Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

250.000 απόρρητα έγγραφα στο Wikileaks - H Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό

 
SigmaLive/Ράδιο Πρώτο
Έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες για τη διεθνή τρομοκρατία, τη διασπορά πυρηνικών όπλων και τις δράσεις ξένων ηγετών.
 
Συνολικά 250.000 απόρρητα έγγραφα Αμερικανών διπλωματών από πρεσβείες των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο έδωσε στη δημοσιότητα o WikiLeaks. Τα έγγραφα, η πλειοψηφία των οποίων αφορά στα τελευταία 3 χρόνια, δημοσιεύτηκαν από 5 μεγάλα διεθνή έντυπα.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τα έγγραφα σημειώνουν ότι η Τουρκία ζητούσε μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό.
 
Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε Αμερικανό ομόλογο του πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παρεμποδίζεται από τις αντιρρήσεις, που κρύβουν πολιτικά κίνητρα, αρκετών κρατών-μελών, κυρίως της Κύπρου, της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Τα έγγραφα ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο.
 
Ο Ερντογάν, αναφέρεται,  δεν εμπιστεύεται κανέναν και "περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν", ενώ φοβάται μήπως χάσει την εξουσία,
 
Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.
 
Ο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των Αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν. Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά από ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.
 
Οι διπλωμάτες είναι σκεπτικοί για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου.
 
Σύμφωνα με τα έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες κατασκόπευσαν τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Οι διπλωμάτες είχαν κληθεί να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον κ. Μπαν, ενώ μυστικοί πράκτορες είχαν αποσταλεί σε περισσότερες από 30 αμερικανικές πρεσβείες για το ζήτημα.
 
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επέκρινε το δικτυακό τόπο για την «απερίσκεπτη» διαρροή, η οποία «θέτει σε κίνδυνο ζωές», και ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
 
Η Οτάβα καταγγέλει ως ανεύθυνες και αξιοθρήνητες τις διαρροές από το Wikileaks επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να βλάψουν την ασφάλεια του Καναδά.
 
Περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα εξ αυτών δεν είναι "'ακρως απόρρητο", γράφει η βελγική εφημερίδα "Λε Σουάρ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: