Πολλά ερωτήματα γεννιούνται από την αδιέξοδη γερμανική πολιτική ειδικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου διαφαίνεται η προοπτική ενός άμεσου χάους που κατά πάσα πιθανότητα θα τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μεγάλη και καυτή «πατάτα» της Ιταλίας με το πραξικόπημα του προέδρου, «βούτυρο» ουσιαστικά στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις, η διαφαινόμενη εκρηκτική κρίση της Ισπανίας, φαίνεται πως μπορεί να ακολουθήσει μια σοβαρή πολιτική κρίση στην Ελλάδα με αφορμή όχι το οικονομικό αλλά το σκοπιανό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση μάλλον δεν θα μπορεί να αντέξει τις ασφυκτικές γερμανικές πιέσεις για την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία.
Οι συνέπειες αυτή την φορά δεν θα είναι το ίδιο σε αντιδράσεις στα μνημονιακά οικονομικά μέτρα, καθώς μεγάλες μάζες του ελληνικού λαού αντιλαμβάνονται ότι εδώ γίνεται μια μεγάλη εθνική προδοσία που δεν πρέπει να επιτρέψει ως ζήτημα ζωής ή θανάτου.
Μια πιθανή εξήγηση για αυτή την στάση της Γερμανίας, είναι ότι οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν πιστεύουν πια ότι μπορεί να επιβιώσει άλλο αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσα κέρδισαν μέχρι σήμερα σε βάρος των λαών κυρίως της νότιας Ευρώπης είναι αρκετά.
Υπάρχουν πολλοί Γερμανοί αρθρογράφοι και οικονομικοί αναλυτές που υποστηρίζουν και σήμερα πως η επιστροφή στο μάρκο είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά αυτή η επιστροφή δεν πρέπει να γίνει με αναστροφή του Βερολίνου γιατί θα καταρρεύσει η πολιτική κυριαρχία του, αλλά ένεκα εξελίξεων σε άλλα «πεδία». Άλλωστε δεν πιστεύουν ότι η γερμανική οικονομία με τα τεράστια κέρδη της θα υποστεί κάποια ζημία.
Ποιο όμως θα είναι το τίμημα για τις χώρες της «μεγάλης κρίσης» και κυρίως ποιο θα είναι το τίμημα για τον ελληνικό λαό.
Ιδού το ερώτημα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου