Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Το Βερολίνο κλείνει οριστικά την πόρτα στο ευρωομόλογο: «Όποιος θέλει να δανειστεί να μπει σε Μνημόνιο»!

Για ακόμη μια φορά η Γερμανία με πρωτοφανή εμμονή απέρριψε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για τις οικονομίες της ΕΕ που πλήττονται από την οικονομική κρίση που ήδη πλήττει τις περισσότερες χώρες εξαιτίας της  πανδημίας του κορωνοϊού.


Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει «ζεστό» χρήμα στην  αγορά για να εκκινήσει ξανά η οικονομία των ΗΠΑ, μόλις πανδημία αρχίσει να υποχωρεί, οι Γερμανοί  αρνούνται πεισματικά έως και βλακωδώς την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, μιλώντας μόνο για ESM.

Μόνο που ο ESM για οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ που καταφεύγει σε αυτόν σημαίνει αυτομάτως επιτρόπους παρακολούθησης της οικονομίας και έγκρισης δαπάνης για το οτιδήποτε, μέχρι να εξοφληθούν τα… δανεικά.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μέτρα λιτότητας για τις χώρες που καταφεύγουν στον ESM και τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο θέλει να ελέγχει απόλυτα όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ «ο ESM είναι το κατάλληλο -και αλληλέγγυο(!)- εργαλείο, στην βάση και των Συνθηκών της ΕΕ, για την υπέρβαση αυτής της κρίσης», επαναλαμβάνοντας την… πάγια και εμμονική γερμανική θέση κατά της έκδοσης κορωνοομολόγων.

«Είναι ένα εργαλείο κατάλληλο ακριβώς για αυτή την κρίση», πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ και παρέπεμψε στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα υιοθετήσει η Ε.Ε.

«Τα κράτη - μέλη θα δώσουν μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση» σε αυτή την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την στήριξη εταιριών.

Ο κ. Κόλμπεργκ επιφυλάχθηκε να σχολιάσει περαιτέρω όταν θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις των υπουργών Οικονομικών προς το Συμβούλιο.

Αρνητική και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στο κορωνοομόλογο
Κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο έκδοσης κορωνοοομόλο εμφανίστηκε σήμερα και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το κόμμα του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, το οποίο συμμετέχει και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι κακές πολιτικές ιδέες, όπως αυτή των κορωνοοομολόγων, δεν θα γίνουν καλές ιδέες επειδή υπάρχει κρίση».

Η νέα άτεγκτη στάση της Γερμανίας, από επίσημα χείλη, έρχεται την ώρα που υπέρ της συγκρότησης μιας «συμμαχίας των προθύμων» από τις εννιά χώρες της ευρωζώνης που ζητούν την έκδοση κορωνοομολόγων, τάσσεται αναλυτής των Financial Times, ο Wolfgang Münchau επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση αξίζει το ρίσκο, προκειμένου οι χώρες αυτές να μοιραστούν το οικονομικό βάρος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, προτάσσοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Γερμανία, ο κ. Μπλούμε τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετώπισε μετά το τέλος τους Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επισήμανε ότι «αυτό που είναι τώρα περιττό είναι η έκκληση για μια ευρωπαϊκή ένωση χρέους και όλες οι πλευρές πρέπει να επικεντρωθούν στην εθνική κρατική προσπάθεια».

Και ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει την οργάνωση μιας ενδεχόμενης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που πλήττονται σκληρά από την κρίση του κορονοϊού μέσω του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ / ESM), αλλά τάσσεται κατά των ευρωομολόγων κάθε μορφής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit».

«Οι πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος (για να βοηθηθούν οι χώρες που πλήττονται σκληρά από τον κορονοϊό).

Οι οικονομικοπολιτικές προϋποθέσεις δεν θα ήταν στην περίπτωση αυτή τόσο αυστηρές όπως στην περίπτωση των κλασικών δανείων βοήθειας», είπε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

Ο Βάιντμαν κατέστησε σαφές επίσης ότι εξακολουθεί να απορρίπτει τα κοινά ομόλογα των χωρών του ευρώ, όπως είναι τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού.
«Παραμένω σκεπτικός για τα ευρωομόλογα», τόνισε.

Κατά την άποψη του προέδρου της Bundesbank, «χώρες όπως η Ιταλία πρέπει να υποστηριχθούν, διότι η αλληλεγγύη είναι σημαντική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Βάιντμαν πρόσθεσε τέλος πως «οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε πρόσφατα μια τεράστια νομισματική βοήθεια.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ευθύνη της η πολιτική».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: