΟ για το έτος το 2017, με συνέπεια να προβλέπεται απότομη ύφεση στη χώρα.
Γερμανοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι αν η Βρετανία οδηγηθεί εκτός Ευρώπης, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει «αργό θάνατο» για την οικονομία των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις απασχολούν περίπου 370.000 άτομα στην Αγγλία, ποσοστό που αποτελεί περισσότερο από 1% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Μ. Βρετανία.
Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά μία σημαντική εξαγωγική αγορά, καθώς το 2015 η Γερμανία εξήγαγε αγαθά αξίας 70 δις λιρών στη Βρετανία.
Ο Markus Kerber, Διευθύνων Σύμβουλος της Bundesverbandes der Deutschen Industrie (ομοσπονδιακή ένωση γερμανικής βιομηχανίας) προειδοποίησε πως μια διαπραγματευτική διαδικασία, στην περίπτωση που η Βρετανία αποκόψει τους δεσμούς με την ΕΕ, θα χρειαστεί πολλά χρόνια.
«Πιστεύω ότι η ζημία που θα προκληθεί από ένα ενδεχόμενο Brexit θα είναι μεγάλη και για τις δύο πλευρές.
Θα ακολουθήσει ένας πολύ έντονος ανταγωνισμός.»
Ο κ Kerber προειδοποίησε ότι εταιρείες θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να έχουν πρόσβαση τόσο στην αγορά όσο και σε ρυθμιστικά πρότυπα αν η Βρετανία αποφασίσει να αφήσει το 28μελές μπλοκ.
Επιπλέον αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.
Περισσότερες από 2.500 γερμανικές εταιρείες έχουν υποκαταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περίπου 3.000 βρετανικές εταιρείες, αντιστοίχως, έχουν υποκαταστήματα στη Γερμανία.
Πέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γαλλία αποτελούν τον βασικό πυρήνα των χωρών εξαγωγής των γερμανικών προϊόντων.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού Χρηματιστηρίου DAX είπε το Brexit θα οδηγούσε σε μία έντονη αναταραχή, καθώς καθιστά ασαφή τόσο τα μελλοντικά εμπορικά οφέλη, όσο και τους νέους κανονισμούς για τα προϊόντα, τους ανθρώπινους πόρους και τα κέρδη.
Στη Γερμανία είναι διάχυτος επίσης ο φόβος ότι μια αποχώρηση θα οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες, περισσότερη γραφειοκρατία, υψηλότερο κόστος, και παρεμπόδιση πρόσβασης στην εμπορική αγορά.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ελπίζουν ότι μία πιθανή έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να συμβεί σε στάδια, για να μειώσει το σοκ και τις επιπτώσεις μιας ξαφνικής αποχώρησης.
Εντούτοις, υπάρχει ένας συγκεκριμένος επιχειρηματικός τομέας που θα επωφεληθεί σίγουρα από το Brexit: Σύμβουλοι και δικηγόροι θα πρέπει να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις για τη νέα αγορά, χρεώνοντας προφανέστατα, σημαντικά ποσά για τις συμβουλές τους, προκειμένου να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή προσαρμογή των εταιρειών στα νέα δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου