Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ελληνοτουρκικά: Σε πορεία με σβηστά φώτα...


Πουλίδου Χ.

Την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία έλαβε χώρα μια κίνηση πρωτοφανής, «ιστορική» χαρακτηρίσθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ - εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά νόμος του 1950 και με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αποστρατεύθηκαν ο στρατηγός της στρατοχωροφυλακής Χ. Χελβάτσιογλου, ο ναύαρχος Α. Γκαβρέμογλου και ο στρατηγός Γκυρμπούζ Κάγια. 

Ο λόγος της αποστράτευσης βρίσκεται στην εμπλοκή τους στο σχέδιο «Βαριοπούλα», που στόχευε στην ανατροπή της κυβέρνησης μέσω (μεταξύ άλλων) και μιας προβοκάτσιας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ επίσης, τις τελευταίες μέρες, γράφεται μετ' επιτάσεως πως επιταχύνονται οι διαδικασίες απόδοσης της ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς οι νομοθετικές διορίες θέτουν ορίζοντα ώς τις 15 Δεκεμβρίου. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου εξάλλου, λένε τα τουρκικά ΜΜΕ, ενδέχεται να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Τουρκίας για την επαναπροώθηση των μεταναστών - ένα θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως την Ελλάδα, η οποία θα αναπτύξει και διμερή συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. 

Τέλος, στη «Χουρριέτ», δημοσιεύθηκε πρόσφατα άρθρο του Μ. Ακυόλ, όπου υποστηρίζεται ότι οι τουρκικές αρχές πρέπει να αναγνωρίσουν την «Οικουμενικότητα» του Πατριαρχείου, ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι επιτακτική και ότι ο σεβασμός στις θρησκευτικές ελευθερίες των μειονοτήτων που κατοικούν στη χώρα πρέπει να είναι απόλυτος.

Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ όλων αυτών των μικρών και μεγάλων ειδήσεων δείχνει πως στη γειτονική μας χώρα κάτι κινείται - κάτι κινείται σε επίπεδο πολιτικής, αλλά επίσης σε επίπεδο γραφειοκρατίας και ελεύθερης σκέψης. Ας δούμε τι συμβαίνει αντιστοίχως στην Ελλάδα: 

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας μιλώντας τις προάλλες σε συνέδριο στις Βρυξέλλες είπε πως η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει βαλτώσει και πως στο τέλμα φυτρώνουν τα παράσιτα του αντι-τουρκισμού, των αντιλήψεων δηλαδή που θέλουν την Τουρκία εκτός της Ε.Ε. Κατά την άποψή του, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις και η Ε.Ε. να συγκαλέσει μια σύνοδο Κορυφής που να χαράξει - εντός του συμφωνημένου πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας - έναν οδικό χάρτη των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η εύλογη αυτή πρόταση, βεβαίως, επικρίθηκε από μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ, που διείδαν σ΄ αυτήν πρόθεση αναβάθμισης της Τουρκίας, εθνική υποχώρηση και εγκατάλειψη των παγίων αρχών μας. 

Την ίδια ώρα ο σερ Βασίλης Μαρκεζίνης (από την καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου ορμώμενος) προφητεύει ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας πριν από τα Χριστούγεννα, που θα επανακαθορίζει το πλαίσιο των διμερών διαφορών στην προοπτική επίλυσής τους. Δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ μιλούν, τέλος, για προωθημένες συζητήσεις ως προς την κατανομή των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, ενώ ο Τ.Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «προς το παρόν» δεν υπάρχει συμφωνία.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ μαζί μάς δείχνουν, πως υπάρχει μια κινητικότητα εκατέρωθεν, με λιγότερες ή περισσότερες αντιστάσεις. Η αναθέρμανση της επικοινωνίας Αθήνας-Λευκωσίας επίσης ενισχύει αυτή την εκτίμηση, καθώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας άδραξε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γ. Παπανδρέου σε τούτη τη συγκυρία, μολονότι δεν είχε ανακοινωθεί επικοινωνία των δύο ηγετών στη συγκυρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. 

Αν λοιπόν κάτι κινείται στα ελληνοτουρκικά, Αθήνα και Λευκωσία έπρεπε να συμφωνήσουν στα χρονοδιαγράμματά τους και προφανώς συμφώνησαν ότι η κάθε κυβέρνηση κινείται στο δικό της χρονικό πλαίσιο κρατώντας τον πομπό της ενδο-επικοινωνίας.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όπως και στη ζωή, υπάρχουν οι καλές και κακές φάσεις. Στην κακή συγκυρία, ανοίγεις την ομπρέλα σου και περιμένεις παθητικά να περάσει η μπόρα προσπαθώντας να ελέγξεις τις ζημιές. 

Στην καλή συγκυρία πρέπει να κινηθείς, να δραστηριοποιηθείς, να επισκευάσεις τις ζημιές και να κάνεις τα έργα υποδομής που θα σε προστατεύσουν στις κακές μέρες που θα 'ρθουν. Η αλληλουχία είναι συνεχής και η τέχνη είναι να εντοπίζεις έγκαιρα την καλοκαιρία για να αξιοποιείς την ευκαιρία.

Αν, αντίθετα, αντιμετωπίζεις ισοπεδωτικά τα μηνύματα του καιρού και βλέπεις παθητικά την αυτοπροστασία σου, τότε -αναμφίβολα- σε λίγο καιρό θα διαγκωνίζεσαι με τους απόκληρους και τους περιθωριοποιημένους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: