Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Σε ύψος 10πλάσιο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έφτασε ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας

Τι κρύβει το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ «θα σας καταστρέψουμε ολοσχερώς»


Τη στιγμή που οι Αμερικανοί απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την Βόρεια Κορέα αν επιχειρήσει να πλήξει στόχους επί των εδαφών της, τα στοιχεία της εκτόξευσης του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ICBM που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ είναι ακόμη πιο ανησυχητικά.

Το ύψος στο οποίο έφτασε είναι σχεδόν δεκαπλάσιο αυτού που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ενώ το μέγεθος του ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που πιστεύονταν και συνεπώς μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερες πυρηνικές κεφαλές.
 
Όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή η Βόρεια Κορέα ο νέου τύπου πύραυλος ICBM Hwasong-15, με δραστικό βεληνεκές που επιτρέπει στην Πιονγκγιάνγκ να «πλήξει το σύνολο της αμερικανικής ηπείρου» είναι ο ισχυρότερος που κατασκευάστηκε ποτέ στη χώρα.

Έφτασε σε ύψος περίπου 4.475 χιλιομέτρων, δηλαδή δέκα φορές το ύψος στο οποίο βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και διένυσε 950 χιλιόμετρα σε μία πτήση διάρκειας 53 λεπτών, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας.

Αυτό σημαίνει ότι πέταξε πολύ πιο ψηλά και έφθασε πολύ πιο μακριά από οποιονδήποτε προηγούμενο. 

Φωτογραφίες που μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εικονίζουν έναν πύραυλο που μοιάζει να μεταφέρεται από όχημα, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε ώστε να αποτρέπεται η καταστροφή του πριν από την εκτόξευση.

Ωστόσο αναλυτές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ συμπέραναν μελετώντας δορυφορικά και άλλα δεδομένα ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από σταθερή θέση και όχι από κινητό εκτοξευτήρα. 

Σημείωσαν επίσης ότι η δοκιμή μοιάζει να είχε σκοπό να δείξει την πρόοδο της Βόρειας Κορέας στην κατασκευή συστημάτων προώθησης με στερεά καύσιμα, ειδικά στο δεύτερο στάδιο.

Οι φωτογραφίες εικονίζουν εξάλλου έναν πύραυλο με μεγαλύτερη διάμετρο, που μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερες κεφαλές και να έχει ισχυρότερο κινητήρα, σημείωσε ο Ντέιβιντ Ράιτ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Union of Concerned Scientists.
 
Και μπορεί με το νέο επίτευγμα της Βόρειας Κορέας ο πλανήτης να κρατάει την ανάσα του όμως αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τον Κίμ Γιόνγκ Ουν αλλά αντίθετά φαίνεται ότι τον διασκεδάζει. 


Συνεχίζοντας τη μάχη της προπαγάνδας το καθεστώς της Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας να επιβλέπει την πυροδότηση του πυραύλου και στη συνέχεια να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
 
Μαζί του στο δωμάτιο από το οποίο πατήθηκε το κουμπί για την εκτόξευση του πυραύλου ήταν και ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι φαίνονται ακόμα πιο χαρούμενοι από τον ηγέτη τους. 


Στην τελευταία φωτογραφία και αφού έχει ολοκληρωθεί η πορεία του πυραύλου ο Κιμ Γιονγκ Ουν κάθεται μπροστά σε έναν χάρτη – πάντα χαμογελαστός – με τους αξιωματικούς παρατεταγμένους πίσω του με το ίδιο καρφωμένο χαμόγελο στο πρόσωπο.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον απείλησε ξανά την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ότι θα την «καταστρέψει ολοσχερώς» εάν ξεσπάσει πόλεμος, μετά τη δοκιμή του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η Πιονγκγιάνγκ, που σήμανε ότι ολόκληρη η αμερικανική ενδοχώρα βρίσκεται πλέον εντός εμβέλειας των όπλων της.


Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανάμεσά τους και οι στρατιωτικές, πάντως διαβεβαιώνει πως προτιμά τη διπλωματία.

 
Μ’ ολα ταύτα, μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει τη νέα δοκιμή, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε:


«Ποτέ δεν επιδιώξαμε έναν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα, κι ακόμη σήμερα δεν τον θέλουμε. 

Αν ο πόλεμος πράγματι έρθει, αυτό θα γίνει εξαιτίας των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών όπως αυτή της οποίας γίναμε μάρτυρες χθες (…)


Κι εάν ξεσπάσει πόλεμος, μην απατάσθε, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα καταστραφεί ολοσχερώς».

Η Χέιλι ανέφερε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να κλείσει τις στρόφιγγες και να πάψει να προμηθεύει με πετρέλαιο την Πιονγκγιάνγκ, ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο η Κίνα—χώρα που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό της εταίρο—απέφυγε να λάβει μέχρι σήμερα. 

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη νωρίτερα την Τετάρτη.

«Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον μείζονες κυρώσεις θα επιβληθούν σήμερα στη Βόρεια Κορέα.

 Αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου κι εξελιγμένων βαλλιστικών πυραύλων. 

Ο Τραμπ επίσης δυσκολεύεται να φρενάρει τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο.

Οι προτροπές του στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στην Πιονγκγιάνγκ και η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι δύο τακτικές που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον, αλλά δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα μέχρι τώρα.


Η Βόρεια Κορέα, η οποία προχώρησε στην έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—του ισχυρότερου μέχρι σήμερα—τον Σεπτέμβριο, έχει κάνει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων επί των ημερών του Κιμ, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της.

Η Πιονγκγιάνγκ λέει πως τα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι απαραίτητα για την άμυνά της καθώς όπως διατείνεται οι ΗΠΑ έχουν σχέδια εισβολής στη Βόρεια Κορέα.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διατηρεί 28.500 στρατιώτες στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μια δύναμη που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-53), διαψεύδει πως έχει τέτοια πρόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: