Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Προς “Republika Severna Makedonija” συγκλίνουν Ελλάδα και Σκόπια


Ξεκίνησε πριν λίγη ώρα ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει επανέλθει προς συζήτηση το "Severna Makedonija" δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία».  


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Η οποία είναι πλέον και η πιο πιθανή ως τελική.
Η συγκεκριμένη ονομασία περιλαμβάνεται στο πακέτο των προτάσεων του κ. Νίμιτς.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές, αρχικά είχαν προκριθεί οι ονομασίες “Nova Macedonia” και “Gorna (Upper) Macedonia”. Το τελευταίο όνομα θα ήταν μεταφρασμένο στην αγγλική.

Πρώτος έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο ομόλογός του των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Τα ονόματα
Έτσι, καθώς η γενική συμφωνία φαίνεται πως έχει επιτευχθεί, το βάρος πέφτει στο ονοματολογικό, που παραμένει «αγκάθι». Από τα ονόματα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς, έχουν ήδη απορριφθεί από την ελληνική πλευρά το όνομα «Republika Makedonija (Skopje)» -«Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ τα Σκόπια επιμένουν για το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Πλέον, στο τραπέζι της τριμερούς «πέφτουν» τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς:
1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)

4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Η πλευρά των Σκοπίων φέρεται να απορρίπτει το Vardarska.
Έτσι, πιο πιθανά φαντάζουν πλέον το «NovaMakedonija» και το «GornaMakedonija», αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλη πιθανότητα συγκεντρώνει και το Seνerna.

Ζάεφ: Είμαστε κοντά στη λύση
«Είμαστε κοντά στη λύση» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζαεφ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και, σχολιάζοντας την εν εξελίξει συνάντηση των ΥΠΕΞ κ.κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ υπό τον Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: