Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Αμερικανοί στην Τουρκία συζητούν για τη Συρία με τα F-35 “διαπραγματευτικό χαρτί”

Μπορεί η Αμερικανική Βουλή να αποφάσισε την καθυστέρηση -τουλάχιστον- της παράδοσης  των F-35, στην Τουρκία, αλλά την ίδια ώρα Αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία, κυρίως για το ακανθώδες ζήτημα της πόλης Μανμπίτζ.


Όλα αυτά πριν από την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις 4 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στη διάρκεια της επίσκεψης τον Φεβρουάριο στην Άγκυρα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, οι δύο χώρες είχαν δημιουργήσει «ομάδες εργασίας» για να διευθετήσουν τις πολλές διενέξεις που τις φέρνουν αντιμέτωπες.

Η μία απ’ αυτές, αφιερωμένη στη Συρία, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 8 και 9 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον.

«Η δεύτερη από τις συνεδριάσεις αυτές διεξάγεται σήμερα (Παρασκευή). Υποδεχόμαστε στη χώρα μας μια αμερικανική αντιπροσωπεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τουρκία διεξάγει από τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική Συρία επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση, όμως υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η επιχείρηση αυτή έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που είναι ωστόσο σύμμαχες στους κόλπους του ΝΑΤΟ.


Επιπλέον η Τουρκία απείλησε επανειλημμένα να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στη βόρεια Συρία προς τη Μανμπίτζ, που ελέγχεται κι αυτή από την πολιτοφυλακή YPG, όμως εκεί σταθμεύουν επίσης Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί. Οι τουρκικές εκκλήσεις για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων παραμένουν προς το παρόν μάταιες.

Κατά την πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον, οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν απλώς «να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να επιλύσουν τα εκκρεμή προβλήματα», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


«Στις 4 Ιουνίου ο υπουργός μας (ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Με τον (ομόλογό του Μάικ) Πομπέο θα συζητήσουν για την εφαρμογή του οδικού χάρτη σχετικά με τη Μανμπίτζ και για τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε σήμερα ο Ακσόι.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Πέμπτη πως η Τουρκία θα εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία «μέχρι να την καθαρίσουμε απ’ όλους τους τρομοκράτες», μια αναφορά στη YPG και στο Ισλαμικό Κράτος.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: