Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Αιφνιδιασμός από Άγκυρα: Τουρκικά μάτια εγκλωβίζουν όλο το Αιγαίο πέλαγος, την Δυτική Θράκη και την Κύπρο από νέο αναβαθμισμένο σύστημα ( EİRS) (Βίντεο)

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )


Άκρως ανησυχητικές εξελίξεις έρχονται από την «γείτονα» η οποία προετοιμάζεται για όλες τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με ένα ισχυρότατο σύστημα ραντάρ που αποτελεί » το άγρυπνο μάτι» των τουρκικών δυνάμεων.  

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UZYN UFUK όπως εντέχνως κυκλοφορεί , αλλά για νέο αναβαθμισμένο σύστημα το οποίο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις ελληνικές ΕΔ, σύμφωνα με ***τουρκικό σημερινό δημοσίευμα. 

Ένα νέο ταχέως αναπτυσσόμενο τουρκικό σύστημα ραντάρ της Aselsan σε συνεργασία και με άλλες τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες έχει φτάσει σχεδόν στη  τελική ευθεία  ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι είναι ήδη έτοιμο.

Πρόκειται για την τοποθέτηση συστήματος μεγάλης εμβέλειας ραντάρ συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (“EİRS»), το οποίο θα είναι πλήρως επιχειρησιακά σε λίγο καιρό για να δοθεί προς χρήση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις .

Οι ανάγκες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για σύστημα ραντάρ  έγκαιρης προειδοποίησης είναι μεγάλες γι” αυτό και  συνεχίζεται το όλο σχέδιο με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς.

Ο όλος σχεδιασμός ξεκίνησε το 2011 και όταν περατωθεί θα αναβαθμίσει υπερβολικά σε σχέση με την Ελλάδα την δύναμη της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας, με τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα, την δυτική Θράκη και την Κύπρο , δίνοντας σαφώς τεράστιο πλεονέκτημα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση οποιασδήποτε πολεμικής σύρραξης  .

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας αντάλλαξε πληροφορίες σχετικά με την πρώτη ημερομηνία παράδοσης αλλά,   δεν ήταν σε θέση να την μοιραστεί στα μέσα  μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα  πρώτα συστήματα  που θα είναι έτοιμα από την  ASELSAN το 2021 και τότε θα παραδοθούν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις  ότι μπορεί να έτοιμο νωρίτερα, και σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη F-35  θα αναβαθμίσουν την τουρκική πολεμική μηχανή.   

Το σύστημα θα είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και θα έχει την δυνατότητα ανίχνευσης στόχων  μεγάλου βεληνεκούς παρέχοντας άπλετο χρόνο  αντίδρασης στην τουρκική αεράμυνα .

Προσδιορίζεται στα 600-700  χλμ το εύρος σάρωσης του συστήματος στόχων σε τρεις διαστάσεις για :
Πυραύλους  αέρος-αέρος
Πυραύλους  αέρος –εδάφους

Πυραύλους  cruise σε χαμηλό υψόμετρο
UAV
ελικόπτερα
αεροσκάφη
Το σύστημα  επίσης θα είναι ανθεκτικό  έναντι ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Έμπειροι αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά όλες τις κινήσεις στην περιοχή με αυτό το σύστημα, ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες.

Με την ενεργοποιήσει του συστήματος , θα είναι δυνατή η  έγκαιρη ενημέρωση  κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στον τουρκικό εναέριο χώρο δεκάδες μίλια μακριά, και ουσιαστικά θα « κλειδώνει» τα ελληνικά αεροσκάφη με την απογείωση τους από τα αεροδρόμια τους.

Η Τουρκία συνεχώς εξοπλίζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για μια ενδεχόμενη  σύρραξη με την χώρα μας με στόχο την υφαρπαγή των τεραστίων διαστάσεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και αυτό είναι πλέον πασιφανές.
BINTEO



Δεν υπάρχουν σχόλια: