Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΕΚΤΑΚΤΟ – Τα ψέματα τελείωσαν: Ανακοινώθηκε ημερομηνία καθόδου του τουρκικού Γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ


Από αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά την «τελετή αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κοτζάελι, ενώ ανέφερε ότι έδωσαν στο γεωτρύπανο το όνομα «Πορθητής» προκειμένου να αναβιώσουν την ισχυρή κληρονομία τους και να ξεκινήσει η νέα περίοδος.


 
«Αυτό το καλοκαίρι κατεβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ» τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειεας επιβεβαιώνοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις πως μετά τις τουρκικές εκλογές έρχεται θύελλα…

Ο γνωστός « γαμπρός» του Ερντογάν που υποδύεται τον υπουργό ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϋράκ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, σε «τελετή ξεπροβοδίσματος του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο’, όπως ονομάστηκε, στη Νικομήδεια της Τουρκίας όπου ευρίσκονται τα ναυπηγεία της περιοχής σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο.

Ο Τούρκος «γαμπρός» ανακοίνωσε ότι με την ονομασία του πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής», το πλοίο θα πλεύσει προς νέες κατακτήσεις αναβιώνοντας  την οθωμανική κληρονομιά .

Ο Τούρκος υπουργός ευχήθηκε μια μέρα να αναζητήσουν πετρέλαιο και στο Αιγαίο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
 
 
Ο Αλμπαϋράκ δήλωσε επίσης  ότι ξεπροβοδίζουν τον ’Πορθητή’, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση βάθους 2.600 μέτρων στα ανοιχτά της Αττάλειας.

«Βαδίζουμε προς το μέλλον με περισσότερη ασφάλεια, με βήματα επαναστατικά στην ενέργεια. 

Θέλω να δώσω άλλη μια είδηση στο λαό μας.

Θα προσθέσουμε και δεύτερο πλοίο μας δίπλα στον ‘Πορθητή’ και θα ερευνήσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή τη Μαύρη Θάλασσα.

 Και το δεύτερό μας πλοίο θα προστεθεί στο νηολόγιο της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ)  φέτος», ανέφερε.

Αμυντικοί αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν ότι οι Τούρκοι  ψεύδονται και μάλιστα ασυστόλως , διότι  κύριος σκοπός τους είναι να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στον βόρειο τομέα εντός της κυπριακής ΑΟΖ , ενώ στην συνέχεια θα συνεχίσουν στην θαλάσσια περιοχή νότια του ακρωτηρίου τους Αγ. Ανδρέα… αποκτώντας την ανοχή της διεθνούς κοινότητας …σε δόσεις.
 
Τυχαίο επίσης δεν είναι ότι ο Λίβανος ξεκινά μέσα στην βδομάδα την ενεργοποίηση του σχεδίου  ερευνών γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL-NOVATEK στην ΑΟΖ της χώρας.

«Τελικά τα πράγματα άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους και τώρα κινούνται με καλό ρυθμό.

 Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πρόθεση είναι πραγματικά να προλάβουν την Κύπρο και το Ισραήλ και να μην μείνουν πίσω», δήλωσε στον γαλλικό, δημόσιο ραδιοσταθμό RFI η Valérie Marcel, ειδικός πετρελαίου στο Chatham House.


Σύμφωνα με την Daily Star, oι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν στα θαλάσσια τεμάχια 4 και 9 και θα διαρκέσουν μέχρι το 2019.

Δύο ερευνητικά πηγάδια θα διανοιχθούν το 2019, ένα σε κάθε ένα από τα μπλοκ. 

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες θα προετοιμάσουν το έδαφος με περαιτέρω μελέτες, θα αποκτήσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα προετοιμάσουν μια βάση χερσαίας υποστήριξης.


Υπενθυμίζεται ότι ο Λίβανος έχει μια διαφορά στα σύνορα της ΑΟΖ με το Ισραήλ, αφού μια τριγωνική έκταση περίπου 850 τετραγωνικών χιλιομέτρων αμφισβητείται και ακριβώς αυτή η περιοχή πιστεύεται ότι είναι δυνητικά πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Ακροβολίζεται ο αμερικανικός στόλος στο Αιγαίο: Αντιαεροπορική ασπίδα με τρομερή δύναμη πυρός από Σούδα μέχρι Πειραιά), αναφέραμε ότι καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αμερικανική ναυτική παρουσία στο Αιγαίο. Αμερικανικά πολεμικά σκάφη βρίσκονται σε ελληνική θάλασσα , στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Νομίζουμε ότι το βάρος της όλης κατάστασης θα « σηκώσει» το ένδοξο ελληνικό πολεμικό ναυτικό που θα κληθεί να υπερασπιστεί την κυπριακή ΑΟΖ, και τις άνομες προθέσεις των Τούρκων που « όσα βλέπει το μάτι τους απλώνει να βουτήξει το χέρι τους».




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: