Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Στο φως το καρτέλ του χασίς

Με δύο ακόμα απόπειρες μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία στην Ιταλία με ταχύπλοα σκάφη και την έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος «Χαμπιλάι», που προκάλεσε κραδασμούς στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα, συνδέουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού τους πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής καταδίωξης -το Σάββατο- σε Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.


Για ανάμειξη στην υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα. Πρόκειται για 6 Αλβανούς, δύο Ιταλούς, έναν Βούλγαρο και δύο Έλληνες υπηκόους. 

Κατασχέθηκαν 1,6 τόνοι χασίς και δύο φουσκωτά ταχύπλοα που είχαν το ένα τρεις και το άλλο τέσσερις κινητήρες 350 ίππων το καθένα.

Η καταδίωξη ξεκίνησε λίγο μετά τον απόπλου του σκάφους από την Αλβανία και ολοκληρώθηκε μεταξύ Μακρονήσου και Τζιας, όπου οι κομάντο του Λιμενικού, με βολές από ελικόπτερο, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο.

Το πλήρωμά του, δύο Αλβανοί και ένας Ιταλός συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, ενώ σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Αττική εντοπίστηκαν ακόμα οκτώ μέλη του κυκλώματος. Μεταξύ αυτών, ένας 63χρονος επιχειρηματίας της Μυκόνου, ο οποίος εμφανίζεται να έχει στην ιδιοκτησία του ένα εστιατόριο στο «Νησί των Ανέμων» και τουλάχιστον τρία από τα «υπερταχύπλοα» που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των ναρκωτικών.
 

 
 
 
Remaining Time-0:17
Fullscreen
Mute

Μετά τον εντοπισμό του σκάφους με τον 1,6 τόνο χασίς, ο 63χρονος εγκατέλειψε το διαμέρισμά του στη Γλυφάδα και βρήκε προσωρινό καταφύγιο σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου τελικά συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής.

Κατά πληροφορίες, κάποια από τα σκάφη ήταν νηολογημένα σε εταιρείες που είχε συστήσει στην Αττική, ενώ ένα απ’ αυτά είχε σημαία Ολλανδίας. Στο αυτοκίνητό του οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού βρήκαν κούτες με έγγραφα που ο 63χρονος πρόλαβε να πάρει μαζί του, πιθανότατα για να τα εξαφανίσει.

Ο ίδιος, πάντως, αμέσως μετά τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε άγνοια για τα ναρκωτικά και να εμφάνισε ιδιωτικό συμφωνητικό, που βεβαίωνε ότι είχε προσωρινά παραχωρήσει το σκάφος σε τρίτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», το ταχύπλοο θα ξεφόρτωνε το χασίς στην Τουρκία, απ’ όπου -σύμφωνα με μια εκδοχή- θα παραλάμβανε ηρωίνη για να τη μεταφέρει στην Αλβανία.
Η ίδια πηγή ενημέρωσης αποκαλύπτει ότι το ίδιο κύκλωμα βρίσκεται πίσω από δύο απόπειρες μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία στην Ιταλία, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στην πρώτη περίπτωση, οι άνδρες της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού είχαν συλλάβει μετά περιπετειώδη καταδίωξη επτά άτομα (δύο Ελληνες και πέντε Αλβανοί) για απόπειρα μεταφοράς -με ταχύπλοο- 1,5 τόνου χασίς από την Αλβανία στην Ιταλία. Δύο από τους κατηγορουμένους εκείνης της υπόθεσης διατηρούσαν -μέχρι τη σύλληψή τους- φιλικές σχέσεις με τον 63χρονο ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Μύκονο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την απόπειρα μεταφοράς 2,3 τόνων χασίς από την Αλβανία στην Ιταλία, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν συλληφθεί δύο άτομα, ένας 63χρονος Ιταλός και ένας 24χρονος Αλβανός.

Το ταχύπλοο που είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του χασίς φέρεται να ανήκε σε εταιρεία συμφερόντων του ίδιου Ελληνα επιχειρηματία. Στις έρευνες για τις δύο υποθέσεις είχε εμπλακεί -εκτός του Λιμενικού- η ιταλική Guardia di Finanzia.

Θα γινόταν νωρίτερα
Από στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει, τέλος, ότι η μεταφορά του 1,6 τόνου χασίς από την Αλβανία στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένη να γίνει νωρίτερα και ανεστάλη εξαιτίας εξελίξεων στη γειτονική Αλβανία.
Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου συγκεκριμένα φέρονται να θορυβήθηκαν από τις συλλήψεις (τον Οκτώβριο από την Guardia di Finanzia) ναρκεμπόρων που μετέφεραν 3,5 τόνους χασίς από την Αλβανία στην Ιταλία.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν συγγενής του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι...

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: