Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Ασφυκτικές πιέσεις του Ισραήλ στον Τραμπ να μην δώσει F-35 στην Τουρκία! “Ας πάρουν ρωσικά Su 57”!

Σ΄ έναν επίμονο πονοκέφαλο εξελίσσεται για τη διοίκηση Τραμπ,η υπόθεση των τουρκικών F-35! Το Ισραήλ θέτει ευθέως το ερώτημα: “Είναι δυνατόν να παραδοθούν στον Ερντογάν αεροσκάφη που διαθέτουν τόσο εξελιγμένη τεχνολογία”;


Τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου δεν σταματούν να θέτουν το ερώτημα επιτακτικά. Τελευταία παράδειγμα η ανάλυση του Άνχελ Πφέφερ στην Haaretz. Δεν “μασά” τα λόγια του:

“Ο όλο και πιο αυταρχικός Ερντογάν ακολουθεί μια συντηρητική-εθνικιστική-ισλαμική πολιτική και, καθ ‘όλη τη διάρκεια του συριακού πολέμου, είχε τη δική του ξεχωριστή ατζέντα, οπλίζοντας τζιχαντιστές και επιτρέποντας στους εθελοντές του Ισλαμικού Κράτους να περάσουν  στο τουρκικό έδαφος.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να βομβαρδίζουν  στόχους του ISIS το 2014, η Τουρκία αρνήθηκε να αφήσει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση Incirlik. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν διέλυσε  τις ένοπλες δυνάμεις και επιτέθηκε κατά των αξιωματικών που συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας τους κυρίως με  αντι-δυτικούς πιστούς ,αυξάνοντας τη  στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του συνεργάζονται  εδώ και χρόνια με ιρανούς αξιωματούχους.


Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Αλλά λόγω της όλο και πιο αντιφατικής στάσης της προς τη Δύση, αποτελεί λιγότερο στρατηγικό πλεονέκτημα . Η προμήθεια του  πιο προηγμένου όπλου που θα χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις κρατά τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο – καθώς και στο στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ – ξύπνιους το βράδυ.



Το F-35 δεν είναι μόνο το πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος στο δυτικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για ένα  άλμα  τεχνολογίας. Οι δυνατότητές του για “κρυφές” επιθέσεις επιτρέπουν την αποφυγή των περισσότερων συστημάτων ραντάρ, ενώ θα διαθέτει τις πιο προηγμένες ηλεκτρονικές πληροφορίες που συλλέγονται από τους αισθητήρες του – οι οποίες μεταφέρονται μέσω δικτύου σε άλλα αεροσκάφη και κέντρα επιχειρήσεων.


Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία με F-35 θα σημαίνει όχι μόνο ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα έχει αυτές τις δυνατότητες αιχμής, αλλά και την ευκαιρία να επεξεργαστεί τον τρόπο ανίχνευσης του αεροσκάφους και να “διαταράξει” τη συλλογή πληροφοριών και τις επικοινωνίες.

Η Άγκυρα έχει πλησιάσει τη Μόσχα τα τελευταία χρόνια και η Τουρκία έχει παραγγείλει το προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας τους S-400. Η απόκτησή τους μαζί με το  F-35 θα εκθέσουν τα μυστικά των αεριωθούμενων αεροσκαφών στους Ρώσους κατασκευαστές και θα τους παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς θα τα παρακολουθήσουν.



Ισραηλινοί αξιωματούχοι που συζήτησαν το θέμα με τους ομολόγους τους από τις Η.Π.Α. κατάλαβαν ότι θα είναι δύσκολο να αποτραπούν οι παραδόσεις του F-35. Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρνηθούν τουλάχιστον στην Τουρκία  τις πιο προηγμένες αναβαθμίσεις λογισμικού στα συστήματα του αεροσκάφους.


Αλλά ακόμη και αυτό θα δημιουργούσε μια μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ των Αμερικανών και της Τουρκίας.


Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι  κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν ότι εάν δεν πάρουν τα  F-35, η Τουρκία θα αγόραζε το ρωσικό Sukhoi Su-57.

Αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν μέγα θέμα.

Το Sukhoi εξακολουθεί να εκτελεί  πτητικές δοκιμές που θα διαρκέσουν χρόνια, μέχρι να είναι πλήρως λειτουργικό.
Ακόμα και τότε, είναι απίθανο να ανταγωνιστεί τα F-35 .
Το πραγματικό δίλημμα είναι τι να κάνει με ένα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει γίνει κίνδυνος για την ασφάλεια και  δεν μπορείς να του εμπιστευτείς οπλικά συστήματα της συμμαχίας”.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: