Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η Τουρκία επιχειρεί να «βουλιάξει» τη Ζουράφα – Κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά

Εμβολίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η Τουρκία προκαλεί ανήμερα της «μαύρης επετείου» της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αφού με NAVTEX που εξέδωσε, βάζει στο στόχαστρο την Ζουράφα η οποία βρίσκεται δίπλα στη Σαμοθράκη, ανακοινώνοντας πώς θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο 30 Μαϊου.
 
Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μέσω της υδρογραφικής υπηρεσίας και των οδηγιών προς ναυτιλομένους δεσμεύει παράνομα, μια περιοχή σε απόσταση 700 μέτρων από την βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα, για άσκηση με πυρά.

Βάσει του προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου από τις 09.00 το πρωί έως τη 13.00 το μεσημέρι. Αμέσως μετά και έως τις 15.00 το μεσημέρι το πεδίο των ασκήσεων μετατοπίζεται ανατολικότερα εντός του Κόλπου Ξηρού σε μια πιο ευρεία περιοχή.

Η Ζουράφα αποτελεί το βορειοανατολικότερο άκρο της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας. Χάρη στην αναμφισβήτητη κυριαρχία της σ’ αυτήν, η χώρα μας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της προς τα ανατολικά, στον κρίσιμο εθνικά χώρο του ΒΑ Αιγαίου. Με λίγα λόγια η Ζουράφα είναι αυτή που καθορίζει την ΑΟΖ στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Η περιοχή γύρω από τη Ζουράφα είναι εξαιρετικός ψαρότοπος. Σημειώνονται συχνά προστριβές ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους αλιείς και απαιτείται η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος για την αποκατάσταση της «τάξης».

Στη Ζουράφα υπάρχει εγκατεστημένος αυτόματος φάρος, λόγω του ότι έχει χαμηλό υψόμετρο και αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Προβλήματα για τα πλοία δημιουργούν και τα ρηχά νερά που την περιβάλλουν, καθώς το βάθος τους δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: