Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Το Ισραήλ στο πλευρό Κύπρου-Ελλάδας – Kρίσιμο μπαράζ επαφών του Ν.Αναστασιάδη εν’ όψει τοποθέτησης τουρκικής εξέδρας στην Κυπριακή ΑΟΖ

‘Συναγερμό» στην κυπριακή δημοκρατία από την πρόθεση των Τούρκων να προκαλέσουν στην περιοχή το επόμενο διάστημα,  με μπαράζ επαφών με πολλές χώρες και την Ελλάδα φυσικά.


Ο Κύπριος πρόεδρος με αστραπιαίες κινήσεις  ενημέρωσε όλα τα όμορα κράτη της περιοχής για το πολεμικό σκηνικό που στήνουν οι Τούρκοι, αρχής γενομένης με το Λίβανο.   



Η περαιτέρω σύσφιξη των ενεργειακών και κυρίως των αμυντικών σχέσεων Κύπρου-Λιβάνου αποφασίστηκε , σε έκτακτη επίσκεψη στην Λευκωσία του Λιβανέζου πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ενόψει των νέων εξορύξεων από την πολυεθνική ΕΝΙ και TOTAL στα κυπριακά ύδατα , λόγω των επικείμενων τουρκικών προκλήσεων.  
 
 
Η επίσκεψη και η παραμονή του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι στη Λευκωσία ήταν ολιγόωρη αλλά σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα τα όσα συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ιδιαίτερα σημαντικά.

Τα όσα συζήτησαν Αναστασιάδης και Χαρίρι αφορούν τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, μετά τις εξελίξεις πολεμικού χαρακτήρα που θα λάβουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ,  από τις πληροφορίες  περί «μετακίνησης» πλωτής εξέδρας στο ακρωτήριο του Αγ Ανδρέα.

Το «μήνυμα» ενότητας στον αμυντικό τομέα μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κνεσέτ περί «αμυντικής διασφάλισης της τριμερούς συνεργασίας, προκαλούν «πονοκέφαλο» στον Ερντογάν ο οποίος ετοιμάζει νέες προκλήσεις στην Κύπρο .  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου, συμφωνήθηκε η παράδοση στον Λίβανο στρατιωτικού υλικού το οποίο σήμερα, λόγω αλλαγών που έχουν μεσολαβήσει, δεν  είναι χρήσιμο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν οι πληροφορίες, η Κύπρος θα στείλει στον Λίβανο τυφέκια «Ζάσταβα», τα οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται αποθηκευμένα.

Το γιουγκοσλαβικό τυφέκιο «Ζάσταβα» ήταν το βασικό όπλο της Εθνικής Φρουράς τη δεκαετία του ’80 και πολλές μονάδες το χρησιμοποιούσαν και τη δεκαετία του ’90 όταν ήδη αποκτήθηκε το γνωστό G3.

Την ίδια στιγμή σύσσωμη η αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο έχουν τον Τούρκο πρόεδρο στο στόχαστρο λόγω των ηγεμονικών τάσεων του στην Α.Μεσόγειο.
 
 
Αναμένεται επίσης η τριμερής σύσκεψη των επικεφαλής των κοινοβουλίων Κύπρου-Ελλάδος και Ισραήλ για να εξετασθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς. 

Πρόκειται για «παιχνίδι» για πολύ σκληρά νεύρα ενόψει των τουρκικών σχεδίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβεί άμεσα σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Η  επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με τον Λίβανο το 2007 αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για περιφερειακές αμυντικές συνέργειες στην έρευνα και εκμετάλλευση των σημαντικών φυσικών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με την παρουσία του Λιβανέζου πολιτικού που ήρθε εκτάκτως στην Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Κνέσετ, Γιούλι-Γιόελ Εντελστάιν δήλωσε ότι «τα εθνικά Kοινοβούλια  Ισραήλ, Κύπρου και  Ελλάδας είναι εκείνα που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της συνεργασίας των τριών χωρών».

Ο Πρόεδρος της Κνέσετ, που θα μεταβεί στην Κύπρο  σημείωσε πως οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά «τα κοινοβούλια παραμένουν για πάντα». θέλοντας έτσι να καταδείξει το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που μπορεί να γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω η συνεργασία των τριών χωρών.

Μπορούμε να καταγράψουμε διάφορους τομείς όπου θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι τρεις χώρες. Ένας τομέας είναι, εγώ θα την χαρακτήριζα περιοχή με πολλές προκλήσεις, όπου η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της ασφάλειας από ασύμμετρες απειλές, η ανταλλαγή πληροφοριών.

Το ξέρουμε και δεν είναι μυστικό ότι οι ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών ασκήθηκαν μαζί. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί θα δώσουν στις χώρες τους το αίσθημα πως δίπλα υπάρχει ένας γείτονας έτοιμος να προσφέρει τον ώμο του για να ακουμπήσεις πάνω του. Να συνεργαστεί μαζί σου. Αυτός είναι ο τομέας της άμεσης ασφάλειας.

Επίσης, η εγγύτητα των δύο χωρών μας δημιουργεί δεδομένα συνεργασίας σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Φωτιές, πλημμύρες κ.λπ. Οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τις κυβερνήσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση μιας έκτακτης ανάγκης, όποια κι αν είναι αυτή, όποτε και να συμβεί, το Ισραήλ θα είναι εκεί για την Κύπρο και η Κύπρος θα είναι εκεί για το Ισραήλ.

Ο τελευταίος τομέας, γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχουν κίνδυνοι και απειλές ώστε να συνεργαζόμαστε, είναι μια σειρά από θέματα που προσφέρονται για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είναι το περιβάλλον, η συνεργασία στα ενεργειακά κ.λπ.
Η εγγύτητα των χωρών μας προσφέρει την ευκαιρία για συνεργασία σε πολλά ζητήματα», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.


Ο Κύπριος πρόεδρος  όπως διαφαίνεται λαμβάνει όλα τα μέτρα και υλοποιεί όλες τις κινήσεις που είναι δυνατόν να γίνουν λόγω των «προγραμματισμένων» τουρκικών κινήσεων πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ.
Η αποστολή του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου θα συνοδεύεται πιθανότατα από την παρουσία στολίσκου από Φρεγάτες και ενός ή δύο υποβρυχίων με σκοπό την διασφάλιση των άνομων «συμφερόντων» τα οποία ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Berat Albayrak, μιλώντας στο 8ο Συνέδριο Ενέργειας, επιβεβαίωσε την αγορά και τον προγραμματισμό της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου, λέγοντας μάλιστα ότι η Τουρκία θα γίνει μια χώρα που θα κάνει έρευνες και εξορύξεις στις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου!

Ισραήλ, Λίβανος, Ελλάδα ,  ΗΠΑ και Ρωσία φέρονται να έχουν «ενημερωθεί» για το σκηνικό που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα φέρνοντας τον Τούρκο πρόεδρο αντιμέτωπο με την διεθνή κοινότητα.




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: